Plane – Recenzie

„da, acum începe acțiunea!”, dar rămâi la fel de dezamăgit ca o pungă de pop-corn când se golește rapid.

0
594
Numai pac-pac, poc-poc și un happy-end!
Numai pac-pac, poc-poc și un happy-end!
Ascultă acest articol


“Gerard Butler revine, dar nu ca macho-ul din seria celor trei filme „Olympus Has Fallen”, „London has Fallen” și „Angel has Fallen”, dar cu aproximativ același rețetar marca „Mike Banningdar parcă mai uman.”

Regizor: Jean-François Richet

Scenariu: Charles Cumming și J.P. Davis

Gen: Acțiune, Aventură, Thriller

Lansare: 27.01.2023

Durata: 1h 47min

Studio: Di Bonaventura Pictures, Lionsgate

Clasificare: R

Distribuitor: Vertical Entertaiment

Actori:

Gerard Butler … Brodie Torrance
Mike Colter … Louis Gaspare
Tony Goldwyn … Scarsdale
Yoson An … Samuel Dele

Sinopsis:

Brodie Torrance își salvează pasagerii de la un trăsnet, făcând o aterizare riscantă pe o insulă devastată de război – doar pentru a descoperi că supraviețuirea la aterizare a fost doar începutul. Când majoritatea pasagerilor sunt luați ostatici de către rebeli periculoși, singura persoană pe care Torrance poate conta pentru ajutor este Louis Gaspare, un criminal acuzat de crimă care era transportat de FBI. Pentru a salva pasagerii, Torrance va avea nevoie de ajutorul lui Gaspare și va afla că Gaspare este mai mult decât pare.

Recenzie

Dacă te gândești că acest film este făcut după rețeta celor trei filme amintite la început, nu greșești cu nimic. Se pare că acest aspect este cel care i-a determinat pe producătorii de la Lionsgate să mai parieze încă odată pe Gerard Butler atunci când au făcut acest film, și încă ceva, scenariul, din punctul meu de vedere, este scris fix pentru Gerard Butler, deși pe alocuri, secundul în această aventură, Mike Colter, jucându-l pe inculpatul Louis Gaspare, fură la un moment date câteva scene și-ți dă senzația că „da, acum începe acțiunea!”, dar rămâi la fel de dezamăgit ca o pungă de pop-corn când se golește rapid.

Uitându-mă chiar acum, când scriu recenzia, pe agregatorul Rotten Tomatoes, am acel sentiment că fie mi s-au încețoșat ochii, fie e o eroare de calcul, având în vedere procentajele, 76% tomatometer-ul și 94% scorul de audiență (pe bune?!).

Gerard Butler (Brodie Torrance - Plane)
Gerard Butler (Brodie Torrance – Plane)

Bine, bine, s-ar putea să spuneți că sunt cârcotaș, dar așteptați să aduc și argumentul.

Așa cum bine ne-am obișnuit cu marii de la Hollywood, atunci când, din întâmplare, au succes de boxoffice, cum s-a întâmplat cu primele două filme cu Gerard Butler interpretându-l pe Mike Banning, ce și-au zis domniile lor… „hai să mai băgăm un film, de fapt nu, facem două, unu cu avionu și unu cu vaporu… ca ăia care au făcut Speed 1 și 2, și stoarcem bani de la spectatori!”.

*Scena  o,

Undeva într-un birou de presă, S își aprinde o țigare încercând să înțeleagă ce se întâmplă…trage din țigare (planul apropiat)

Cadru filmat larg cu plan apropiat ulterior pe ochii lui…

S ridică telefonul, iar la capătul firului se aude acel sunet metalic..după câteva secunde cineva ridică receptorul, iar o voce groasă și plictisită răspunde:

„-Alo…mda.. aici..ăă..e Hollywood..ce doriți?
– Aloo… Hollywood? Bună seara, știți am un amendament la treaba asta, nu prea merge…știți, filmul ăsta „Plane” a cam luat-o în jos, în picaj, exact ca avionul din film..și mai băgați bani și într-o continuare?! Înseamnă că trăiți pe altă lume”.

Daniella Pineda (Bonnie Lane), Gerard Butler (Brodie Torrance) & Yoson An (Samuel Dele) - Plane
Daniella Pineda (Bonnie Lane), Gerard Butler (Brodie Torrance) & Yoson An (Samuel Dele) – Plane

„Plane” este o mică întoarcere la anii ’70, în parte pentru că, atunci când am citit titlul filmului, primul gând care mi-a venit a fost o amintire cu Tattoo (Hervé Villechaize din “Fantasy Island” 1977-1984) strigând: “De pleyne! De pleyne!”

La fel ca „Speed” din 1994, „Non-stop” din 2014 și „Ambulance” de anul trecut, este un thriller-aventură-acțiune care se desfășoară la început într-un avion, ulterior pe o insulă dominată de mafioți, tarantule, carcalaci și băieți răi.

Acest dezastru aerian special nu se referă la problemele recente ale industriei în materie de întârzieri și anulări. Acest „Plane” chiar se ridică de la sol și zboară, dar nu pentru mult timp că face poc și urmează… ce urmează.

Mike Colter (Louis Gaspare - Plane)
Mike Colter (Louis Gaspare – Plane)

… adică Gerard Butler în rolul căpitanului Brodie Torrance, pilot la Trailblazer Airlines, al cărui zbor de 6 ore și jumătate de la Singapore la Tokyo are 18 pasageri la bord.

Torrance încearcă să strecoare ultimele două zboruri înainte de Revelion, pe care intenționează să le petreacă la casa sa din Hawaii, alături de fiica sa, dar în avionul aproape gol al lui Torrance, apare aparentul boogie-man, fugarul capturat și acuzat de crimă Louis Gaspare (Mike Colter), care se află la bord împreună pentru extrădare. Înspăimântătorul Gaspare este, desigur, liniștit de amenințător. (say what?!)

Problema pleacă de la scenariu, iar acțiunea este atât de previziblă, încât ai senzația că ori ai un deja-vu, ori ai participat chiar tu la filmări.

Mike Colter (Louis Gaspare) & Gerard Butler (Brodie Torrance) - Plane
Mike Colter (Louis Gaspare) & Gerard Butler (Brodie Torrance) – Plane

După prăbușirea avionului undeva pe o insulă izolată, apar băieții răi care răpesc parte din echipaj și pasagerii care au scăpat cu fața curată după aterizarea forțată, dar Gerard Butler, ca un adevărat Mike Banning își ia armele, armura și… dar stai că ăsta e alt film… nu, e același, numai că este căpitanul Brodie Torrance cu conștiința unui emotiv și cu speranța că boogie-man Louis Gaspare (Mike Colter) îl va ajuta să-și elibereze pasagerii și echipajul din mâinile răilor… și ce crezi.. .chiar asta se întâmplă, apoi toți sunt fericiți până la adânci bătrâneți.

Acțiunea nu e deloc așa cum te-ai aștepta, scenariul extrem de previzibil și de clișeic, iar finalul unul deja arhicunoscut.

Merită să-l vezi? Da, merită măcar pentru Gerard Butler, care de data asta este scoțian, iar accentul îl prinde. În rest numai pac-pacpoc-poc și un happy-end!

PS. S-a anunțat o continuare cu Mike Colter, care se va numi… “Ship”.

Plane a rulat la cinema în luna ianuarie fiind distribuit în România de Vertical Entertaniment și urmează să sosească în curând pe aplicațiile de streaming și (probabil) în format retail pe DVD și Blu-ray.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.