Se aproprie! Cu fiecare clipă care trece, ne apropiem de ziua fatidică, 2 octombrie. Din acea zi, timp de 27 de ore offline, Overwatch, joc ce s-a lansat în 2016, se va transforma în Overwatch 2. O evoluţie care deja înainte de lansare începe să lase de dorit şi în acelaşi timp este ceva ce nimeni nu a cerut. După 2 octombrie nu veţi mai putea juca Overwatch. Cel puţin nu pe cel original.

cele mai distractive haosuri controlate

Am numai amintiri grozave cu acest joc, dar şi ceva experienţe amare. L-am primit cadou de ziua mea la o săptămână de la lansare şi este unul din acele jocuri care erau o excepţională plăcere să îl joc. Personaje interesante, o lume colorată bogată în diversitate şi tot felul de chestii pe care greu alte jocuri le-ar produce, reproduce sau duce la capăt, dar nu şi Blizzard. Era un joc marca Blizzard cu toate însemnele „Premium”. Probabil a fost şi ultima experienţă de acest fel de la ei. Revenind la idea principală, am consumat mult Overwatch. Îndrăgostit de personaje şi de strategii am prins foarte tare gustul acestor elemente care îl făceau unul din cele mai distractive haosuri controlate dintre toate jocurile de tip shooter. Sigur, Counter Strike Global Offensive era regele, dar nu avea abilităţile speciale şi carisma acelor personaje, viteza aia care îţi aducea aminte de Quake şi toate armele creativ gândite. Succesor spiritual al altuia dintre cele mai îndrăgite jocuri de acest tip, Team Fortress 2, Overwatch a furat coroana, tronul şi castelul de sub ei.

Eroii Overwatch

Totul a fost lapte şi miere până când a apărut scena competitivă. Acolo, cel puţin pentru mine, a devenit un dezastru. O frustrare personală este că niciodată nu am reuşit să găsesc coechipierii potriviţi pentru acest joc şi nici Blizzard nu ne-a făcut viaţa mai uşoară pe partea asta. Şi poate nici eu nu am fost cel mai activ în căutare, dar lucrurile care se întâmplă în mod natural pot fi cele mai frumoase, ceva ce am descoperit de câţiva ani în alt joc. Oricum, oricare ar fi explicaţia, Overwatch a trecut de la un joc distractiv la un e-sport şi atunci totul s-a schimbat în mai rău. Lumea a devenit mai rea, comunitate mai toxică, fiecare meci ranked zici că era o mare finală la un event de zeci de mii de spectatori. Lucru care încingea spiritele imediat şi scotea acel aspect al jocurilor online despre care nu multă lume vorbeşte dar toţi îl cunosc, egocentrismul. Vina era a tuturor, într-un joc de echipă mai puţin a celui cu gura mare. Lucru care nu m-a oprit din jucat imediat, însă, la un moment dat m-a făcut să îl las. Am renunţat complet.

Overwatch 2 va înlocui Overwatch?!

Niciodată nu am uitat de Overwatch sau nu a fost ceva de care să nu fiu conştient că încă mai merge şi chiar din când în când l-am instalat doar ca să mai joc câteva meciuri singur, ca de obicei, însă parcă acel farmec de la început s-a pierdut. Mai rău, am simțit o pierdere şi mai mare, că doar urma să vină cu noul Overwatch 2 despre care nici ei, dezvoltatorii, nu ştiau ce o să fie. La început se vorbea că e PvE, după că e tot Overwatch, după că „stai aşa că nu e aşa şi e de fapt altceva”. Un dute-vino de informaţii care se băteau cap în cap până la momentul în care s-a zis clar că Overwatch 2 va înlocui Overwatch şi îşi va baza economia pe Battlepass.

