Pasionații de jocuri video și profesioniștii eSports au ca instrumente importante, tastatura și mouse-ul, pe lângă un PC/Laptop performant. Lăsând la o parte alte accesorii și componente dedicate gaming-ului, perechea de tastatură-mouse este esențială pentru gameri.

Ne vom concentra mai mult, de această dată, asupra tastaturilor, mai exact asupra modelului, lansat recent, Lith 400 RGB de la Genesis, care are câțiva ași în mânecă față de producătorii concurenți și abia așteptăm să vă spunem despre ele.

Am tot căutat o soluție low profile care să o pot utiliza nu numai în gaming, dar și pentru operațiuni de tip office, editare foto/video și pur și simplu navigare și social media mai puțin gălăgioasă. Avem nevoie de ceva subțire și silențios, dar care să aibă capabilitățile unei tastaturi de gaming. Nu am reușit să găsesc multe astfel de device-uri până când am pus mâna pe Genesis Thor 420 RGB și la prima vedere părea să fie exact ce căutam, dar s-a dovedit, după săptămâni de teste, că mărimea era un inconvenient pentru mine. Am fost ușor dezamăgit că a trebuit să mă întorc la o grosolană și bătrână Microsoft Sidewinder destul de uzată.

Surpriza a venit să văd anunțul celor de la Genesis că aveau să anunțe în curând un nou model de tastatură de gaming low profile, iar când a fost dezvăluită printr-un trailer, părea să fie exact ce căutam… dar, luând în considerare că la fel s-a întâmplat și cu Thor, mi-am păstrat hype-ul pentru la testare. Așadar, hai să vedem cum stau lucrurile cu Genesis Lith 400 RGB.

Pachet

După cum ne-a obișnuit Genesis la tastaturile lor de gaming, ambalajul este asemănător în privința design-ului ca și la celelalte modele și combină culorile roșu, negru și alb. Pe partea din față avem o imagine cu tastatura și sunt menționate câteva avantaje/feature-uri ale sale, iar pe lateralele cutiei avem, de asemenea, menționate câteva chestii importante.

Pe spate avem o imagine cu tastatura descompusă pe componente și un grafic explicativ al acestora și specificațiile tehnice.

În cutie avem tastatura cu un cablu înfășurat într-un fel de plasă care oferă rezistență sporită, un sticker cu logo-ul Genesis și un ghid rapid de utilizare.

Ambalajul are dimensiuni reduse, iar informațiile și imaginile de pe acesta atrag dând de înțeles că vom avea de a face cu o tastatură de gaming subțire, ușoară, cu suport RGB și performantă.

Aspect

Odată scoasă din cutie, tastatura mi s-a părut relativ ușoară și primul lucru care-ți sare în ochi este faptul că e subțire și clar mai lată și mai aerisită ca spațiu între butoane, decât Thor.

De-a lungul celor trei laturi din față avem, de această dată LED-uri RGB integrate într-un fel de șanț, ca un fel de sandwitch. Colțurile sunt teșite și avem în față un mic wrist support/palm rest cu o distanță destul de mică până la taste. Pe laterala din spate avem cablul destul de lung și cu mufă aurită USB-A, iar lângă acesta avem un mic panou de conectare din care fac parte jack-uri pentru audio și microfon și un port USB 2.0.

Pe spate avem 5 piciorușe antiaderente plus două piciorușe rabatabile care ridică un pic mai sus partea din spate a tastaturii. Și acestea au material antiaderent pentru o stabilitate cât mai mare pe birou. Pe partea de lucru, avem o tastatură completă QWERTY cu tot cu Numpad, unde găsim – la fel ca la tastaturile de laptop – și butoane adiționale FN care în combinație cu F1-12 activează noi comenzi precum controlul fișierelor media și acces rapid la anumite aplicații. De asemenea, găsim și un buton dedicat iluminării RGB – prezentă și ea la toate butoanele și sincronizată cu banda de pe cele trei laturi din față. Am spus că există și un mic wrist support pe care este ștanțat modelul tastaturii, în partea de jos, iar în partea de sus avem un locaș, învelit în cauciuc, în care se pot pune tablete și telefoane mobile.

Iluminarea RGB are mai multe jocuri de lumini care se pot schimba atât din combinații de butoane – inclusiv se poate ajusta intensitatea -, dar și prin aplicația dedicată.

