Ascultă acest articol


Cinematografele sunt una dintre cele mai populare surse de relaxare și entertainment globale și în ultima perioadă nu numai pentru proiecții de filme ci și de concerte, jocuri video, meciuri importante sau chiar și teatru (pentru cinematografele care au posibilitatea aceasta).

Dacă nu dorim să ieșim afară, entertainmentul și distracția o putem muta în spații închise și chiar în sufrageria noastră, căci TV-urile sunt cu dimensiuni colosale și includ cele mai noi tehnologii. Însă există și varianta în care pleci în concendiu/excursie/vacanță și-ți dorești ca metoda ta preferată de relaxare, entertainment-ul, să-l ai cu tine. În cazul ăsta nu poți să cari televizorul, iar în cazul ăsta, BenQ vine cu o soluție foarte mișto: proiectorul portabil! De ce proiector portabil? Pentru că, evident, îl poți lua cu tine peste tot, are dimensiuni reduse, și-ți oferă posibilitatea să te bucuri de conținutul media preferat, oriunde!

De asemenea, proiectorul portabil nu este neapărat o sursă de entertainment ci poate fi foarte la îndemână și folositor și în învățământ sau la serviciu (cel puțin la job-urile de birou).

Propunerea BenQ pentru acest tip de utilizare, fie entertainment, fie pentru învățământ sau job, este modelul BenQ GV31 pe care am avut plăcerea să-l testăm și noi și despre care vă vom spune câteva detalii.

Ambalaj

Nu, nu mai e cazul acelor mini-frigidere cu lămpi și ventilatoare uriașe integrate – proiectoarele de odinioară, cele portabile din prezent, implicit GV31 având dimensiuni și greutate redusă și integrează difuzoare și cele mai noi tehnologii. GV31 vine ambalat într-o cutie simplă, albă pe care avem o imagine generală cu proiectorul, aflăm despre el că este un proiector LED Digital, include Android TV (HDMI Stick), plus avem imprimate și informații de ordin tehnic și sunt afișate câteva dintre tehnologiile integrate în GV31:

  • Full HD (1080p)
  • Unghi de proiectare la 135 de grade
  • Auto-Focus
  • Auto Keystone
  • Baterie integrată cu autonomie de 2.5 ore
  • Port USB Type-C cu funcție de display și pentru încărcare device-uri portabile
  • Sunet 2.1
  • Mod Wireless Speaker
  • Rezistent la căzături de până la jumătate de metru

Deschidem cutia și avem un cartonaș pe care ni se explică cum să deschidem capacul lateral al proiectorului și să integrăm și conectăm stick-ul Android TV, apoi, într-o parte avem talpa de susținere, iar dedesubt avem cutia cu Stick-ul Android TV, alimentatorul pentru curent (încărcare) și două cabluri pentru priză – EU, UK, telecomanda și ghidul rapid de utilizare.

În cazul nostru, la teste, GV31 a venit deja cu stick-ul Android TV montat – un stick HDMI standard, alb, care vine montat în interiorul proiectorului, la portul HDMI dedicat și cu un cablu micuț se alimentează.

Aspect

Scos din cutie, proiectorul are un aspect foarte plăcut, asemănător unei cochilii de melc – e (aproape rotund), pe o latură cu un grilaj imens pe care este imprimat “Superior Sound by TreVolo” – cel care se deschide, sub care se montează stick-ul Android TV, iar pe latura opusă este un alt grilaj uriaș pe care avem și o bandă unde sunt porturile de conectare: USB Reader – USB Type-A, HDMI, USB Type-C pentru display alternativ, mufă de tip jack pentru audio și portul pentru alimentator.

Marginile lateralelor au un fel de șanț în partea de jos unde vine montată acea talpă de susținere care permite culisarea proiectorului la 135 grade. Pe talpă, în partea de contact, sunt 4 piciorușe de susținere cauciucate pentru stabilitate.

