La ce să ne așteptăm de la sezonul 4 pentru Stranger Things

"Te bucuri de părțile horror mai intense și mai macabre ca niciodată al acestui prim Vol 1. al sezonului 4, Stranger Things!"

0
1136
Ascultă acest articol


Stranger Things este un serial-fenomen care a devenit oarecum și un simbol al Netflix atât prin popularitatea sa cât și prin faptul că a fost (și este) un magnet și un motiv bine întemeiat, de a atrage și mai mulți clienți pe platforma de streaming.

Debutat cu câțiva ani buni în urmă Stranger Things venea cu o amestecătură de genuri populare în trecut, care avea să ne înspăimânte, să ne amuze și să aducă elemente de suspans (și chiar thriller) într-o melanj cum numai Frații Duffer sunt în stare serialul fiind creat de aceștia (sunt de asemenea și producători executivi) și produs de Monkey Massacre Productions & 21 Laps Entertainment.

Debutul a fost excelent și a fost oarecum natural ca serialul să se transforme într-o sagă, premiile primite fiind un motiv întemeiat de a continua. Frații Duffer au avut grijă să mențină interesul asupra seriei prin dinamism și concentrarea pe mai multe personaje – în cazul nostru un grup de copii pe care i-am urmărit, nu numai cum se dezvoltă ca personaje ci și cum se maturizează în realitate și ca actori.

De la lansarea sa în 2016, Stranger Things a acumulat peste 65 de premii și 175 de nominalizări, inclusiv la premiile Emmy și Grammy, premiile SAG, DGA, PGA, WGA și BAFTA, premiul Peabody, premiul AFI pentru Programul TV al anului, premiile People’s Choice, MTV Movie & TV, Teen Choice și multe altele. Această producție nominalizată de trei ori la premiul Emmy la categoria Cea mai bună dramă este una dintre cele mai urmărite de pe Netflix, sezonul 3 cumulând 582 de milioane de ore de vizionare, care l-au clasat pe locul 2 în clasamentul celor mai populare seriale în limba engleză din Top 10 de pe Netflix.

STRANGER THINGS. (L to R) Maya Hawke as Robin Buckley, Natalia Dyer as Nancy Wheeler, Joe Keery as Steve Harrington, Caleb McLaughlin as Lucas Sinclair, Sadie Sink as Max Mayfield, and Gaten Matarazzo as Dustin Henderson in STRANGER THINGS. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Succesul a făcut ca Frații Duffer să ajungă cu proiectul la sezonul 4 pe care au ales să-l împartă în două volume, Vol. 1 (7 episoade) care va avea premiera pe 27 mai, respectiv Vol. 2 (2 episoade) care va debuta din 1 iulie, iar noi am avut acces anticipat la 6 din cele 7 episoade din Vol. 1 despre care vom discuta imediat. Înainte să începem să discutăm despre ele și să vă lăsăm o idee la ce să vă așteptați de la Vol.1 trebuie să precizăm că seria, cu acest sezon 4, se duce către o și mai neagră parte a lucrurilor – mai mult spre horror, ca să spunem așa, deci nu știu cât de OK este ca să-l poată urmări și copiii, iar episoadele au o durată de timp extinsă.

Vol. 1 (27 mai)

  1. E1 – Clubul Hellfire, 1h, 16 min
  2. E2 – Blestemul lui Vecna, 1h, 15 min
  3. E3 – Monstrul și supereroina: 1h, 3 min
  4. E4 – Dragă Billy, 1h, 17 min
  5. E5 – Proiectul Nina, 1h, 14 min
  6. E6 – În adâncuri, 1h, 13 min
  7. E7 – Masacrul de la Laboratorul Hawkins, 1h, 38 min

Vol. 2 (1 iulie)

  1. E8 – Tată, 1h, 25 min
  2. E9 – Planul, 2h, 30 min

Netflix a avut grijă ca cei care nu au văzut primele 3 sezoane să poată urmă un rezumat pentru ele, înainte de a trece să vadă sezonul 4. Mai mult de atât, Netflix a făcut public un clip cu primele 8 minute din primul episod al Vol. 1 pentru a vă face o idee despre noul sezon. Rezumatul poate fi văzut atunci când dai drumul să urmărești sezonul 4, pe platforma Netflix, dar poți să-i dai Skip oricând dorești, dacă nu vrei să revezi. De asemenea, există trei clipuri separate cu rezumate pentru cele trei sezoane care le poți urmări oricând:

