Kung Fu Panda 4 – Recenzie

Probabil cel mai plăcut film animat cu care să începi primăvara lui 2024 în cinematografe.

0
950
Ascultă acest articol


Când am auzit că în noul Kung Fu Panda Po se pregătește să devină Lider Spiritual și că trebuie să găsească un nou Războinic Dragon, mă pregăteam de niște comparații cu pensionarea lui McQueen în Cars 3. Subiectele acestor filme seamană ca idee dar ca execuție și tonalitate diferă, Kung Fu Panda 4 fiind preponderent mai amuzant și mai puțin încărcat emoțional.

Îți dai seama din primele minute că te uiți la un film DreamWorks datorită stilului grafic și al umorului. Kung Fu Panda 4 păstrează o rețetă echilibrată cu învățături pentru viață, umor și acțiune. Nu ridică ștecheta din niciun punct de vedere dar cred că nici nu ar fi avut nevoie. Ca sequel, încheie cumva cercul poveștii lui Po dar nu-l exclude din eventuale noi continuări sau spin-offs din acest univers.

Dreamworks este un studio mai mult decât compentent în tainele animației, ridicându-se în ochii mei mai ales de când cu strălucitul Puss in Boots: The Last Wish (căruia cred că trebuia să-i mai urc nota cu câteva procente). Iar cea mai așteptată de mine animație pentru anul acesta este proaspăt dezvăluitul The Wild Robot tocmai datorită stilului vizual care îmi amintește de ultimul Puss. În cazul Kung Fu Panda 4 se simte o oarecare reținere în îmbunătățirea efectelor vizuale, probabil dorindu-se să nu se exagereze cu bugetul și mai ales să se păstreze o coerență vizuală a seriei începute în 2008.

Evenimentele care se desfășoară de-a lungul firului narativ sunt destul de previzibile, cel puțin pentru un adult care își însoțește copiii în sala de cinema. Filosofiile de viață sunt în continuare sarea și piperul scenariului, bineînțeles împachetate cu metafore culinare. În acest capitol tema preponderentă fiind schimbările pe care le facem la propria persoană pentru a păstra savoarea vieții.

Lipsa Celor Cinci Furioși din peisaj poate reprezenta o dezamăgire pentru fanii seriei însă în final am constatat că includerea lor în poveste ar fi aglomerat acțiunea. Astfel, noile personaje au fost lăsate să respire și mai ales lui Zhen i s-a acordat suficient timp de dezvoltare. Aventurile taților lui Po luând îngrijorați urma eroului de asemenea au fost ușor de savurat. Cu atât mai mult sunt convins că s-a creat loc de continuări de tip spin-off sau seriale, în care Po nu mai este în miezul acțiunii ci este prezent pentru sfaturi înțelepte așa cum Shifu o face în prezent.

Interpretările distribuției sunt cel mai reușit ingredient din Kung Fu Panda 4, de la protagoniști până la cele mai puțin prezente personaje secundare. Nu are rost să mai spun că inegalabilul și absurd de carismaticul Jack Black conferă energie personajului său dar și coloanei sonore prin intermediul unui cover neașteptat de bun al piesei… Baby One More Time pentru genericul de final. În schimb vom pune în lumină două voci noi.

Awkwafina este deja emblematică pentru filmele animate curente făcând și aici o treabă bună interpretând un personaj complex din punct de vedere moral. Vulpea cea hoață este înzestrată cu o personalitate carismatică și o poveste de origine din care este răscupărată. Totuși îmi e greu să-mi imaginez că Zhen se va apropia de popularitatea lui Po dacă ar fi să devină într-adevăr noul Războinic Dragon.

Viola Davis are, pare-mi-se, un talent înnăscut pentru a da voce unor personaje negative macabre. Cameleonul cu care se confruntă ursul nostru panda preferat are puțin din cruzimea Volumniei Gaul sau a Amandei Waller. Teoretic, acest răufăcător ar trebui să fie cea mai mare provocare a lui Po deoarece reușește să fure stilurile kung fu ale adversarilor din trecut. Practic, Po ne va demonstra experiența pe care a dobândit-o.

Acestea fiind spuse, mă îndoiesc că aventurile lui Po se termină cu adevărat aici, sunt curios de potențialul pe care îl are seria pe viitor. Sunt și mai tare curios să-l aud pe Jack Black în Borderlands și Minecraft. Vă las cu cea mai tare piesă a coloanei sonore și cu recomandarea de a vedea filmul în cinematografe pentru a începe primăvara plini de energie pozitivă.

Kung Fu Panda 4 este distribuit în România prin intermediul Ro Image 2000 și va avea premiera pe 15 martie în cinematografe în 2D & 3D, dublat și subtitrat în limba română.

Regizor: Mike Mitchell, Stephanie Ma Stine

Scenariu: Jonathan Aibel, Glenn Berger, Darren Lemke

Gen: Comedie, Aventură, Animație

Lansare: 15.03.2024

Durata: 1 oră 34 minute

Studio: Universal Pictures, DreamWorks Animation

Clasificare: AG – Audienţa Generală

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Jack Black … Po (voce)
Awkwafina … Zhen (voce)
Viola Davis … The Chameleon (voce)
Dustin Hoffman … Shifu (voce)
Bryan Cranston … Li (voce)
James Hong … Mr. Ping (voce)
Ian McShane … Tai Lung (voce)
Seth Rogen … Mantis (voce)

Voci română: Șerban Pavlu, Ana Udroiu, Oana Avram, Sorin Dinculescu, Mihai Niculescu, Vlad Rădescu, Valentino Tiron, Doru Cătănescu, Mioara Curechian.

Sinopsis:

“După trei aventuri în care sfidează moartea învingând răufăcători de talie mondială cu curajul său inegalabil și abilitățile sale nebănuite în artele marțiale, Po, Războinicul Dragon (Jack Black, nominalizat la Globurile de Aur), este chemat de destin să… se odihnească odată. Mai exact, el este chemat să devină liderul spiritual din Valea Păcii.

Acest lucru ridică câteva probleme evidente. În primul rând, Po știe la fel de multe despre conducerea spirituală ca și despre dieta paleo și, în al doilea rând, trebuie să găsească și să antreneze rapid un nou Războinic Dragon înainte de a-și putea asuma noua sa poziție înaltă.

Chiar mai rău, recent și-a făcut apariția o vrăjitoare malefică și puternică, Cameleonul (Viola Davis, câștigătoarea premiului Oscar®), o șopârlă care se poate transforma în orice creatură, mare sau mică. Iar Cameleonul și-a pus ochii lacomi și mici pe Toiagul Înțelepciunii al lui Po, care i-ar da puterea de a-i rechema pe toți răufăcătorii pe care Po i-a învins pe tărâmul spiritelor.

Deci, Po va avea nevoie de ajutor. Îl găsește (oarecum?) sub forma hoaței viclene și istețe Zhen (Awkwafina, câștigătoare a Globului de Aur), o vulpe care se bagă cu adevărat sub pielea lui Po, dar ale cărei abilități se vor dovedi neprețuite. În încercarea lor de a proteja Valea Păcii de ghearele reptiliene ale Cameleonului, acest cuplu comic și ciudat va trebui să acționeze împreună. În această aventură, Po va descoperi că eroii pot fi găsiți în cele mai neașteptate locuri.” – RO IMAGE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.