Razer – unul dintre cei mai promițători producători de periferice de gaming, a făcut o surpiză excelentă gamerilor – în special celor de eSports prin lansarea unui controller pentru PS4 conceput pentru jocurile de bătaie. Controller-ul avea să aducă o alternativă perfectă DualShock-ului de la Sony având ca avantaj și posibilitatea de configurare printr-o aplicație mobilă.
Este vorba despre Razer Raiju Tournament Edition – “primul controller cu conectivitate pe fir și wireless via Bluetooth cu o aplicație dedicată pentru mobile și butoane alternative multifuncționale”.
Raiju TE vine ambalat într-o cutie din carton tare cu prinzătoare pentru expunerea în magazinele retail, culoarea predominantă fiind un albastru închis fără nici pic de acel verde fluorescent tipic Razer. Această culoare este înlocuită cu alb, respectiv argintiu – care se observă în logo-ul de pe latura mare a cutiei unde este și o poză cu controller-ul, sigla, mențiunea că este compatibil cu PS4 ca produs licențiat și se poate utiliza atât cu fir cât și fără.
Pe una din lateralele cutiei avem detalii despre conținutul cutiei, sistemul necesar pentru rulare funcționare și alte detalii tehnice. Pe latura opusă avem o mică descriere a produsului, iar pe laterala de jos codurile de bare. Pe spate, însă, avem imagini cu partea din față, respectiv, cea din spate și o schemă suprapusă, cu câteva dintre highlight-urile acestui controler.
FREEDOM TO MOVE. POWER TO CONQUER
Deschidem capacul (căptușit pe interior cu burete moale) și vedem controller-ul fixat bine într-un cofraj combinație între burete tare și moale, iar pe o parte avem o cutie de carton cu cablul de încărcare și date USB – micro USB și un ghid de utilizare plus acel nelipsit mesaj din partea co-fondatorului, CEO și Director de Creație Razer, Min-Liang Tan.
Raiju TE arată ca aspect mai mult spre controller-ul celor de la Microsoft având dimensiunile de 104 x 159.4 x 65.6 mm și o greutate de 322 grame. Cu o construcție “sănătoasă” la primul “hands on” – sau cel puțin așa mi-a lăsat mie impresia.
Stă bine în mână având pe zona de contact cu palma, în partea de jos, un material cauciucat, striat, pentru un grip bun și asta chiar contează și se simte și plăcut în mână. Formele sunt plăcute și avem butoanele pe care le știm și de la DualShock-ul de PS4. Poziționarea este aceeași, inclusiv a touch-pad-ului care nu este înconjurat de LED, dar are unul central, chiar dedesubt și ține loc de LED de stare.
Pe lângă butoanele pe care le știm și de pe DualShock, Raiju TE vine cu butoane suplimentare – mai exact 4 butoane multifuncționale, două dintre ele fiind switch-uri care pot bloca și debloca două dintre triggere (Hair Trigger). Switch-urile sunt mecanice (Razer Mecha-Tactile) și la apăsare se simt excelent butoanele, iar joystick-urile la fel, acestea având și o suprafață care face bine priză cu degetele. Avem, de asemenea și un switch pe trei trepte: PS4 (Bluetooth), USB și PC (Bluetooth).
Conexiunea la PS4 se face atât prin cabul USB – micro USB (2 metri) din pachet – care vine îmbrăcat în material textil și USB-urile acoperite cu doape de silicon, cât și prin Bluetooth, punând Raiju TE în mod-ul de scanare (apăsarea concomitentă a butoanelor PS și Share). Nemaiavând PS4 Pro ci fiind de ceva vreme pe PS5, conectarea am făcut-o pe actuala consolă de la Sony și a mers ca unsă. În opțiunile consolei, Raiju a apărut acolo, s-a făcut perfect conectarea și controller-ul poate fi utilizat ca și cel DualSense în meniuri.
Bineînțeles, în funcție de tipul de conectare se comută acel buton de pe controller în poziția adecvată (PS4, USB sau PC). Pe PlayStation 5, titlurile mai noi afișau că Raiju nu poate fi utilizat, dar jocurile mai vechi, de PlayStation 4 respectiv 4 Pro, merg ca unse, Raiju fiind o plăcere de utilizat.
FOR GAMERS. BY GAMERS
Sincer mi-aș fi dorit un update de firmware ceva pentru ca Raiju să poată fi făcut compatibil cu PS5, chiar dacă, față de DualSense-ul PS5, pierdeai acele force feedback-uri haptice și efectele trigerrelor, Raiju este destul de promițător chiar și așa, acum.
Aplicațiile pe care le poți instala pe terminalele mobile cu Android și iOS, sunt în număr de două și necesită ceva dexteritate până le faci să meargă, însă, dacă reușești vei avea acces la câteva opțiuni de control asupra Raiju prin Bluetooth.
Conectarea la PC/laptop este posibilă de asemenea, USB fiind totuși o soluție mai bună pentru încărcarea bateriei cu o autonomie de 19 ore la o singură încărcare. Windows 11 Pro îl detectează imediat fie prin USB fie prin Bluetooth și este pregătit de utilizare, dar la fel ca și în cazul cu PS4, este compatbil doar cu jocurile mai vechi, inclusiv cele de Xbox.
Am încercat câteva titluri de pe NVIDIA GeForce NOW cu fără prea mult succes, fiind mici excepții precum Yooka Laylee și Trial Fusion care au văzut controller-ul inițial fiind unul de Xbox, dar care a funcționat bine. Titlurile mai noi, fie ele brawlere sau cu mașini însă, nu au funcționat.
Totuși este avantajos că PS5 include multe titluri backward-compatible cu PS4 și mai ales, dacă ai abonamentul potrivit care să-ți aducă acele titluri în librăria ta, Raiju este pregătit pentru ele și funcționează excelent. Rețeta se aplică și cu titluri mai vechi de PC, fie ele de pe GOG.com, Steam sau alte magazine online de jocuri.
Din păcate Razer Raiju Tournament Edition nu prea se mai găsește de cumpărat din magazinele retail sau cele online, dar poți căuta din surse externe și cu puțin noroc poți găsi unul. Nici măcar pagina oficială nu mai există rămânând online doar cea de ajutor/support, ceea ce mă întristează pentru că este un controller bun care dacă ar primi un firmware ar putea foarte bine să poată fi folosit și la jocurile actuale și la PS5.