“Overwatch 2 is shifting to a seasonal model where we plan to deliver new content to the game every nine weeks.” – Blizzard

Trendul care a venit să stea, Battlepass. Dacă ceva e mai toxic decât o comunitate care tot ce vrea să joace este DPS şi se aştepta ca alţii să fie support sau tank, sunt battlepass-urile pentru un joc a cărui economie depindea în principiu de lootboxes. Cel puţin aşa era la început pentru Overwatch, probabil cu e-sports şi toate cele a început să depindă şi de altceva, treaba mea se rezumă la omul de rând nu „Pro-Players” fabricați peste noapte. Şi o să fie cel puțin urât, din motivul că va avea eroi noi blocaţi, evident, în spatele battlepass-ului. Poți să te joci, da, sigur, dar dacă vrei să joci ceva nou, te joci scoțând portofelul. Nu știu dacă s-a explicat încă posibilitatea de a debloca din aceste personaje noi cu ceva puncte in-game însă la momentul ăsta nici nu cred că mă interesează sau nu cred că mi-ar schimba prea mult părerea.

McCree / Cole Cassidy

Declinul Blizzard se vede în toate aspectele şi Overwatch a avut şi el de suferit după urma problemelor interne ale companiei care au dus la schimbări, atât în joc cât şi în afara lui. Schimbare de nume a lui McCree a fost una din cele mai slabe mişcări pe care le-am văzut vreodată făcute de o companie la o presiune oarecum stupidă, cel puţin din punctul meu de vedere. Oricât de groaznic a fost omul după care i-a fost pus numele lui McCree, aşa a fost botezat, aşa l-am cunoscut ani de zile toţi şi deodată, ne-am trezit peste noapte cu scrisoarea că din nou „Stai aşa că nu e aşa”. Unele lucruri trebuie să fie bătute în piatră şi din toată treaba asta ce va rămâne pentru totdeauna în scris este modificarea de nume şi toată polemica şi nu că de fapt a fost un joc solid din toate punctele de vedere. Alegerile spre viitor de către companie în privinţa acestui IP sunt şi ele destul de rele. Rele pentru jucători nu şi pentru companie, care după ce a construit un fan base a zis că este momentul să îl stoarcă de bani. Primi paşi către un sfârşit lent şi dificil au fost făcuţi.

“The developers are changing the name of McCree (known for the foreseeable future as “the cowboy hero”) amid the sexual harassment and discrimination lawsuit levied against Activision Blizzard and other reports of misconduct. “

Nu cred că vom mai vedea un alt joc cum a fost Overwatch, cu personaje atât de simpatice, atât de grozav concepute şi memorabile. Pentru că evident nu vom mai vedea un Blizzard cum a fost înainte şi nici o altă companie, prea curând, nu se va risca să facă ce au făcut ei. Să scoată un shooter, din buzunar, din ghiozdan, din nimic şi să fie impecabil din toate punctele de vedere. Repet cuvântul premium pentru că în ziua de azi Triple A nu mai este ce a fost şi Overwatch a fost unul din acele shootere care îşi meritau banii, titlul, admiraţia, jucătorii şi tot ce este la mijloc între ce am enumerat. Din nou, repet, este greu să nimereşti un produs atât de solid pe partea de gameplay, atât de plăcut pe partea grafică, atât de memorabil pe partea personajelor şi hărţilor şi toate astea, noi, de la zero, într-o lume în care gamerii ridică pretenţii şi nimic nu le mai atinge aşteptările. Într-o lume în care Valorant domină scena shooter şi a luat tot ce e mai bun din CSGO şi Overwatch, bătrânul Counter Strike Global Offensive încă îşi mai târâie amintirile din epoca de glorie şi ne promite de ani de zile Source2 sau alte jocuri precum Siege, pe care îl ador, dar parcă sta câteodată la linia de plutire, Overwatch a fost scufundat de proprii conducători ai vaporului. Oricât de mult comunitatea ține la acest joc, cei de sus au zis că este timpul să moară şi să lase loc pentru Overwatch 2.

Overwatch Hero Gallery

“Overwatch 2 releases October 4th and will usher in a new era for the game. The changes we’re making will support our goals to deliver more content to the game, more regularly, all while helping more players than ever before experience the Overwatch universe.” – Activision Blizzard

Overwatch 2 va fi lansat oficial din 4 octombrie pe PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 5, Xbox One S|X, PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.