Pe urmele lui Hitler”, serialul care caută să descopere adevărul despre moartea lui Adolf Hitler, revine la HISTORY cu al doilea sezon. Serialul va fi difuzat pe HISTORY în fiecare zi de marți de la ora 22:00, începând din 28 februarie.

Până atunci vă prezentăm un interviu, în exclusivitate în România, cu Bob Baer, unul dintre experții care coordonează investigația din cadrul sezonului 2 a seriei “Pe urmele lui Hitler” de la HISTORY.

Înainte de interviu să aflăm câteva cuvinte despre Bob Baer

Robert Baer
Bob Baer

Veteran al Agenției Centrale de Inteligență (CIA) cu 21 de ani de experiență, Bob Baer face parte din elita ofițerilor serviciilor secrete americane. Bob și-a petrecut majoritatea carierei sale pe frontispiciul spionajului internațional, al contraspionajului și al colectării de informații.

De la decodificarea și interceptarea de informații privind comerțul ilicit de arme, până la urmărirea unora dintre cei mai cunoscuți și, totodată, mai evazivi teroriști, Bob le-a văzut și le-a făcut pe toate. Acesta încearcă mereu să afle adevărul, indiferent de consecințe. Folosindu-se de vasta sa expertiza, Bob va examina cu pricepere miile de documente declasificate, astfel încât echipa de pe teren să se poată concentra pe informațiile cele mai importante și mai relevante. Bob a condus echipe internaționale de ofițeri de informații, informatori și nu numai, în situații de război periculoase, din momentul interceptării mesajului până la aducerea răufăcătorilor în fața justiției. Incertitudinile cu privire la moartea lui Hitler l-au determinat pe Bob să aplice dovezilor istorice privind evadarea lui Hitler același tehnici de verificare pe care le-a folosit pe teren în Irak. Bob se folosește de o listă impresionantă de contacte, de la experți în criminalistică la cei mai căutați anchetatori. Indiferent de provocările cu care se confruntă în acest caz, este suficient să dea un telefon ca să afle răspunsul.

Intervievator: Acum, că ați terminat primul sezon, ce concluzii aveți, și ce v-a determinat să faceți al doilea sezon?

Bob Baer: Când a început serialul, urma să treacă prin documente declasificate ale FBI, și totul să rămână un mister. Întrebarea principală era „cum de ajunseseră oamenii să creadă că Hitler reușise să scape?”. Apoi, au văzut cât de fascinați erau oamenii de acest subiect, și au trecut la sezonul doi. Ceea ce m-a surprins este că sunt chestii mai interesante în sezonul doi. Mie mi-a deschis ochii clădirea aceea nazistă din America de Sud. Nu avusesem nici cea mai mică idee că era atât de dezvoltată și potențial periculoasă. În sezonul ăsta, eu și cu John stăm în ceea ce numim noi „camera de comandă”. Nu vreau să discut anterior cu cei din echipa de creație.

Vreau să reacționăm la informații, pe măsură ce apar, și să le punem sub semnul întrebării. Punem foarte multe sub semnul întrebării. Stăm acolo și spunem „Nu, asta e o prostie absolută. Asta-i teoria conspirației”. Apoi se întorc la cei de la History și le spun „vor respinge această teorie”. Am găsit însă acea clădire nucleară de lângă Bariloche, pe o insulă; nu aveam nici cea mai mică idee că nemții erau chiar atât de avansați în încercarea de a construi o armă nucleară, imediat după 1945. Dacă informațiile ar fi provenit din surse simple, n-aș fi luat-o în considerare, dar existau laboratoarele. Poligonul de testare pentru explozibili era aici, pe insulă, iar Argentina a bombardat insula în 1955. Și-au bombardat propriul teritoriu! Te-ai fi gândit că era suficient să folosească buldozere. E foarte interesant cum a reușit național-socialismul să se propage ani la rândul, de o manieră atât de organizată și de periculoasă.

Intervievator: Să înțelegem, așadar, că al doilea sezon se concentrează mai puțin pe ceea ce s-a întâmplat cu Hitler și mai mult pe rețeaua de foști naziști?

Bob Baer: Pe ambele, în egală măsură. Ne ocupăm în detaliu de zborul către Danemarca. Mi s-a părut fascinantă descoperirea celui de-al cincilea tunel, cel care merge către Tiergarten. Scopul era ca Hitler să meargă prin acel tunel subteran, să ajungă la Tiergarten și să ia un avion de mici dimensiuni; măsuraseră pista avionului, capacitatea rezervorului. Tăiaseră stâlpii de electricitate, ca să nu îi lovească cu aripile avionului. Apoi, sunt două surse independente, care nu au avut de profitat  de pe urma acestor declarații. Una dintre aceste surse a declarat, în timpul procesului de la Nurnberg, că îl văzuse pe Hitler în Danemarca. Apoi este pilotul care, într-o declarație separată, a spus că l-a dus pe Hitler acolo. Din câte știu, aceste două persoane nu sunt legate între ele. Nimeni nu a urmat aceste piste. La Nurnberg, de ce ar declara un tip care era judecat că Hitler ar fi fugit, iar apoi procurorii… pur și simplu, nu s-au pus întrebări pe marginea acelei declarații. Astfel că noi continuăm pe aceste piste; în plus, mai sunt și săpăturile de la Misiones – examinăm acel complex. Cu cât mai adânc sapi, cu atât devine mai evident că acea construcție era destinată unui personaj foarte important pentru naziști.

