What If…? Art Scale Statue 1/10 Captain America Zombie 22 cm – Recenzie

"Captain America Zombie are o poziție tipică zombie și sunt aplicate perfect cernelurile, cât despre materialul folosit - polystone - se știe că este unul de calitate"

0
365
Ascultă acest articol


Bazat pe seria de benzi desenate “What If…?” disponibilă acum la Disney+, a patra serie de televiziune din Marvel Cinematic Universe, precum și benzile desenate, explorează cum ar fi putut evolua Universul Marvel dacă, în anumite momente cheie din istoria sa, ceva s-ar fi întâmplat diferit. Narat de ființa cosmică cunoscută sub numele de The Watcher, fiecare episod se referă la o realitate alternativă dintr-un multivers.

Cu o tentă de umor acid, al cincilea episod al seriei intitulat “What If… Zombies!?” prezintă un grup de eroi supraviețuitori care se confruntă cu o apocalipsă zombi cauzat de Dr. Hank Pym. După ce călătorește în Quantic Realm (Realmul Cuantic) în căutarea soției sale dispărute, Dr. Hank Pym o întâlnește pe Janet van Dyne, care, în această realitate, a contractat un virus cuantic care i-a corupt creierul și a transformat-o într-o creatură nemuritoare canibală. Ea îl infectează apoi pe Pym, care, la întoarcerea în realitatea sa, răspândește virusul în întreaga lume. Seria îi are în distribuție pe personaje precum Bruce Banner (Hulk), Peter Parker (Spider-Man), Scott Lang (Ant-Man), Bucky Barnes (Winter Soldier), Happy Hogan, Sharon Carter, Okoye și Kurt (fost partener al lui Scott Lang în jafuri).

Unul dintre cele mai iconice momente ale episodului este confruntarea lui Bucky cu vechiul său prieten și partener, Steve Rogers, sub forma lui Captain America Zombie, într-un vagon de tren.

Captain America Zomibie trage după el piciorul stâng din cauza gleznei fracturate, creatura decrepită, odinioară First Avenger (Primul Răzbunător), merge înainte pe podeaua metalică a unui vagon de tren, flămândă și în căutarea următoarei sale prăzi. Cu toate că răcnește ca un prădător primordial, puțin din instinctul său de luptă rămas în memorie din vremea când era încă în viață, plus serul super-soldat care îi rămâne în corp, îl fac și mai periculos și letal. Chiar și ca zombie, creatura știe încă cum să folosească scutul său legendar.

E? Cât de tare e asta? O reimaginare marca “What If… ?” a lui Captain America în MCU, de excepție, avându-l ca zombie și arată foarte foarte mișto, iar episodul este unul dintre cele mai bune dintre cele două sezoane actuale, care pot fi văzute pe Disney+, plus încă un sezon confirmat oficial, care a primit teaser-trailer și urmează se confirme și o dată de lansare:

Revenind la Captain America, Zombie și What If… ? să trecem la motivul acestui articol și anume What If…? Art Scale Statue 1/10 Captain America Zombie 22 cm de la Iron Studios pe care am găsit-o la MangaShop.ro și pe care o să o analizăm de la primul strat (cutia de transport) și până la statueta în sine, ba chiar o punem alături de alte figurine ale personajului acesta, de la alte branduri!

Produsul figura pe MangaShop.ro ca fiind “în stoc furnizor” cu o dată de sosire, de la plasarea comenzii și până la ușa mea – de aproximativ 3 săptămâni. Zic “aproximativ” pentru că nu este afișată o dată fixă ci cu o marjă de câteva zile. Pe site-ul MangaShop.ro ești informat de statusul comenzii și poți urmări, în câțiva pași mari, cam pe unde se află statueta în anumite momente din timp, după plasarea comenzii.

După timpul estimat oarecum corect, statueta a ajuns neatinsă, cu toate straturile de cartoane intacte. Un serviciul foarte bun, mulțumesc MangaShop.ro – acest produs fiind debutul unei posibile colaborări între MovieNews.ro și magazin localizat pe Aleea Tohani din București.

Ambalaj

Știu, pare aiurea să începem cu cartoanele, dar, după cum bine știi (dacă ești pasionat de statuete/figurine) ambalajul contează enorm, în primul rând pentru a proteja conținutul, dar și pentru a face o prezentare frumoasă la interior, iar Iron Studios stă foarte bine la aceste aspecte.

