“[…] piesa de rezistență a acestui film este Gary Oldman, care a făcut, probabil, cel mai bun film din carieră. ”
Regizor: Joe Wright
Scenariu: Anthony McCarten
Gen: Dramă
Lansare: 19 ianuarie
Durata: 2h 5min
Studio: Universal Pictures
Distribuitor: Ro Image
Clasificare: A.P.12
Actori:
Gary Oldman … Winston Churchill
Kristin Scott Thomas … Clemmie
Lily James … Elizabeth Layton
Sinopsis:
La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (interpretat de Gary Oldman). Acesta duce o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față mașinațiunilor rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut.
Regizat de Joe Wright, filmul este povestea dramatică și impresionantă a celor patru săptămâni din 1940, în care curajul lui Churchill de a-și asuma poziția de lider adevărat a schimbat cursul istoriei lumii.
Recenzie:
„Darkest Hour” în regia lui Joe Wright este o dramă incredibilă, în care este spusă povestea lui Winston Churchill, omul care a salvat Marea Britanie de la a fi supusă tiraniei lui Hitler; iar piesa de rezistență a acestui film este Gary Oldman, care a făcut, probabil, cel mai bun film din carieră.
Povestea armatei engleze înconjurate la Dunkirk este reluată și în acest film (referința – Dunkirk, regia lui Nolan), însă într-un mod mult mai palpitant, mai puternic, și nu atât de groaznic de plictisitor. Filmul este construit în jurul lui Winston Churchill, jucat incredibil de bine de către Gary Oldman. Demult nu am mai văzut un film biografic care să mă inspire și să mă facă să admir un om nu pentru ce a făcut, ci pentru ce reprezintă – „victory at all costs”.
În numai două ore și cinci minute filmul a reușit să creeze o tensiune și o atmosferă imposibil de recreat într-un alt context. Pelicula reprezintă o îmbinare incredibil de bună: dramă, politică, război și umanitate, iar ceea ce îmi place la nebunie este faptul că niciuna dintre aceste teme nu este neglijată. De la bun început și până la final, Gary Oldman reușește să te inspire și, cel mai mult, să-i ofere lui Churchill o rezonanță poetică atât de puternică încât te obligă să îl respecți cu adevărat, cu mult mai mult decât au reușit niște texte insipide din cărțile de istorie. Consider că frumusețea filmului stă nu în replicile geniale „You can’t reason with a tiger when your head is in his mouth” (fraza se regăsește și în trailer), ci în secvențele în care îl vezi pe Gary Oldman că intră atât de bine în pielea personajului, încât simți că te apasă și pe tine soarta întregii lumi moderne, o dată cu Churchill.
Mai mult decât cuvintele de laudă pentru film, de ce chiar trebuie să mergi?
Este simplu. Ca să vezi ce înseamnă cu adevărat un lider politic. De-aici și faptul că m-a uimit atât de tare. De când am văzut trailerul mi-am dat seama că urmează să văd un film foarte bun, și nu am fost absolut deloc dezamăgit. Fără să vedem, politicul ne înconjoară și ne influențează viața de zi cu zi, fie că vrem asta sau nu. Însă ce se întâmplă când te regăsești în fața unui război împotriva unei armate care pare indestructibilă și toată lumea, inclusiv regele, este împotriva ta? Lupți. Lupți pentru tine, lupți pentru idealuri, lupți pentru ceea ce reprezintă patria și, cel mai mult, valorile în jurul cărora s-a construit nația pe care o conduci.
The Darkest Hour este un titlu al cărui înțeles stă în faptul că atunci când este beznă în jurul tău, ai nevoie de un lider care să-ți reamintească cine ești și pentru ce trebuie să lupți. Churchill mai mult decât orice, asta a făcut. Le-a reamintit englezilor faptul că dacă vor ceda, poporul lor va intra în neantul istoriei, și va rămâne pentru veci în tenebrele bibliotecilor.
Dacă este ceva ce am adorat la felul în care a jucat Gary Oldman, este că a reușit, cu adevărat, să îl înțeleagă pe Churchill și contextul socio-politic al vremurilor respective. Un rol foarte greu și cu o responsabilitate uriașă (pentru că vorbim despre Prim Ministrul care a reușit să revitalizeze o națiune care se simțea pierdută și să salveze Europa), jucat cu măiestrie, și, sincer, nu cred că există vreun alt actor care ar fi putut să joace la fel. Cu toate că au fost actori precum Kristin Thomass, Ben Mendelsohn sau Lily James, nume sonore în lumea filmului, scopul lor a fost să-l scoată în evidență pe Oldman. Fie asta, fie el a reușit asta de unul singur, ceea ce este și mai impresionant.
Granița dintre film și realitate se topește într-un singur fir narativ
Granița dintre film și realitate se topește într-un singur fir narativ care urmărește să te pună în rândul din față al istoriei. Pașii pe care-I vedem au fost atent selectați pentru a ne delecta cu o lecție de istorie puternică și a ne reaminti ce înseamnă să fii cu adevărat un lider politic și, cel mai important, ce înseamnă să iei decizii foarte grele, pentru că atunci treci peste misticizarea istorică și te lovești de ceea ce multor eroi din SF le lipsește – particula umană. De altfel, pentru asta a și primit Gary Oldman 21 de premii (până acum) pentru acest rol. L-a umanizat pe Churchill pentru că poți rezona cu valorile, crezurile, voința, atitudinea, comportamentul și viciile lui. De la prima secvență și până la ultima, uiți că vorbim despre un om care a trăit cu adevărat, pentru că toată povestea pare ficțiune, însă imaginația nu poate crea totalitatea unui om. Însă când îl vezi pe Omul Churchill, și nu liderul politic neînfricat din cărțile de istorie? Atunci când este singur. Aceste momente sunt de-a dreptul geniale (și motivul pentru care m-am îndrăgostit de Gary Oldman), pentru că fac trecerea subtilă de la inspid la aspirational, într-un décor intim, construit special să fie puntea între audiență și Omul Churchill. Și să îți dai seama că până și cei mai puternici lideri sunt, până la urmă, doar niște oameni, este un sentiment imposibil de pus în cuvinte.
Te invit să mergi la film, pentru că de când te pui pe scaun și până când te ridici, vei vedea ceea ce și-ar fi dorit să vadă Platon – un lider a cărui filosofie te va pune pe gânduri cu privire la ceea ce reprezintă modernitatea și la impactul pe care-l poate avea un om asupra viitorului unei singure țări.
Bineînțeles, vă invităm însă să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Darkest Hour/ “Ziua Decisivă” rulează la cinema din 19 ianuarie și este distribuit în România de Ro Image.
Poster:
Trailer: