Oamenii sunt în război cu Transformerii, și Optimus Prime a dispărut. Cheia salvării viitorului nostru e adânc îngropată în secretele trecutului, în istoria neștiută a Transformerilor pe Pământ.

Regizor: Michael Bay

Scenariu: Art Marcum, Matt Holloway

Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi

Lansare: 23 iunie

Durata: 2h 50min

Studio: Paramount Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P.15

Actori:

Mark Wahlberg … Cade Yeager
Sir Anthony Hopkins … Sir Edmund Burton
Josh Duhamel … Colonel William Lennox
Laura Haddock … Vivian Wembley
Stanley Tucci … Merlin
John Turturro … Agent Simmons
Gemma Chan … Quintessa

Sinopsis:

Transformers: Ultimul cavaler zdruncină din temelii universul francizei și redefinește ceea ce înseamnă să fii erou. Cei pe umerii cărora cade uriașa misiune de a salva lumea noastră formează o alianță căreia nu i se dau prea multe șanse: Cade Yeager, Bumblebee, un lord britanic, și o profesoară de la Oxford. În viața oricui vine un moment când suntem chemați să facem un gest eroic. În Transformers: Ultimul cavaler, cei vânați sunt cei care vor deveni eroi. Eroii vor deveni dușmani diabolici. O singură lumea va putea supraviețui – va fi, oare, lumea noastră, sau lumea lor va învinge?

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili!”

De-a lungul timpului, în industria asta mâncătoare și producătoare de bani, de la Hollywood, au existant francize sau tentative de francize cu încasări fabuloase, efecte speciale uimitoare, dar și cu costuri de producție imense. Când vine vorba de filmele din franciza Transformers, trebuie să recunoaștem că au fost costuri uriașe de producție, încasări mari, dar și flop-uri de zile mari (vezi ultimul film din serie, Transformes: Age of Extinction). Toată gașca de fani ai francizei a fost foarte dezamăgită de ce a reușit Michael Bay să facă în ultimele două filme cel puțin. Poate de aici și așteptările mari cu acest ultim film despre care discutăm astăzi.

Începând cu Transformers: Revenge of the Fallen Bay a încercat, împreună cu echipele de scenariști, să aducă și partea umană în poveste și în ultimul film, Transformers: The Last Knight se vede aceeași încercare, din păcate însă, nu reușește să aducă consistența necesară dezvoltării acestui element, important spun eu, în aceste filme.

Scenariul, stufos bănuiesc, are mari carențe, este haotic și ai senzația că înglobează două filme separate într-unul singur. Cei care s-au ocupat cu scrierea scenariului sunt Art Marcum și Matt Holloway. Se pare că experiența celor doi în alte producții importante (Iron Man, Punisher:War zone, dar și mult-așteptatul remake Highlander), nu le-a fost de ajutor în realizarea scriptului pentru cel de-al cincilea film din franciza Transformers.

Pelicula ne propune un mit, cel al Cavalerilor Mesei Rotunde, a regelui Arthur și a vrăjitorului Merlin (interpretat de Stanley Tucci), un secret păstrat de-a lungul mileniilor despre legătura Transformerilor cu Pământul, dar și despre legenda unui zeu Unicron, dar și o lume în care Optimus Prime este dat dispărut, Autoboții și Decepticonii rămași, fiind dezorientați, fără lideri, pentru că și Megatron este de negăsit, și omenirea răvășită de luptele dintre roboți, fără a mai avea încredere în aceștia, se reorganizează și începe o luptă acerbă împotriva lor, dar și împotriva celor care încearcă să-i ajute. În această luptă, urmărit și fugărit de o nou-înființată trupă de elită (TFR), este și Cade Yeager, rol pe care îl reia Mark Wahlberg în filmul de față, mai îmbătrânit și cu o tunsoare, parcă scoasă din filmele de groază.

Acesta este pentru Wahlberg ultimul film din franciză, cel puțin așa a declarat zilele trecute, și nu prea avem multe de spus despre jocul actoricesc, pentru că nu prea sunt multe de spus, filmul fiind, din prima secundă și până la final, un roller-coaster de explozii, lupte și urmăriri cu super-mașini, avioane și alte minunății tehnologice.

Surpriza, pentru mine și pentru mulți fani ai seriei, și poate și speranțele, o constă în distribuirea în rolul unui nobil englez, Sir Edmund Burton, a celebrului actor Sir Anthony Hopkins. Sir Hopkins, atât cât apare în film, își face treaba bine, încercând, pe cât posibil, să salveze aparențele prin mici improvizații de dialog, acolo unde scenariștii parcă au avut o lipsă de inspirație.