La capitolul aspect îmi place mult Lith 400, RGB-ul fiind cel care completează aspectul atrăgător al tastaturii.

Tehnic

La aspect Lith 400 RGB m-a convins, dar să aflăm despre performanțele sale.

Lith 400 RGB are dimensiunile 25x195x565 mm și cântărește 845g și este construită din ABS + metal, iar cablul USB-A are o lungime de 180cm.

Hub-ul dispune de un port USB 2.0 și jack-uri pentru căști și microfon, iar tastatura are 104 butoane din care 12 cu funcții multimedia. Tastatura include iluminare RGB la taste (6 zone) și pe cele 3 laturi din față, cu suport pentru 9 jocuri de lumini. Layout-ul este US, iar tastele funcționează pe mecanismul X-Scissors, fiind necesară o forță de apăsare de 55gr și o cursă de 1.9mm până la preluarea comenzii. Tastatura are un timp de răspuns de 8ms și include funcția Anti-Ghosting care înseamnă că pot fi apăsate până la 19 taste deodată comanda fiind preluată corect pentru fiecare în parte.

Din cifrele oferite de Genesis pare că Lith 400 RGB are tot ce trebuie esențial ca cerințe pentru un gamer, dar ne vom lămuri imediat la testare.

Testare

Atunci când așezi Lith 400 RGB pe birou, fiind foarte ușoară, crezi că se va mișca în toate părțile, dar nu este cazul căci piciorușele acelea antiaderente o țin pe loc, chiar și cu cele două piciorușe rabatabile active. În descriere spune că este confecționată din plastic și metal, dar nu-mi dau seama unde e acel metal și la ce anume face referință căci partea de jos este tot plastic… Oricum, chiar și cu o tabletă sau smartphone pus în holder-ul dedicat acestora, tastatura nu s-a mișcat, sau s-a ridicat, în perioada utilizării. Îmi place acest sistem antialunecare, materialul fiind folosit și pentru acel holder, pentru a nu zgâria device-urile și a nu se mișca. Totuși, atunci când iei tastatura în mână și o strângi puțin, sau dacă te porți un pic mai barbaric cu ea atunci când o folosești, scârție din toate încheieturile, așa că aviz celor care preferă brawler-ele sau celor care nu stau bine cu nervii… 🙂

Am observat și că, imediat după utilizare, plasticul este de acel tip care… se murdărește repede – se văd imediat urmele lăsate de degete și la final de zi arată de parcă e o tastatură veche și uzată. Bineînțeles, după utilizare se poate curăța și nu mai sunt probleme. Dimensiunile spațiului de lucru și cel dintre taste, este decent, în acest caz nemaiavând problemele pe care le-am întâmpinat cu Thor, iar acel wrist support e deajuns cât să-ți susțină partea de jos, de sprijin, a mâinilor atunci când tastezi, dar se putea să fie mai generos, și, de ce nu, să aibă un material mai moale pentru o comoditate sporită.

Se simte excelent la tastare și este radical mai silențioasă decât tastaturile normale de gaming. Cursa este scurtă de apăsare și comenzile se preiau rapid, experiența de utilizare apropiându-se de cea a unei tastaturi de laptop. Pentru cei care folosesc tastaturi de gaming normale, probabil trecerea la low profile va fi un pic diferită la început, dar odată ce te obișnuiești nu cred că vei dori să te mai întorci la butoanele butucănoase. Low profile e ca un fel de relaxare pentru degete și mâini, dar care nu afectează cu nimic în rău experiența de joc. Răspunsul este la fel de rapid și efectele sunt aceleași, doar că în cazul de față depui mai puțin efort și totul are loc fără gălăgie.

Nu-mi prea place font-ul folosit, iar iluminarea nu este la fel de clară și puternică, în comparație cu Thor și sincer aș fi optat pentru o soluție precum Thor pentru baza de aluminiu/metalică, în locul unei greutăți mai reduse. Dar poate la următorul model Lith 500 RGB vor ține cont de acest mic inconvenient și atunci va fi și mai bine.