Captain America Zombie vine într-o cutie de carton tare ștanțată cu detalii minore despre produs – aceasta este cutia de transport care protejează cutia în care este trimis produsul de la Iron Studios. Da, ați auzit bine, e cutie-n cutie. A doua cutie conține informații mai detaliate despre conținut și apoi, în sfârșit, vine cutia produsului, în cazul de față, una superbă, de dimensiuni reduse, cu porțiuni de carton lucios, unde vedem atât statueta întreagă, cât și de aproape. Avem menționat brandul, seria și codul de bare, iar totul este reprezentat în detalii superbe.

Deschidem cutia și într-un sandwich gros de scârță, lipit cu scoci, avem trei componente, ambalate individual în hârtie, pentru protecție. Acestea sunt așezate fiecare în scobitura sa din interiorul “scârței”.

Practic, în caz de “accident de transport” cum, din păcate, se întâmplă des – mai ales la produse care vin de departe, de peste oceane, cu mai multe mijloace de transport, dar nu este cazul acestui produs Iron Studios care vine cu 3 straturi de cartoane și un sandwich gros de scârță, plus acele hârtiuțe anti-zgâriere. Excelent! Mai jos clip cu “despielirea” rapidă a celor trei straturi de carton și desănvișuirea scârței, plus prezentarea componentelor și montarea lor, iar la sfârșit învârtim statueta la 360 de grade și apropiem camera pentru detalii. La sfârșit avem o micuță comparație, după cum spuneam, cu alte figurine ale acestui personaj.

Tehnic

Produsă de Iron Studios, din linia de produse Art Scale, Captain America Zombie este realizat din polystone, cântărește 817 grame, vine dezbinată în 3 componente – braț cu armură, restul personajului și suport, iar montate, statueta este la scara 1/10 și are dimensiunile 22 x 15 x 15 cm. Statueta nu este recomandată persoanelor sub 15 ani și este un produs licențiat.

Aspect

Decartonarea a decurs conform planului, fără bușituri sau vreo stricăciune vizibilă, montarea statuetei constând în montarea magnetică a brațului cu scutul pe corp, în locașul aferent, apoi montarea lui Captain America Zombie pe un stand mare și greu. Statueta are pe una dintre tălpile unui picior o țăpușă metalică care intră într-o gaură făcută special pentru el, pe stand.

Standul este unul (prea) mare, pe partea de jos fiind inscripționate denumirea statuetei și brandul și nu este o statuetă în număr limitat, deci nu avem nicio inscripție în acest sens. Am spus că este prea mare pentru că personajul este unul subțire, și rămâne foarte mult loc liber pe stand (unde praful se așază mai bine). Îmi place sculptul și pictura, cu atenție la detalii. Ici-colo sunt urme de lovituri/cioplituri în marginea bazei, iar în partea de sus, unde vine montată statueta e o suprafață netedă semi-lucioasă. Textura este una grunjoasă, ca de piatră, și standul atârnă destul de greu.

Scara 1/10 este una foarte potrivită pentru expunere la raft, iar detaliile sunt foarte potrivite pentru această dimensiune. După cum se știe – cu cât mai mare cu atât detaliile sunt expuse mai vizibil. În mână arată bine și la fel și la raft, mai ales expusă lângă alte produse ale seriei, sau alături de personaj, de la alți producători – dacă ești fan al acestui personaj, bineînțeles.

Deși în episodul What If…? dedicat Zombies, avem mai multe personaje din MCU “zombificate” alegerile pentru a fi transformate în figurine/statuete au fost destul de restrânse, Captain America fiind, cred, favoritul fanilor.

Statueta este foarte stabilă pe stand, la fel și brațul montat, chiar dacă prinderea se face prin magnet – acesta este unul bun. Țăpușa din talpa Capitănului este lungă și bine “sudată” și se fixează adânc și perfect în bază.