 

Întunericul revine în Hawkins chiar înainte de vacanța de primăvară, aducând teroare, amintiri tulburătoare și o nouă amenințare

În Sezonul 4 au trecut șase luni de la bătălia de la Starcourt, care a semănat teroare și haos în Hawkins. Încercând să treacă peste evenimente, eroii noștri sunt separați pentru prima dată, iar greutățile vieții de liceu nu fac lucrurile mai ușoare. În aceste momente de vulnerabilitate, o nouă amenințare supranaturală terifiantă își face apariția, cu un mister înfiorător, care, dacă va fi dezlegat, ar putea pune capăt ororilor din Lumea Răsturnată.

STRANGER THINGS. (L to R) Eduardo Franco as Argyle, Charlie Heaton as Jonathan, Millie Bobby Brown as Eleven, Noah Schnapp as Will Byers, and Finn Wolfhard as Mike Wheeler in STRANGER THINGS. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Din distribuție fac parte mulți dintre actorii din primele sezoane, dar apar și alții noi: Winona Ryder (Joyce Byers), David Harbour (Jim Hopper), Millie Bobby Brown (Unsprezece), Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Gaten Matarazzo (Dustin Henderson), Caleb McLaughlin (Lucas Sinclair), Noah Schnapp (Will Byers), Sadie Sink (Max Mayfield), Natalia Dyer (Nancy Wheeler), Charlie Heaton (Jonathan Byers), Joe Keery (Steve Harrington), Maya Hawke (Robin Buckley), Priah Ferguson (Erica Sinclair), Brett Gelman (Murray), Cara Buono (Karen Wheeler) și Matthew Modine (Dr. Brenner). Dintre noii veniți: Jamie Campbell Bower (Peter Ballard), Joseph Quinn (Eddie Munson), Eduardo Franco (Argyle), Sherman Augustus (locotenent-colonel Sullivan), Mason Dye (Jason Carver), Nikola Djuricko (Yuri), Tom Wlaschiha (Dmitri), Myles Truitt (Patrick), Regina Ting Chen (domnișoara Kelly), Grace Van Dien (Chrissy), Logan Riley Bruner (Fred Benson), Logan Allen (Jake), Elodie Grace Orkin (Angela), John Reynolds (polițistul Callahan), Rob Morgan (polițistul Powell), Amybeth McNulty (Vickie) și Robert Englund (Victor Creel).

După primele minute din episodul 1, unde ne întoarcem în timp și vedem o “legătură” între 11 și un doctor, în cadrul Hawkins National Laboratories, camera se mută în prezent în Hawkins, respectiv Lenora Hills, în martie 1986. Grupul nostru a fost separat și vom afla, pe parcursul celor 6 episoade situația lor din viața de zi cu zi, dar și de la liceu.

STRANGER THINGS (L to R) Millie Bobby Brown as Eleven in STRANGER THINGS. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Eleven (Unsprezece) nu o duce tocmai bine și se ajustează greu la liceu, efectul/fenomenul de bullies fiind omniprezent, Frații Duffer oferindu-i probabil mai multă atenție decât ar fi trebuit, firul epic fiind despicat în mai multe fire, numărul de personaje fiind mult mai are și parcă se simte că nu mai există măcar un personaj principal și se “aleargă” de la unul la celălalt, respectiv se ia totul la nivel de grup. Bineînțeles, luând în considerare lungimea de timp a episoadelor probabil vă gândiți că e timp berechet ca să avem o atenție cât de cât decentă asupra fiecărui personaj, dar chiar și așa, pare, adesea că Frații Duff aleargă după mai mulți iepuri și… știți ce iese. Atenția este mai mult asupra interacțiunii grupului nostru și viața lor, și aflăm prea puțin despre sosirea unui nou “rău” în oraș, dar tensiunea se construiește în decursul episoadelor și avem parte de o creatură… de coșmar, mai rea, mai întunecată și mai grotească ca niciodată.