Intervievator:  V-ați schimbat părerea, de când ați fost contactat pentru a lucra la serial? Teoriile pe care le credeți acum sunt fundamental diferite de cele pe care le credeați anterior?

Bob Baer: Înainte, nu înțelesesem cât de adânci erau rădăcinile naziștilor în Argentina. Când mă gândeam la Argentina în epoca lui Peron, îmi ziceam:  „Ei, au primit câțiva oameni care s-au refugiat acolo. Poate că au primit bani pentru asta”; de fapt, ei pregăteau în mod activ cel de-al Patrulea Reich. Oamenii aceștia n-au renunțat niciodată. Cineva a numit acest gen de serial „docu-follow”. Ideea de național-socialism nu a murit odată cu Hitler. Cred că acest lucru se vede acum, fie că vorbim de Franța, Germania, Statele Unite sau alte țări.

Cred că acest proiect mi-a schimbat puțin părerea despre lume.

Intervievator: Credeți că veți găsi vreodată dovezi concludente, într-un sens sau altul?

Bob Baer: Cred că aceste dovezi se află la Moscova. Dacă rușii ar fi vrut să coopereze, am fi putut face un sezon acolo. Pur și simplu, te uiți la probe. Întotdeauna te poți ghida după probele criminalistice. Am început investigația pornind de la probe criminalistice, și anume craniul lui Hitler, care de fapt nu era al lui Hitler. Este un craniu despre care rușii au afirmat că este al lui Hitler, cu o urmă de glonț în el. Deci sezonul începe de la aceste probe criminalistice, și ne întoarcem mereu la ele, iar dacă rușii nu pot arăta aceste probe, atunci avem un mister foarte mare.

Intervievator: Ce motive ar fi avut ca să falsifice asta? Dacă el ar fi reușit să fugă din Berlin, sau faptul că ei nu ar fi avut un rol central în moartea lui ar fi reprezentat o lovitură de imagine pentru ei? Care să fi fost logica lor, la acea vreme?

Bob Baer: Stalin a spus că este posibil ca Hitler să fi scăpat. Nu știu dacă motivele acestei declarații țin de propagandă sau de altceva. Mi s-a părut bizar, pentru că mi se părea că ar fi fost în interesul lui Stalin să susțină că rușii dețin craniul lui Hitler. Rușii sunt un mister, la fel și motivele pentru care fac unele lucruri. Dacă ar fi avut dovezi, ar fi putut oricând să reacționeze la serialul nostru. Ar fi fost suficient să trimită un purtător de cuvânt să facă declarații, dacă aveau dovezile. Dar nu le au.

Știu despre însemnările făcute de dentist și despre studiul de la UCLA, dar mi-ar plăcea să obțin o bucată din mandibula lui Hitler, sau un dinte, sau ADN-ul lui, și apoi să obțin un răspuns definitiv.

Intervievator: Ne puteți spune câte ceva despre echipa cu care lucrați la acest serial?

Bob Baer: Unul este John Cencich, care a lucrat la Tribunalul Penal Internațional; ne înțelegem foarte bine. Ne-am comparat însemnările, pe măsură ce examinăm probele, în fiecare seară. El caută probele care ar putea fi prezentate în fața instanței. Nu ne-am contrazis niciodată. Producătorii încearcă să vină cu o poveste bună și, dacă respingem ceva pentru că este prea senzaționalist, atunci ei dau înapoi. Mai e Tim Kennedy, și mai sunt și polițiștii care examinează tunelul. Mi se pare fascinant fie și faptul că s-au gândit să construiască așa ceva.

Nu cred că au construit acest al cincilea tunel chiar pentru oricine. Aveau un traseu pentru fugă,  apoi pentru ceea ce s-a numit „Zborul fazanilor de aur”. Cred că toate aceste pregătiri erau pentru Hitler.

Intervievator: Ați fi vrut să trăiți în anii ‘50 și să vă ocupați de acest caz, mai degrabă decât acum, la atâția ani după acele evenimente?

Bob Baer: Da. Evident mi-ar plăcea să stau de vorbă cu cineva de-atunci, care să fie încă în viață. Dacă Hitler a fugit, și aici avem marele „dacă”, e altceva să ai un martor ocular, altul decât cel din Danemarca. Mi-ar fi plăcut să stau de vorba cu oamenii aceia. Să văd dacă erau în deplinătatea facultăților mintale. Mi-ar fi plăcut ca Procesul de la Nurnberg să meargă mai departe, să încerce să vorbească cu toți cei arestați, pentru a încerca să ajungă la dedesubturile poveștii, dar se pare că au ales să nu facă asta.

