În timp ce timpul petrecut cu acest joc este departe de a se termina (prietenii știu că sunt genul ăla care curăță hărțile în RPG-uri și-n open world-uri), simt că am ajuns la un punct în jocul meu în care pot să vă spun câte ceva, de bine sau de rău. Am avut noroc și am intrat în acest joc fără vreo așteptare, deși îl încercasem și pe PS5 (aici recenzia). Parcă ieri se întâmplase, zici că-s Ion Creangă, și am simțit că portul pe PC e la limită. Așteptarea perioadei de exclusivitate pentru a evita spoilerele a fost dificilă, dar pot spune cu adevărat că jocul nu a dezamăgit. Square Enix poate fi cu siguranță considerată una din acele firme care nu pune un super accent pe portare, că tot vorbiserăm zilele trecute despre Marvel’s Spider-Man 2, de la Sony, și nu ajută atunci când multe dintre porturile lor de PC sunt foarte proaste. Cu toate acestea, ținând cont de asta, cumva, Square Enix nu a făcut eforturi mari, dar i-a reușit, cât de cât. Nu este un joc perfect, dar jocul este cu siguranță un răsfăț pentru fanii seriei. Sincer, să joci toate titlurile Final Fantasy înseamnă să ai timp la dispoziție, să fii șomer sau să trăiești din banii de la Nordis.
Să trecem un pic prin universul FF7 Rebirth
Ca fan al FF7 original, am văzut că Square Enix a găsit o modalitate nu numai de a reface un capitol atât de important al originalului de la zero, ci și de a-l reconstrui și a-l face interesant pentru cei care vin din titlul original al FF7. Pentru cei îngrijorați că ar schimba în mod semnificativ nucleul FF7, ei bine să nu vă faceți griji, e totul în regulă. Ce draci aveți în voi, cum ar zice un personaj care mănâncă toată ziua ardei iuți.
Rebirth atinge aceleași ritmuri ale poveștii pe care ți le amintești, în timp ce adaugă mai multe detalii pentru ca jucătorii să speculeze și să se întrebe despre cum se încheie Trilogia Remake din FF. Este posibil ca aceste umpluturi să nu dea bine pentru toată lumea, dar sunt doar încântat că joc un remake, fiind și o experiență nouă atât pentru cei care au jucat, cât și pentru cei care nu au jucat jocul clasic din 1997. Square Enix înțelege greutatea pe care o deține acest joc și și-a luat timp să respecte și să aprecieze un proiect de remake pe care industria l-a văzut rar. Mă gândesc aici la seriile Resident Evil, excepțional refăcute din temelii sau chiar Mafia.
De fapt, multe au fost îmbunătățite, iar sistemul de luptă, de bază, este încă grozav. Este conceput pentru a vă împinge să utilizați multe arme și combo-uri și să schimbați între membrii echipei pentru a lupta cât mai eficient cu inamicii. Adăugarea sistemului de sinergie este de asemenea o idee foarte bună. Mai mult, vă împinge să utilizați acțiuni unice pentru situații specifice cu personaje diferite pentru a dezlănțui abilități foarte puternice, care afectează lupta în mai multe moduri. În plus, ai o serie de materiale noi pe care le poți folosi pentru a face build-uri interesante la care nu ai avut acces în jocul anterior.
Dezvoltatorii au luat notițe și au ținut cont de criticile pe care jucătorii le-au avut la adresa FF7: Remake, iar Square Enix le-a remediat complet. Lupta aeriană a fost ajustată pentru a oferi tuturor membrilor echipei mai multe metode pentru a gestiona inamicii aerieni.
Misiunile secundare sunt, de asemenea, un răsfăț. Sincer, multe dintre misiunile secundare aveau o semnificație suficientă în ceea ce privește caracterizarea, încât ar putea fi considerate esențiale dacă doriți cu adevărat să aflați mai multe despre conexiunile din gașca ta. Eu vă sfătuiesc să faceți și secundarele pentru a avea o poveste complexă, chiar dacă firul narațiunii principale nu este afectat.
Lăsând deoparte grafica, jocul nu este perfect. Cumva, am simțit că jocul are părea multe mini-jocuri, prea multe obiective, o shaorma cu de toate, o ciorbă în care pui și iaurt, și smântână și ardei iute, dar și oțetul din borcanul de ardei. Dar creează dependență, adică nu-ți vine să le lași, ci să le duci până la final. Cu toate acestea, deși am crezut că majoritatea acestui conținut opțional este un răsfăț, pot înțelege că o parte din modul în care este prezentat nu este întotdeauna ideal. Unii ar putea simți că este o muncă în plus, că se pierde timp până la următorul joc care te așteaptă în calculator, dar sunteți recompensat pentru fiecare informație dintr-o regiune. Nu sunt în zadar, să știți, depinde doar de voi și cât de mult vă afundați în universul Final Fantasy. Sincer, simt că este cea mai bună metodă de a explora lumea și de a vedea o mulțime de lucruri la care s-ar putea să nu ajungi inițial.
Există regiuni în joc care au o anumită verticalitate. Nu mă deranjează, dar unele dintre modalitățile pe care le aveți de a accesa acele locuri pot deveni plictisitoare. Poate fi frustrant să găsești calea, dar să n-ai încă acces la ea. Și începi o serie de misiuni, multe se repetă și ți se apre puțin frustrant.