Noua achiziție în echipa actorilor din film este mai tânăra colegă de platou, Laura Haddock, cunoscută pentru rolul Meredith Quill din Guardians of the Galaxy vol.1 & 2. Domnșioara Haddock joacă rolul unui profesor universitar, Vivian Wembley, care are ceva suspiciuni apropo de trecutul ei, dar totul i se dezvăluie de către Sir Burton, având defapt rolul important în a duce la bun sfârșit misiunea de salvare a Pământului de la distrugere.

Mergând pe rețeta Star Wars, facem cunoștință cu simpaticul robot-majordom, pe numele lui Cogman, căruia îi dă voce un actor drag mie, un britanic pur-sânge, Jim Carter, și care ne dă, de la un anumit moment în colo, unele din cele mai comice momente din film.

Michael Bay anunța că, odată cu lansarea acestui film, se va retrage de la cârma regizorală a francizei, lăsând loc altora mai tineri. Filmul ne propune câteva elemente noi, personaje noi, și vorbim aici de Unicron, dar și de Quintessa, personajul negativ din cel de-al cincilea film, interpretat de Gemma Chan. Dacă mă întrebați dacă există un post-credit-scene, da,există, iar asta face loc unor noi filme în serie, cu noi personaje negative și nu numai.

Bay a optat pentru imagine să folosească cele mai scumpe camere de filmare ale momentului, vorbim de camerele IMAX, și da, sincer vorbind se vede diferența, dar dacă nu ești un amator de cinema și de tehnici de filmare, modul de prezentare nu te obosește. Pentru ochiul avizat trecerea permanentă de la 4:3 la 16:9 și tot așa, devine obositoare și te pierde pe parcurs. Efectele speciale abundă din greu, și asta nu ar trebui să ne mire, iar sunetul este într-adevăr unul foarte bine gândit și lucrat.

Dacă e să privim această peliculă din punctul de vedere al fanilor Transformers, s-ar putea ca acesta să devină, ori cel mai bun, ori cel mai prost film făcut vreodată de Michael Bay, și asta dacă ținem cont că Age of Extinction a fost cel mai criticat film de către fani. Cu momentele haotice, întortocheate, scene de luptă în viteză și schimbarea cadrelor trase din IMAX în standard (vezi 4:3 și 16:9), s-ar putea să nu fie pe gustul înrăiților fani.

Dacă e să privești filmul din punctul de vedere al unui puști de 12 ani (apropo am fost cu fi-miu la vizionare), o să-ți placă ceea ce se derulează pe ecran, mai ales că durează două ore și jumătate, iar faptul că un puști de 12 ani care se plictisește repede a stat fără să miște, înseamnă ceva.

Ca și concluzie, filmul abundă în efecte speciale de ultimă generație, filmări în sistem IMAX 3D, și putem spune că este și, poate va fi, din punct de vedere comercial un box-office winner, cu bani mulți încasați. Din punct de vedere al poveștii, al scenariului, artistic vorbind, filmul are multe lipsuri, este haotic și obosește. Colac-peste-pupăză filmul ăsta este un film care merită să-l vezi, mai ales în IMAX, într-un weekend cu prietenii. Cu aceste gânduri și rânduri vă invit să urmăriți Transformers:The Last Knight / “Transformers: Ultimul Cavaler” care sosește din 23 iunie în cinematografe. Distribuit în România de Ro Image.

 

Poster:

 

Trailer:

REVEDEȚI PREZENTAREA
Scenariu
70 %
Interpretare
70 %
Imagine
70 %
Sunet
80 %
Articolul precedentVedetele au descoperit ce înseamnă “Absolut Tot” în dragoste
Articolul următorAcțiune, muzică şi suspans la AMC
Ștefan Apostol ma numesc. Cinefil convins, realizator de programe radio, la Radio Vocativ ,aici ma gasiti in fiecare zi, de joi seara, de la ora 21:00.
Filmul abundă în efecte speciale de ultimă generație, filmări în sistem IMAX 3D, și putem spune că este și, poate, va fi, din punct de vedere comercial un box-office winner, cu bani mulți încasați. Din punct de vedere al poveștii, al scenariului, artistic orbind, filmul are multe lipsuri, este haotic și obosește. Colac-peste-pupăză filmul ăsta este un film care merită să-l vezi, mai ales în IMAX, într-un weekend cu prietenii.transformers-the-last-knight-recenzie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.