Ziua dintre anii 1996 și 1997 avea să fie una extrem de importantă pentru “micuțul” studio Blizzard Entertainment, pentru că în acea zi avea să se lanseze RPG-ul de acțiune (hack & slash) Diablo. Succesul a venit rapid, milioane de fani din întreaga lumea făcând posibil și un al 3-lea titlu al seriei ajuns în momentul de față într-o versiune Eternal Collection. Așadar m-am gândit să vă fac un rezumat în a tot ce s-a întâmplat De la Diablo la Eternal.

1. Diablo

După cum spuneam și mai sus răul suprem a poposit prima oară pe PC-urile noastre la începutul anului 1997 și avea să fie jocul care revoluționa genul RPG-action ademenind milioane de fani în toată lumea. Din prima clipă când Blizzard a pornit acest proiect a avut suportul fanilor și a făcut tot posibilul să scoată un joc perfect într-o perioadă când erau “la modă” FPS-urile și jocurile de strategie.

Diablo a sosit pe PC și Mac și avea să aducă jucătorii într-un tărâm întunecat într-un regat plin de molimi, unde oamenii fac tot posibilul să trăiască în pace, dar sunt constant atacați de creaturi ale întunericului care vor să pună mâna pe Khanduras, căci despre acest regat este vorba aici. Sub un sătuc aparent liniștit, Tristram, o fisură avea să apară, iar din Iad încep să urce cele mai grotești creaturi al cărui Lord pândește să-și facă revenirea pe tărâmul oamenilor: Diablo!

Este momentul să intre în acțiune jucătorul care are de ales între trei clase de personaje: Warrior, Rogue și Sorcerer fiecare cu abilități unice. Unul dintre aceștia va ține piept creaturilor și va coborâ sub Tristram ca într-un final să se confrunte cu Diablo, în Iad.

Tehnic avem o îmbinare a elementelor RPG standard și luptelor în timp real. Personajul crește în nivel, are în posesie un arbore de abilități și își poate schimba armura și armele care și ele, la rândul lor au proprietăți specifice. Creaturile și ele sunt din clase diferite și au puteri specifice și lupte se dau și împotriva unor creaturi de tip boss.

Atmosfera este cel mai important și reușit element al jocului. Acea atmoseră întunecată brăzdată de sunete obscure și o muzică demențial de mișto pe fundal, fac din joc unul a cărei experiențe de joc îți rămân întipărite în minte pentru totdeauna. Grafica izometrică arată și ea foarte bine și cred că a fost, la vremea sa, printre primele jocuri pentru care trebuia să ai o placă video cu 2MB Ram să poată rula în parametri normali.

În noiembrie 1997 a fost lansată de Sierra și prima extensie numită Hellfire care avea să aducă în jocul de bază clasa Monk cu abilitățile sale unice plus misiuni noi, un boss nou și arme, armuri și poțiuni noi.

În 1998 Diablo avea să sosească și pe PlayStation mulțumită Electronic Arts.

2. Diablo II

Succesul primului joc al seriei a făcut ca Blizzard să lanseze în 2000 Diablo II pe PC și Mac. De această dată povestea este împărțită în decursul a 4 acte diferite a cărei acțiune se desfășoară în locații diferite între ele. Dacă în primul act acțiunea se desfășoară într-o zonă împădurită și întunecată, în actul al doilea mergem în deșert, iar în actul al treilea luptăm în junglă. Actul al patrulea ne duce iarăși în Iad și este cel mai intens și mai scurt dintre acte.

Fiecare act are arme specifice și monștrii specifici, iar de această dată avem și multiplayer prin cel mai nou serviciu proprietar dedicat, Battle.net

În Diablo II avem ceva mai multe clase dintre care să ne alegem personajul cu care vrem să luptăm (Necromancer, Barbarian, Sorceres, Paladin), iar mai toate elementele din joc au primit upgrade și au fost extinse. Un mare plus merge la grafică și animații, de această dată, diversitatea zonelor din joc venind cu câte ceva să-ți smulgă un “Wow!” când și când.

Povestea continuă de unde s-a încheiat Diablo, puterea răului intrând în cel care l-a răpus pe Diablo datorită unui artefact extrem de puternic, un cristal soulstone. “Cel corupt”își face armată în frunte cu Mephisto și Baal și-și trimite minionii să pună mâna pe omenire, dar încă odată în actul al patrulea eroul nostru îl confruntă pe Mephisto și Diablo și de data aceasta distruge și soulstone.

Evident, lucrurile nu se liniștesc căci în 2001 apare extensia Lord of Destruction care mai adaugă un act, Act V, celor din Diablo II, alături de încă două clase (Druid și Assasin), iar capul răutăților, de această dată este Baal care e pus să distrugă Worldstone din Mount Arreat dar va fi oprit de eroul nostru.

3. Diablo III

Nu, nu s-a terminat cu franciza Diablo, în mai 2012 Blizzard lansând cel de-al treilea joc al francizei, Diablo III, pe Mac și PC, în 2013 reușind să ajungă și pe PlayStation 3 și Xbox 360, iar în august 2014 a fost lansat și pe Xbox One și PlayStation 4.

De această dată se pot alege dintre Barbarian, Crusader, Demon Hunter, Monk, Witch Doctor și Wizard, iar povestea este împărțită tot în patru acte, la fel ca Diablo II, iar din punct de vedere tehnic avem un engine puternic îmbunătățit care schimbă aproape radical atât aspectul cât și mecanicile de gameplay. Avantajele vin și ele, în meniu putând să faci modificări mai multe la capitolele aspect și audio, decât la titlurile anterioare.