Pe latura rotundă a “scoicii” sus avem zona neagră cu senzorul și lampa de proiectare digitală unde sunt imprimate și Auto Focus, Auto Keystone și 1080p, iar deasupra avem patru butoane pentru Power (On/Off), pentru sursa semnalului și două butoane pentru volum +/-. Mai jos, sub butoane avem o mică agățătoare din piele de culoarea galben-muștar, iar și mai jos avem iarăși un grilaj. În partea opusă celor 4 butoane – în zona unde vine montată talpa de susținere, avem și un port filentant standar pentru trepieduri.

Culoarea predominantă este alb, talpa fiind gri, iar elementul care iese în evidență este clar acel strap – acea agățătoare cu o culoare aprinsă.

Telecomanda este și ea albă, cu butoane iluminate, negre și integrează un microfon, două butoane rotunde de direcție respectiv cel pentru OK, plus butoane pentru microfon, sursa semnalului, meniu, Power On/Of și două butoane pentru Focus, respectiv unghiul de proiectare – acestea sunt în partea de sus, în cea de jos avem un buton cu două funcții pentru volum +/-, buton de Mute și butoane pentru Home și back și cel pentru Settings. Pentru control media avem butoane pentru înainte, înapoi, play și pauză – pe același buton, două butoane pentru modurile audio, respectiv cele video. În partea de jos a telecomandei avem imprimată sigla BenQ. Capacul pentru baterii (AAA) este pe spate și culisează pentru a avea acces la acestea.

Așadar, putem monta GV31 pe un trepied (ceea ce am și făcut o probă) însă în cazul acesta este compromis unghiul de proiectare care este de 135 grade dacă alegem să montăm proiectorul pe talpa sa de susținere.

Tehnic

Tehnic vorbind GV31 folosește un sistem de proiecție DLP, are dimensiunile 131.3 x 203.2 x 191.4 mm și o greutate de 1.7 kg. Operarea proiectorului se face prin dongle-ul Android TV (QS02 – Android 11.0), iar controlul acestuia cu ajutorul celor 4 butoane de pe proiector și telecomanda RCI077.

Proiectorul dispune de 2x difuzoare de 4W și un woofer de 8W by TreVolo, iar proiecția poate fi făcută la rezoluția maximă de 1080P (1920×1080) (16:9) la o rată a contrastului de 100.000:1, LED-ul având o durată de viață, conform BenQ, de 20000 ore în regim normal de funcționare sau 30000 ore în regim ECO.

Raportul de focalizare este fix, iar cel de proiectare este de 1.2 având un obiectiv F/#=1.7; f=6.256mm și un reglaj trapex de 1D, (Auto) Vertical ± 40 grade. Proiectorul dispune de modurile de imagine: Luminos, Cinema, Zi, Joc, Camera de zi, Sport; are o lantenţă de intrare de 45 ms (1080P 60 Hz) și suportă treptele de rezoluții VGA (640 x 480) până la Full HD (1920 x 1080).

Porturi de conectare, GV31 are o intrare HDMI (1.4b/HDCP1.4), USB Type A (2.0/Alimentare1, 0A/Cititor), USB Type C (DisplayPort/PD intrare 15 V-3 A; 20 V-2,25 A la 3,25 A/PD ieşire 5 V-2 A, 9 V-2 A, 12 V-1,5 A, 15 V-1,2 A/Upgrade firmware), Mini-jack de 3,5 mm și cel pentru alimentare/încărcare la curent (cablul are o lungime de 1,8M).

La conectare dispune și de Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11A/b/g/n/ac/ax (2,4 GHz/5 GHz) cu suport AirPlay și Google Cast. La tehnologii incluse avem BenQ CinematicColor și căutare Google Voice și Google Assistant activate.

Testare

Testele le-am realizat în primul rând direct pe stick-ul cu Android, apoi prin HDMI am încercat un PlayStation 5 respectiv un PC și un laptop. De asemene, am proiectat via Google Cast de pe un smarphone și o tabletă, iar Bluetooth-ul l-am pus la treabă pentru a proiecta audio pe o boxă mare de petrecere și una mai mică, portabilă, de asemenea, am încercat și proiectarea sunetului de pe smartphone și tabletă pe GV31. În cazurile proiecției de pe PC, laptop și PS5 prin GV31 s-a făcut la rezoluția maximă Full HD @ 60Hz.