Reprezentarea Căpitanului din animație este făcută cu acuratețe în statuetă, veșmântul său fiind ponosit, prăfuit, rupt și murdar și bucăți din material atârnând. Se știe că aceste detalii mărunte și subțiri sunt sensibile și se pot rupe, dar nu e cazul în modelul celor de la Iron Studios. Pe capul Căpitanului este o cască cu julituri și murdărie și cureaua care vine pe gât e desfăcută și atârnă și ea. Capul Căpitanului arată înfricoșător, cu gura deschisă cu vedere la dinți și limbă. Nas nu are, iar ochii galbeni sunt înspăimântători. Maxilarul se ține în câteva fâșii de carne/mușchi și arată foarte bine. Capul este poate cel mai important aspect al unei statuete/figurine pentru că așa indentificăm personajul respectiv și de multe ori, chiar dacă, corpul e făcut excelent și arată superb, dacă capul (chipul) personajului nu se aseamănă “conform cu originalul”, atunci nu e deloc OK.

Captain America poartă o jachetă de război ruptă, jugărită și trecută prin război, iar pe ea este acel sistem de prindere a scutului pe spate – scutul fiind “arma de apărare” specifică a lui Captain America. Bretelele arată ca fiind din piele, iar sistemul de prindere, metalic, arată bine sculptat și reprezentat și el.

La brâu avem cureaua cu utilități cu multe-buzunare, iar pantalonii sunt rupți, o parte din ei atârând la baza labei unuia dintre picioare. Celălalt picior are cizma de piele maro, cu laba piciorului îndoită “tipic zombie” pe care îl târește după el. Cele două picioare sunt dispuse în colțurile opuse ale bazei în formă de pătrat, celelalte colțuri fiind goale și descoperite. Piciorul cu cizma are o mare gaură la nivelul pulpei fiind vizibil osul și mușchii.

Mâna stângă e “ascunsă” în cele două chingi ale scutului, în interior. Chingile sunt de piele cu cataramă, iar una vine în dreptul antebrațului, iar cealaltă este în palma mâinii deschise ale Căpitanului. Cealaltă mână este în aer, dusă în spate, cu răni mici, dar adânci și cu mâna deschisă și o poziție a degetelor tipică “zombie”. Mâneca e ruptă, iar pe mână are o mânușă de piele maro, fără degete, cu catarama desfăcută. Pe umăr are o piesă de armură, zgâriată.

Elementele care ies în evidență pe Căpitan sunt, bineînțeles, A-ul (Avenger) de pe frunte, de pe cască și superba stea de pe piept. Pielea nu e texturată, dar are răni și e murdară, laba piciorului fiind și ea murdară cu acea bucată de material (tivul pantalonului). Scutul pare să aibă proporțiile corecte și are urme de uzură de război, cu vopsea sărită și zgârieturi.

Îmi place cum sunt aplicate culorile – care sunt șterse, “moarte” exact cum trebuie să fie, iar culoarea pielii este una albăstruie-blue-gri. Aplicarea culorilor e precisă și nu am descoperit inconveniențe.

Văzută de aproape, nivelul de detaliu la nivelul texturilor, mai ales cea a pielii, lipsește, dar, după cum am spus la o statuetă 1/10 nici nu e nevoie, însă acele stricăciuni, rupturi, zgârieturi și murdărie se văd excelent. Rănile arată bine, dar cam… plate, nu ar fi stricat un pic de luciu pentru a părea mai real.

Poziția (pose) pentru care a optat Iron Studios pentru Captain America Zombie este una inspirată cu elemente caracteristice “zombie” și un chip sculptat atent care inspiră teroare și asta e foarte bine.

Mult prea mult spațiu liber pe suport/bază mi-a oferit posibilitatea de a pune, alături de statueta Iron Studios, și o figurină articulată, o POP! și o mini-figurină de la LEGO cu acest personaj, și împreună arată ca o mică, colecție de care, personal, sunt foarte încântat. La raft, toate, nu ocupă mult spațiu, “la grămadă, însă, dacă las numai statueta celor de la Iron Studios pare că… lipsește ceva, datorită dimensiunilor (spațiului liber) ale bazei de susținere.

Concluzie

Per total, Captain America Zombie de la Iron Studios, este o piesă excelentă pentru colecția unui adorator MCU, sau mai exact al unui fan What If…? și nu ai cum să nu te mândrești cu ea în colecție. Cu o bază (prea) mare și un nivel de detaliu atât cât este nevoie pentru o statuetă la scara 1/10, Captain America Zombie are o poziție tipică zombie și sunt aplicate perfect cernelurile, cât despre materialul folosit – polystone – se știe că este unul de calitate.

What If…? Art Scale Statue 1/10 Captain America Zombie 22 cm poate fi achiziționată de la MangaShop.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.