Jupiter Ascending – Recenzie

8
5513
Ascultă acest articol


Într-un viitor luminos, o tânără îngrijitoare fără posibilităţi este vizată de fiul nemilos al unei familii puternice care trăieşte pe o planetă ce are nevoie de un nou conducător. Aceasta călătoreşte alături de un războinic proiectat genetic pentru a pune capăt noii domnii asupritoare.

RegizorAndy Wachowski, Lana Wachowski

Scenariu Andy Wachowski, Lana Wachowski

Gen: Acţiune, Aventură, Fantastic

Lansare : 6 februarie 2015

Durata : 127 min

Studio : Village Roadshow Pictures, Anarchos Productions

Distribuitor Freeman Entertainment

Clasificare :  A.P 12

Actori :

Eddie Redmayne    …    Balem
Mila Kunis    …     Jupiter Jones
Channing Tatum     …   Caine
Sean Bean    …     Stinger
Douglas Booth    …    Titus

Sumar: “Într-un viitor luminos, o tânără îngrijitoare fără posibilităţi este vizată de fiul nemilos al unei familii puternice care trăieşte pe o planetă ce are nevoie de un nou conducător. Aceasta călătoreşte alături de un războinic proiectat genetic pentru a pune capăt noii domnii asupritoare.” IMDB

Despre: La naşterea lui Jupiter Jones (Mila Kunis), semnele au arătat că destinul ei va fi unul măreţ. Acum adultă, Jupiter visează la stele, dar este adusă la realitate de slujba ei de femeie de serviciu. Numai când Caine (Channing Tatum), un fost soldat modificat genetic, ajunge pe Pământ pentru a o găsi, Jupiter începe să întrevadă destinul ce i s-a hărăzit: semnătura ei genetică o face următoarea pe lista unei extraordinare moşteniri în stare să readucă echilibrul în cosmos.

Recenzie:

Andy Wachowski și Lana Wachowski lansau în 2012 una din cele mai așteptate filme de la al lor “Matrix” și până în acea perioadă. Era un SF-dramă care a primit multă promovare și a ridicat mari așteptări de la presă, fani și bineînțeles critici.  “Cloud Atlas / Atlasul norilor”.

După lansare situația s-a mai ameliorat, a fost bine primit și… nu. La Box Office s-a văzut clar interesul tuturor pentru cei doi “părinți” ai genului SF, filmul acumulând rapid sume uriașe. Recenziile au sosit imediat și multă lume a subliniat în mare parte doar machiajele, efectele și lumea interesantă, cum numai cei doi frați Wachowski o puteau crea. Poveste? Scenariu? Muzică? Restul…?

În 2014 aflam cu mare entuziasm că Wachowski vor reveni cu un alt SF cu un cast oarecum “la modă” și, speram noi, o poveste mai intensă și mai bună decât în “Cloud Atlas”. Era momentul ca aceștia să fi învățat că nu numai efectele și aspectul personajelor contează. Au fost trailere, reclame TV, afișe, imagini… toate clăteau mintea și ochii fanilor genului și al celor doi regizori. Toate arătau excepțional.

Ce era prezentat în toate aceste materiale promoționale? Efectele de calitate, lumi, personaje multiple, planete, galaxii, lupte, nave spațiale… toate urmau să ajungă în 3D la IMAX. Era perfect. Dădea clar de înțeles că va fi un SF pur.

Ieri am participat la vizionarea cu presa, mulțumită distribuitorului filmului în România, Freeman Entertaniment. IMAX 3D.

Ca oricare personaj care decide să vadă un film și intră în sala de cinema, are anumite așteptări. Ce așteptam eu de la “Jupiter Ascending / Ascensiunea lui Jupiter”? La ce am fost pregătit din materiale promoționale, sinopsis și alte informații despre film. Ce am primit? EXACT la ce am fost pregătit, ba chiar și la mai bine.

UN FILM SF PUR CARE ARATĂ FOARTE BINE LA IMAX ÎN 3D!

Știam dinainte că nu va trebui să mă aștept la cine-știe-ce poveste, dar există totuși una (oarecum), care am să v-o zic pe scurt pentru a nu risca să dau spoilere (pe care le urăsc din tot sufletul).

Pe Pământ o cunoaștem la început pe Jupiter (Milla Kunis), cum a primit ea acest nume, cum a crescut și modul de trai sărăcăcios în care se scaldă, alături de familie. Ea va afla că are sânge regal și este moștenitoarea de drept a… întregii planete!

jupiter-ascending-channing-tatum-mila-kunisÎn spațiu, pe o planetă îndepărtată, cunoaștem o familie regală, Abrasax, cu membrii ai căror vârste sunt de ordinul miilor de ani, care își mențin tinerețea de pe urma “sucurilor” ființelor plantate și recoltate de pe planetele din univers. Se ajunge totuși la o planetă importantă care se întâmplă să fie chiar Terra. O planetă foarte productivă care se pare că are un stăpân (Jupiter, ați ghicit!), deloc pe placul familiei regale.

jupiter-ascending-picture07Titus (Dougla Bouth), Kalique (Tuppence Middleton) și Balem (Eddie Redmayne) vor neapărat să pună mână pe Planeta Albastră dar vor trebui să elimine sau cel mai bine să preia posesia acesteia.