Povestea are loc tot în Sanctuary, la 20 de ani după acțiunea din Diablo II, când Deckard Cain și Leah sunt în Tristram Cathedral (din jocul original) unde studiază un text străvechi când o stea cade pe catedrală, iar Deckard se scufundă în inima grotei făcute. Un nou “Diablo” are să-și facă apariția cu misiunea de a ajunge la Crystal Arch – sursa de putere a forțelor Raiului și trebuie oprit cu orice preț.

Diablo III a primit și el o extensie în martie 2014, Reaper of Souls, pe PC și Mac, iar pe console (PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 și Xbox 360) s-a lansat cu denumirea Diablo III: Ultimate Evil Edition din august 2014.

Partea a 3-a a francizei vine cu o secțiune de multiplayer mai dezvoltată, tot prin Battle.net, a cărei popularitate a crescut simțitor.

În 2017, fanii Diablo III și a francizei, s-au bucurat să primească un personaj complet nou, Necromancer cu abilitățile sale unice plus arme și armuri noi.

4. Diablo III Eternal Collection

Pe 27 iunie 2017, Blizzard decide că este timpul să bage într-un singur pachet Diablo III, Reaper of Souls și Necromancer și așa i-a naștere Diablo III Eternal Colection, iar din luna august a anului curent a sosit și pe PlayStation 4 și Xbox One, dar și pe Nintendo Switch – în premieră pe această consolă care vine și cu câteva bonusuri: set de armură Legend of Ganondorf, ramă în mod portret Tri-Force, Chicken pet și aripi Echoes of the Mask.

După cum spuneam și la Diablo III, componenta multiplayer a primit multă atenție atât din partea fanilor cât și din partea Blizzard, care au decis să bage periodic un fel de campanie numită Seasons, ajungă în acest moment la numărul 14.

Seasons

Fiecare sezon din (Seasons) are o durată limitată de timp în care jucătorii au șansa să găsească obiecte noi, să facă misiuni noi alături de prieteni. Pentru a putea participa la aceste Seasons este nevoie să-ți creezi un Seasonal Hero și vei începe sezonul “de la zero”, cu eroul fără echipament, cu nimic în inventoriu și stash. Jucătorii vor putea lupta în anumite zone care devin accesibile sezonal prin Rifts, iar experiența lor se va vedea și compara prin Season Achievements. Fiecare sezon vine cu premii aparte care vor apărea în tab-ul Collection și constau în Pets, Portraits, Wings, Pennants și așa mai departe.

Odată încheiat un sezon, Hero Season, împreună cu toate obiectele, armele și armura obținute se vor transforma în personaj non-season. Acest lucru se va întâmpla în fiecare Season jucat. Sezon nou – Hero Season nou. Ați prins ideea.

În acest moment este în desfășurare Season 14 și vine, bineînțeles cu o grămadă de chestii noi, iar cu ocazia sărbătoririi Season of Greed, Treasure Goblinii vor apărea câte doi deci dacă-i prindeți și le-o dați pe cocoașă, se vor împrăștia de două ori mai mult aur.

Sezonul 14 va aduce și multe obiecte și premii noi dacă îndepliniți câteva misiuni, de asemenea noi și ele care constau în rezolvarea misiunii Greater Rift 60 singur, uciderea lui Greed în Torment XIII, uciderea lui Butcher la level 70 în Torment XIII în sub 30 de secunde, reforjează o Legendară sau Set, Augmentează un obiect antic cu Level 50 sau o Legendary Gem, ridică în nivel trei Legendary Gems la 55 și termină două Conquests – care și ele vor fi diferite. De asemenea, prin Haedrig’s Gift, fiecare clasă de personaje vor primi câte un set nou.

De ce Diablo III Eternal Collection?

O întrebare pe care probabil și-o pune orice fan Diablo, sau chiar și cei care vor să se apuce de cea de-a treia parte și nu știu de unde să înceapă. Ei bine prin Eternal Collection ai acces la tot conținutul disponibil de la lasarea jocului și până în momentul de față – fie că e vorba de update-uri, extensii sau DLC-uri.

Diablo III Eternal Collection este perfect pentru cine vrea să pună mâna pe tot ce e disponibil până acum legat de Diablo III. Pachetul, fie că-l vei lua pentru PlayStation 4 și Xbox One sau Nintendo Switch, vei avea inclus cel mai nou update 2.6.0 și vei primi automat altele pe viitor, ai inclusă extensia Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition, dar și DLC-ul Necromancer și automat vei avea acces la Seasons. Totul într-un singur pachet – Eternal Collection.

Noi am testat varianta de PlayStation 4 pe un PlayStation 4 Pro și experiența de joc s-a desfășurat fără probleme, Barbarul nostru descurcându-se excelent în Sezonul 14. Cei familiarizați cu varianta de PC se vor obișnui imediat cu controlul pe console nefiind vorba de schimbări majore, decât în controlul personajului care se face prin stick-ul controller-ului și inventoriul și meniurile care au fost adaptate pentru console. Accesul se face rapid și este intuitiv. Nu lipsesc, bineînțeles și trofeele în funcție de userul de pe console (PlayStation respectiv PlayStation Plus – multiplayer – în cazul nostru). Din punct de vedere grafic și auditiv, cu ultimul update, 2.6.0, aplicat, jocul arată, se aude și se “mișcă” perfect, ieșind complet din discuție frame drops, glitch-uri vizuale sau “aberațiile” auditive.

Diablo III Eternal Collection este disponibil acum în magazinele din România în format retail și digital sau din magazinele PlayStation Store (PlayStation 4), Microsoft Store (Xbox One) și Nintedo (Nintendo Switch) .

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.