Porta-m-aș și n-am cui
Portarea jocurilor nu reprezintă tocmai punctul forte al Square Enix. Sigur că și-au portat clasicele peste tot (Chrono Trigger, jocuri Final Fantasy super vechi etc.), dar când vine vorba de jocurile moderne de la ei, le lansează pe consolele limitate, iar trecerea târzie pe PC este de multe ori cu probleme. În vreme ce Rebirth a fost portat puțin mai rapid, asta nu înseamnă că se lansează întotdeauna bine (uitându-mă la FF15/16, chiar sunt mare fan FF 15). Totuși, mă bucur să spun că portul acestui joc este bun. Nu este măreț, dar ar putea fi mult mai rău dacă mă gândesc la ce gherle a dat Square Enix.
Rebirth are mai multe opțiuni axate pe PC în setările grafice decât alte titluri de la Square Enix, dar este departe de cele mai multe porturi moderne de PC. De exemplu, jocul se laudă că are compatibilitate DLSS și o are, dar aceasta este aproape singura soluție decentă de super-eșantionare pe care o folosesc. Știu că majoritatea jucătorilor de PC rulează GPU-uri NVIDIA (inclusiv eu), dar cred că este destul de rău să nu includă AMD FSR. Mai ales având în vedere cât de ușor este să-l implementezi ( îl poți modifica). Practic, dacă nu aveți o placă RTX, sunteți blocat folosind o metodă mai proastă de anti-aliasing. De asemenea, lipsa FXAA și rularea jocului nativ fără unele TAA este regretabilă, dar este o problemă pe care o au mulți dezvoltatori, nu doar Square Enix. Jocul are probleme de bâlbâială cu siguranță, dar pentru mine au fost minore. Rețineți totuși că am un computer care poate rula majoritatea jocurilor, cu detaliile la maximum și-mi rulez și câteva filmulețe pe YouTube în timpul ăsta.
Știu că unii utilizatori au avut probleme majore cu ecrane albastre și blocări la lansarea jocului. Pot spune că această problemă a fost identificată și rezolvată. De asemenea, voi spune că, în ciuda faptului că nu am avut probleme majore în timpul jocului, am modificat jocul pentru a adăuga alte câteva îmbunătățiri QOL, cum ar fi ajustarea clarității, eliminarea unei cețe dense, pe care o are jocul și care nu mi-a plăcut, de-mi venea să-i rup părul din cap. Fii atentă, dacă mai faci din astea pe live, opresc live-ul și-ți rup părul din cap, Square Enix.
Square Enix a făcut o treabă incredibilă cu acest titlu
Una peste alta, cred că Square a făcut o treabă incredibilă cu acest titlu. Este o a doua parte excelentă a sagăi remake-ului FF7, care m-a lăsat cu întrebări. Sunt încântat, e un joc foarte bun, iar odată intrați în universul Final Fantasy, acolo rămâneți.
Dacă sunteți fani și mai ales aveți timp, să vă jucați peste 100 de ore, cu super poveste, cu personaje captivante, lupte fantastice, open world minunat, atunci ați nimeri unde trebuie, Final Fantasy VII Rebirth este exact ceea ce aveți nevoie. Punctele forte ale Square Enix și încrederea lor în refacerea unui titlu atât de iubit pentru o nouă generație arată că băieții sunt pe drumul cel bun. Credeți-mă, chiar este special și nu vă va dezamăgi.
Final Fantasy VII Rebirth (PC) este disponibil pe PlayStation 5 și din 23 ianuarie 2025 pe PC (Steam și Epic Games).
- Gen: Actiune, Aventură, RPG
- Lansare: 23 ianuarie 2025 (PC)
- Studio: Square Enix
- Distribuitor: CD MEDIA
- Platforme: Microsoft Windows PC (Steam și Epic Games), PlayStation 5.
- Clasificare: 16+
- Sistem de testare: PC, CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D/ GPU: Nvidia GeForce RTX 4080/ RAM: 64GB/ TV-Monitor: Samsung LC34G55T + controller Xbox One Series X
- Sinopsis: “Versiunea pentru PC a jocului FINAL FANTASY VII REBIRTH oferă o gamă de setări grafice care le vor permite jucătorilor să obțină cea mai bună calitate pe diferite configurații hardware.
Jocul include trei presetări grafice implicite și posibilitatea de a personaliza setările. Aceste presetări au fost optimizate pentru a permite jucătorilor de pe PC să experimenteze jocul cu o calitate optimizată pe diverse configurații. De asemenea, poți ajusta manual setări individuale pentru a le adapta la PC-ul pe care îl folosești.
În funcție de configurația ta, poți juca la rate de cadre de până la 120 FPS și beneficia de o serie de îmbunătățiri vizuale, cum ar fi iluminarea rafinată, detalii sporite ale mediului și texturi mai detaliate. De asemenea, poți beneficia de rate de cadre și calitate a imaginii îmbunătățite folosind tehnologia NVIDIA DLSS. Jocul suportă și VRR (Variable Refresh Rate).
În ceea ce privește controlul, conectarea unui controller DualSense la PC permite utilizarea acelorași comenzi ca în versiunea pentru PS5. De asemenea, a fost adăugat suport pentru tastatură și mouse, împreună cu opțiunea de a personaliza liber comenzile între explorarea lumii, lupte sau mini-jocuri.“