Jocurile de stategie (StarCraft, Warcraft III, Command & Conquer), dar și cele RPG (Diablo 3, Grim Dawn) folosesc în general mai multe taste împreună cu mouse-ul și aici a fost o plăcere să joc titlurile menționate. Este utilă și acea opțiune de a bloca tasta Win, oferită de Genesis, pentru că elimini total riscul de a-ți strica experiența de joc prin apăsarea greșită pe acea tastă. Avem chiar și un LED care se aprinde/stinge, pentru a vedea când această opțiune este activă/inactivă. FPS-urile și 3rd Person-urile au dedicate tastele WASD, dar și săgețile (și ele numerotate WASD în cazul Lith 400 RGB) pentru direcția de deplasare a personajelor și se simte parcă mai ușor de umblat cu ele în cazul low profile, pentru că butoanele se apasă mai repede și fără efort prea mult.

Este foarte important să poți tasta fără să privești tastatura. Să știi unde e fiecare tastă și să o apeși rapid. Este important atât pentru utilizarea în office și în programe, dar și în jocuri. Atâta timp cât te poți adapta rapid la tastatura și mouse-ul tău, randamentul crește exponențial în orice activitate desfășori. Ține, nu neapărat de produsele utilizate ci și de tine ca persoană și cât de adaptabilă ești. Dacă, spre exemplu, achiziționezi o tastatură nouă, diferită de ce ai avut înainte și după o perioadă relativ scurtă nu te-ai obișnuit cu ea, înseamnă că trebuie să faci o schimbare. Spre exemplu cum eu nu m-am obișnuit cu Thor, chiar și după ce am insistat puțin, dimensiunile, butoanele și spațiile mici pur și simplu nu au funcționat la mâinile mele mari cu degete groase, deși tastatura avea tot ce-i trebuie și chiar am lăudat-o pentru asta.

Iluminarea este foarte plăcută, chiar dacă mai puțin puternică decât Thor, faptul că de această dată avem bandă LED și pe lateralele tastaturii o face și mai atrăgătoare. Jocurile de lumini sunt în număr de 9 – destul de esențiale, dar care nu au suport pentru sincronizare RGB cu aplicațiile plăcilor de bază, deci nu veți putea sincroniza cu alte accesorii. Controlul acestora se face din tastatură, combinații de tasta FN cu 1 – 9 și avem tastă dedicată prin care să oprim/pornim iluminarea plus posibilitatea de a seta intensitatea iluminării în 3 trepte.

Aplicația dedicată se descarcă de pe pagina tastaturii de pe site-ul oficial Genesis, se instalează rapid și este, la fel ca și în celelalte cazuri, destul de rudimentară având acces la funcții de bază precum, schimbarea iluminării cu câteva posibilități adiționale de ajustare (viteză și direcție) și modificarea culorilor pe mai multe grupuri de taste (Custom Mode), funcția Macro prin care-ți poți personaliza comenzile tastelor după plac și avem disponibile 3 Profiluri dintre care ne putem alege (P 1-3). Mi-a plăcut în mod special modul de reacționare a iluminării pe muzică, fiind foarte rapid și responsive.

M-am obișnuit rapid cu Lith 400 RGB și are multe atuuri pentru care merită să o achiziționezi și mă aștept ca la modelul următor să se atingă un nivel mai avansat de cerințe și să se îndrepte către un produs premium. De asemenea pot să spun că se potrivește mouse-ul Genesis Xenon 800 la ea foarte bine.

Concluzie

Lith 400 RGB este tastatura low profile dedicată gamerilor care vor o utilizare ușoară și zgomot redus – două lucruri care se potrivesc și pentru non-gameri, ceea ce o face potrivită pentru toate tipurile de utilizatori. Iluminarea este limitată, dar bine implementată, iar micuțul HUB și locașul de susținere pentru smartphone/tablete sunt exact ceea ce aveam nevoie.

Lith 400 RGB este rapidă, subțire și chiar dacă necesită mai multă îngrijire, plăcerea pe care o vei avea în timpul sesiunilor de gameplay și însăși de utilizare a sa, te face să uiți rapid de micile inconveniențe.

Genesis Lith 400 RGB este disponibilă la un preț de aproximativ de 300 lei via PC-Coolers.

1 COMENTARIU

  1. 🙁 Multumesc pentru review. Daca n-ar fi lungimea deosebit de mare (565 mm) as fi fost deosebit de buna si pentru shootere, (nu numai pentru jocuri de strategie), insa pentru cele dantai e nevoie mai cu seama de loc cat mai mult pentru miscarea mouse-ului. Toate cele bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.