Ei trimit pe Pământ iscoade pentru a descoperi cine este stăpânul de drept al planetei, fiecare cu intenții… să spunem, diferite.

Bineînțeles că Jupiter habar nu are că deține planeta și se va trezi cu un protector (Channing Tatum), un hibrid de om – lup, (Caine, nu… nu cu “â”) fost membru al unei Legiuni, ce are misiunea s-o apere cu orice preț și de care se va îndrăgosti (ceva perfect normal).

Situația începe să se aciduleze atunci când iscoadele dau de stăpân și se ciocnesc cu patinatorul spațial Caine, care ajunge mai târziu să apeleze la un nu-chiar-așa-de-prieten Stinger (Sean Bean) pentru a le face față.

Lupte se dau pe Pământ și rapid acestea se mută pe planeta familiei regale unde întregi flote, multe planete, universuri și galaxii, nave de tot felul, lasere, stele, găuri negre, ființe de toate soiurile ne lovesc, rapid, direct, fix în sfera vizuală. Da. Te ia puțin capul. Nu e de rău, însă.

Revenind, situația se va termina cu un mare BOOM!, cum de altfel era și de așteptat, iar rezultatul… va trebui să-l aflați singuri.

jupiter-ascending-still06Pe partea tehnică lucrurile stau foarte bine la lupte, tehnologie și efecte. Navele, armele, construcțiile de pe planeta Abrasaxșilor, sunt absolut bestiale. Planeta e și ea foarte mișto realizată, cu nori de gaz “apărați” de fulgere amenințătoare, la exterior și un interior locuit unde domnește familia regală, înțesat de ființe care mai de care mai diferite și foarte mișto realizate, un design arhitectural deosebit dar și fel de fel de nave și alte mașinării ce fură ochiul privitorului, în sensul bun. Toate astea m-au dus puțin cu gândul la “Chronicles of Riddick”, “Star Trek” și “Star Wars” și, hai să zicem, chiar și la “John Carter”.

Din nefericire cam asta e tot de lăudat. Wachowski au încercat să îndese în 2 ore de film… prea mult/multe. E adevărat că diversitatea e plăcută și abundă în personaje foarte bine făcute… dar cele principale își cam pierd identitatea. Dialogurile sunt hilare (în sensul rău), dar glumițe foarte subtile încearcă să mai salveze puțin din acestea.

jupiter-ascendingMuzica e mediocră spre rea sau deloc, scenariul este… poate nu absurd, nu e chiar atât de rău, dar parcă-ți înjură intelectul.

Jocul actorilor… nu e, cu o mică excepție pentru Eddie care dă ce poate pentru a-și merita titlul de “villain”. Nu e neapărat vina lor (nu le iau apărarea), dar efectiv nu ai ce juca într-un film care 90% e numai efecte și bătaie. Vorba aia “Don’t hate the player, hate the game!

Trebuie să mai menționez câte ceva și despre costumații și machiaje, un mare atu, cadre interesant captate (nimic nou însă) și finalul în stil “Birdman” (o să vedeți voi la ce fac referință).

La încheiere nu pot să spun decât că mi-a făcut plăcere să-l văd la IMAX în 3D (e musai văzut în aceste condiții); e un SF pentru cei care caută doar așa ceva (fără pretenții), pentru fanii fraților Wachowski și a curioșilor care se întreabă “oare Sean Bean moare și-aici?”. Dacă nu vă integrați în cei enumerați, e în regulă, veți servi un SF bun, dar nu știu ce să vă zic să faceți cu “amarul și dezamăgirea” rămase după ce ieșiți din sală.

Un interviu în exclusivitate cu Lana Wachowski, Milla Kunis și Channing Tatum găsiți în numărul de februarie al revistei noastre @FiLM.

“Jupiter Ascending / Ascensiunea lui Jupiter” este distribuit în România de Freeman Entertainment și va sosi de mâine, 6 februarie, în cinematografele 3D și IMAX 3D.

Postere:

jupiter-ascending-ro

Trailere:

8 COMENTARII

  1. Mie mi-a plăcut. Da, adevărul e că voiam mai mult, mai multă pasiune în interpretare, dar… trebuia să-l facă de trei ore. Eu i-am dat un 9.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.