Immaculate – Recenzie

Este Sydney Sweeney fără de pată?

0
512
Ascultă acest articol


De când cu succesul filmelor The Nun, la rândul lor spin-off din seria The Conjuring, pare că am intrat oarecum într-un trend al filmelor horror cu tematici creștine și o modă a costumelor de călugăriță de Halloween. Abia ce a ieșit Imaculata și ne pregătim curând de încă un horror cu măicuțe peste vreo două săptămâni cu The First Omen. Iar mental am impresia că am văzut anul trecut cel puțin trei filme cu exorcizări.

Sydney Sweeney este pe val după ce a făcut furori cu apariția din Anyone but You, iar pentru unii indivizi a reprezentat singurul motiv de cumpăra bilet la Madame Web luna trecută. Dincolo de privirile pe care le atrage de câteva luni încoace, Sydney Sweeney are și alte calități de actriță. Până acum a fost recompensată pentru interpretările din seriale precum Euphoria și Handmaid’s Tale, dar pare că a venit timpul să fie văzută inclusiv în roluri principale în lungmetraje.

Rolul de măicuță din Immaculate mi s-a părut semnificativ mai solicitant decât ce a avut de făcut în ultimele două filme. Ororile prin care trece sora Cecilia sunt puțin spus sinistre iar în utima parte a filmului, unde personajul trece prin cea mai grea provocare, ce implică efort fizic, Sweeney dă dovadă de un joc actoricesc, ei bine… imaculat.

Același lucru parcă nu m-aș grăbi să-l spun neapărat și despre restul distribuției. Părintele Tedeschi, intepretat de „El Profesor” Álvaro Morte, este de asemenea destul de credibil atunci când îl cunoști mai bine (aparențele, cum vei ghici repede, înșeală) deși este introdus într-un mod destul de generic în prima parte a scenariului. Celelalte călugărițe completează tabloul autentic de mânăstire italienească și în rest sunt acolo mai degrabă să susțină creionarea protagonistei.

Immaculate este acel gen de horror ușor psihologic, uman, care se concentrează pe realism și pe o atmosferă sinistră și ceva body horror, nicidecum scene jumpscare ieftine sau supranatural. Mi-a oferit niște trăiri similare mai degrabă cu A Cure for Wellness decât cu filmele cu exorcizări. În timp ce unele personaje din mânăstire se comportă absolut bizar, celelalte încearcă s-o asigure pe Cecilia că se află în siguranță, în ciuda secretelor oribile pe care ea le descoperă pe parcurs.

Câmpii nu sunt bătuți pe parcursul narațiunii astfel că nici o scenă nu pare în plus. După ce scenariul dă toate cărțile pe față însă, actul de final devine oarecum repede obositor știind ca spectator ce ar trebui să se petreacă. Ultima scenă stârnește greață tocmai prin sugestia din afara cadrului, chiar dacă ți s-au arătat deja pe parcurs câteva răni grotești. Credința poate fi testată pentru unii spectatori și deși dezvăluirile sunt cam trase de păr adevărul este că personajele negative sunt plauzibile în viața reală – unii oameni sunt atât de convinși de propriile idei născute din felul în care intepretează scrierile biblice, încât devin periculoși.

Într-un fel, ar fi fost mai mult loc pentru dezvoltarea personajelor, inclusiv a Ceciliei, pe de altă parte filmul funcționează parcă tocmai datorită duratei modeste și concentrării pe chinurile protagonistei fără să se facă eforturi în scenariu pentru a adăuga detalii pe care le vei uita oricum.

Immaculate nu seamană cu alte filme horror cu subiecte similare dar tot prezintă diverse stiluri cu care ești familiar, fie ca este vorba de un deja-vu al decorului sau unghiuri de filmare care imită alte lucrări. Asigură-te că ai un stomac tare care va păstra după vizionare snack-urile consumate în sala de cinema și s-ar putea să te bucuri de această poveste.

O poți vedea pe Sydney Sweeney în Imaculata începând din 22 martie în cinematografele din țară, film distribuit de Vertical Entertainment.

Regizor:  Michael Mohan

Scenariu: Andrew Lobel

Gen: Horror

Lansare: 22.03.2024

Durata: 1 oră 29 minute

Studio: Neon, Black Bear, Fifty-Fifty Films și Lupin Film

Clasificare: IM-18 – Interzis Minorilor

Distribuitor: Vertical Entertainment

Actori:

Sydney Sweeney … Sister Cecilia
Álvaro Morte … Father Sal Tedeschi
Simona Tabasco … Sister Mary
Benedetta Porcaroli … Sister Gwen
Giorgio Colangeli … Cardinal Franco Merola

Sinopsis: Noua revelație de la Hollywood, actrița Sydney Sweeney (“Euforia“, “Madame Web”, “Iubesc să te urăsc”) este Cecilia, o călugăriță de credință devotată, care primește o nouă slujbă la o mănăstire de renume din Italia. Deși, inițial, noua sa locuință pare o oază de liniște și pace, curând aceasta începe să trăiască experiențe înfiorătoare care ascund secrete întunecate adânc în inima lăcașului sfânt.” – Vertical Entertainment

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.