Android 11.0 gândit pentru TV-uri, dar adaptat de BenQ pentru GV31, funcționează excelent, cu telecomanda având acces atât la setările proiectorului, dar și la Android. Fiind vorba de Android TV avem acces la un magazin de aplicații destul de bogat în cazul de față, a unui proiector, deci nu ne facem griji că nu ne găsim aplicațiile preferate, care bineînțeles, sunt cele pentru serviciile de streaming de conținut video. Sunt acolo, e și Netflix, e și max, SkyShowtime, Disney+, Prime Video și toate celelalte care au acoperire și pe teritoriul nostru.

Setările proiectorului sunt destul de puține pentru că totul se face automat, deci nu ai bătăi de cap. Poți verifica dacă există firmware disponibil, sau să verifici update-urile la Android, în rest ai totul la îndemână prin o selecție gata-făcută de moduri de imagine și sunet, în funcție de nevoile tale de proiectare.

Pozele făcute la proiectare, la testarea GV31 au fost făcute la apus de soare cu un nivel ridicat de lumină în sufragerie, iar proiectarea am făcut-o la o distanță de 2 metri pe un perete alb zona de proiecție fiind de 80”.

Pe partea de audio, acel sistem TreVolo integrat (2 boxe și 1 woofer) se aude tare și redă un sunet clar, deci e mai mult decât de ajuns dacă vrei să faci o proiectare afară sau în interior. Poți chiar să și redai muzica ta de pe smartphone/tabletă pe GV31 deci aici funcția va fi una de boxă portabilă, având avantajul să poți încărca smartphone/tableta la portul USB al proiectorului. Bineînțeles, dacă vrei sunet mai puternic poți lua o boxă de petrecere sau un sistem audio performant. Noi am testat pe o boxă de petrecere, respectiv una mai mică, portabilă și s-a lăsat cu… dans și gălăgie.

Proiectarea conținutului media de pe smartphone/tabletă prin GV31 se face rapid și este foarte la îndemână, YouTube fiind cel mai bun exemplu în acest caz. Bineînțeles, fiind vorba de Android TV ai și aplicația pe proiector și chiar și un browser care a funcționat foarte bine chiar.

Dacă-ți dorești și funcția de TV sunt destule aplicații care oferă acces la majoritatea canalelor TV românești sau străine și GV31 se descurcă minunat să le proiecteze.

Jocurile. Oh, jocurileeee. Da, avem 60Hz și Full HD deci ne putem bucura și de jocurile de pe PlayStation 5 sau PC/laptop și aici dimensiunile proiectării sigur vor întrece dimensiunile TV-urilor de sufragerie, deci este garantată distracția.

Un cinematograf de lux pentru spațiul dvs.

Filme și seriale – se văd perfect și cele mai importante, meciurile și concertele – conectat, GV31 la o boxă mare, alături de prieteni, într-o curte sau în vacanță, pe-un munte sau în pădure, sub apă, distracția va fi sigur 100%. Desigur, vă gândiți “și bateria, cât ține bateria?”, ei bine, conform BenQ, cam 2 ore și jumătate – un timp decent pentru un concert, 2-3 episoade de seriale, o sesiune de gameplay sau un film întreg. Și sigur, dacă te duci tu în vârf de munte, o faci cu mașina și vei avea cum să alimentezi/încarci GV31 dacă e nevoie. Încărcarea completă a bateriei se face relativ rapid, deși recomand ca seara, la culcare, să-l puneți la priză și sigur a doua zi, de dimineață, e la 100%.

Proiectarea o poți face pe orice suprafață albă sau mai deschisă la culoare, însă echipamente gândite special pentru așa ceva vei obține maximul de calitate.

Concluzie

Concluzionând, BenQ GV31 este proiectorul portabil pe care ți-l dorești cu tine oriunde te duci pentru a avea acces la entertainment-ul tău preferat, fie vorba de filme, seriale, jocuri, concerte sau meciuri, dar cu siguranță este perfect și pentru învățământ sau la serviciu (cel puțin cele de birou).

BenQ GV31 se comercializează în România la un preț de aproximativ 2500 lei, iar dacă-ți dorești să-ți extinzi experiența de utilizare poți să alegi dintr-o serie de accesorii originale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.