Chiar dacă atât Einsenhower cât și Stalin au afirmat că e posibil ca Hitler să fi scăpat, iar FBI a luat cu siguranță în considerare această posibilitate, nu a existat o manieră organizată de a-i interoga pe toți acești oameni care fuseseră reținuți. Nu li s-au pus întrebări de genul „Unde erai în ziua când s-a sinucis Hitler? De ce ești așa sigur că s-a sinucis?”. Ar fi putut ancheta 50 de martori; fiind în Berlin în 1945, ar fi putut să-i găsească. Mi s-a părut ciudat, că după ce Hitler s-a împușcat, așa cum se presupune, nimeni nu a tras pătura de pe figura lui. Să fi fost din respect? Sau teamă?

Intervievator: Primul sezon l-am văzut. Cum ați rezuma ce-al de-al doilea sezon, din punct de vedere al direcției pe care o urmărește? Pentru cei care sunt familiarizați cu primul sezon, cum l-ați descrie pe cel de-al doilea?

Bob Baer: Cred că probele fizice care arată demersurile de a pune bazele celui de-al Patrulea Reich sunt extraordinare. În primul sezon, nu mi-a plăcut ideea că el ar fi putut pleca cu un avion mai mare, de tip Condor, din Tempelhof. De ce i-au transportat efectele personale? E multă speculație aici. Dar pentru varianta cu Tiergarten sunt dovezi mult mai concrete. Îmi place că intrăm în detalii și să arătăm cum ar fi fost posibil ca el să fugă, iar varianta ca el să fi fugit cu un avion de mici dimensiuni în Danemarca, înainte ca aceasta să se predea pe data de 5 mai, este mult mai plauzibilă.

Povestea are elipse – nu este clar cum ar fi putut ajunge Hitler în Argentina, având în vedere starea lui precară de sănătate. Nu știu care ar fi răspunsul la această ipoteză. Părerea mea despre probele existente este… ar trebui reexaminate de fiecare dintre noi, înainte de a ne formula o părere.

Intervievator:  Au existat presiuni, ca să nu vă mai continuați investigațiile? Sau oamenii nu au nicio problemă cu faptul că examinați toate aceste lucruri?

Bob Baer: Oamenilor nu le pasă. Vorbim de istorie îndepărtată. Guvernului american nu-i pasă. Am avut surse foarte bune care au indicat că Bormann a ajuns în America de Sud. Mi s-a părut fascinant, când te gândești care este probabilitatea. Este aproape 100% sigur că a murit în Berlin; cadavrul lui a fost dezgropat în 1972, și, cel mai probabil, nu a fost o înscenare. Ca atare, orice om rezonabil ar fi respins din start povestea cu Bormann în Argentina, și probabil că și eu la fel; există, însă, martori oculari care spun că l-au întâlnit. Să fi fost cineva care se dădea drept Bormann? Nu am nicio explicație.

Despre serial

În 2014, FBI a declasificat peste 700 de pagini de documente oficiale sugerând că este posibil ca Adolf Hitler să fi supravieţuit înfrângerii Germaniei naziste şi ca acesta să se fi refugiat în America de Sud. Folosind cele mai noi tehnologii şi informații din documentele declasificate, serialul “Pe urmele lui Hitler”, difuzat  exclusiv pe HISTORY®, își propune să dezvăluie misterul din jurul morții lui Adolf Hitler.

Veteranul CIA Bob Baer şi doctorul John Cencich, cel mai renumit anchetator de crime de război din cadrul Naţiunilor Unite, revin în al doilea sezon cu implicarea unor noi specialişti și cu noi metode avansate pentru continuarea investigaţiei și pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu Hitler la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În plus, Bob şi John au obţinut acces la peste 14.000 de pagini din documente declasificate de către fiecare agenţie majoră de informaţii din întreaga lume.

Cu sute de piste de urmat, echipa se întoarce la Berlin, unde descoperă o a cincea ieşire din Fuhrerbunker-ul lui Hitler, necunoscută anterior, şi încep să investigheze zonele care ar fi putut fi folosite pentru părăsirea Berlinului. Între timp, Tim Kennedy şi arheologul istoric Alasdair Brooks, se întâlnesc cu Daniel Schavelzon la misteriosul adăpost nazist din Misiones, Argentina. Pe parcursul serialului, anchetatorii urmăresc ponturile furnizate de baza de date high-tech cu documentele declasificate din Germania, Danemarca, Spania, Maroc, Argentina şi Chile, descoperind martori-cheie şi informaţii despre cel de-al patrulea Reich, la ani întregi după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe urmele lui Hitler”, va fi difuzat pe HISTORY în fiecare zi de marți de la ora 22:00, începând din 28 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.