Robert Englund (Freddy Krueger în ‘A Nightmare on Elm Street’) este Victor Creel în ‘Stranger Things 4’ Courtesy of Netflix © 2022

S-a muncit mult la această creatură, Vecna și aflăm despre ea că ar proveni din anii ’50 implicat fiind un anume Victor Creel. Creatura are un mod de manifestare asemănător lui Freddy Krueger din seria horror Nightmare on Elm Street și ce face și mai interesant este că Victor Creel este intepretat de nimeni altul, decât Robert Englund! Probabil că gamerii, sau cel puțin jucătorii de Dungeons & Dragons, își vor aminti de Vecna al acestui univers, care mai este numit și Whispered One sau Undying King și este un lich puternic (un vrăjitor nemort). Acesta poate levita, are un auz foarte fin și poate sări oricând între lumea viselor și a realității acestea datorită utilizării a două artefacte speciale: un ochi și un braț. Nu se oprește aici, printre abilitățile lui Vecna avem și cea de paralizie a celorlalți, alterarea realității și controlul mental.

STRANGER THINGS. Vecna Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Grupul se reunește și începe să cerceteze cazurile morților ciudate, astfel Vecna se trezește cu ei pe urme și să nu uităm că avem în plot și acel doctor care va schimba un pic dinamica grupului în ceea ce o privește pe Eleven. Episodul 6 ne lasă în cea mai mare tensiune posibilă și nu putem nici noi să vă spunem care e concluzia Vol. 1 pentru că trebuie să vedem episodul 7.

Făcând o comparație între Millie Bobby Brown (Unsprezece), Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Gaten Matarazzo (Dustin Henderson), Caleb McLaughlin (Lucas Sinclair) din primul sezon și ei în sezonul 4, ca persoane, este o diferență imensă. Acum mai maturi, mai slabi și parcă și mai buni actori, ne oferă un joc actoricesc mai intens și mai credibil ca niciodată. Winona Ryder (Joyce Byers) și David Harbour (Jim Hopper) – da, știm că revine și ne și explică cum – sunt excelenți și ei și completează minunat jocul celor tineri. După debutul și succesul primului sezon, fiecare dintre ei au prins roluri în diferite filme și seriale și au întâlnit faima, dar rezultatul este unul pozitiv pentru că în sezonul 4 avem parte, cel puțin, de o Millie de nerecunoscut și mai bună actriță decât în primele sezoane și descoperim că a devenit o femeie în toată regula acum.

Să ne mutăm un pic și la partea tehnică și din nou, Frații Duff păstrează perfect acea atmosferă a anilor ’80 cu tot cu haine, mediul înconjurător, liceu, loc de patinat și distracție și nu în cele din urmă muzica – muzica e (cum ne așteptam și din celelalte sezoane) fantastică! Pe coloana sonoră avem multe priese și autori printre care amintim de Mamas and Papas “California Dreaming”, Kate Bush “Running Up the Hill”, Starpoint cu “Object of My Desire”, sau Cramps cu “I Was a Teenage Wolf”, respectiv Kiss cu “Detroit Rock City” – și astea, îndesate, abia în primele episoade! Piesele, chiar dacă sunt scurte se aud în sincronizare cu momentul din film, deseori versurile fiind în ton cu acțiunea.

Regia și camera se plimbă în așa fel încât nu ai cum să nu le compari cu unghiurile folosite de Spielberg în filmele sale clasice (ex. Goonies) dar asta nu înseamnă că este lipsă de originalitate ci de faptul că Spielberg a creat un fel de trend care descrie cel mai bine acea perioadă și tip de acțiune.

STRANGER THINGS. (L to R) Joe Keery as Steve Harrington, Gaten Matarazzo as Dustin Henderson, Maya Hawke as Robin Buckley, Sadie Sink as Max Mayfield, Natalia Dyer as Nancy Wheeler, and Caleb McLaughlin as Lucas Sinclair in STRANGER THINGS. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Distribuția imensă și încercarea de a putea oferi fiecăruia un screen time și un character development cât de cât decent, nu este tocmai o reușită, dar pur și simplu ești atras în atmosferă și te bucuri de părțile horror mai intense și mai macabre ca niciodată al acestui prim Vol 1. al sezonului 4. Muzica e fantastică și se mulează la fix pe acțiune și atmosfera din serial, iar jocul actorilor este impecabil. Nu are rost să mai despicăm firul în patru pentru că la urma urmei încercăm să vă spunem la ce să ne așteptăm din noul sezon și să vă lăsăm pe voi să descoperiți totul, asta dacă v-am convins dacă merită sau nu să o faceți. Episodul 7 sosește în această vineri, 27 mai și suntem mega-curioși să aflăm ce se întâmplă în el.

Stranger Things 4 Volumul 1 va fi disponibil din 27 mai, doar pe Netflix. Volumul 1 va include episoadele 401-407. Volumul 2 va include episoadele 408-409 și va avea premiera pe 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.