Alb-Negru – Talk Radio

"Fluiditatea filmului ajută la construirea caracterului și la înțelegerea acestuia de către spectator, deoarece urmărește un paradox."

0
1100
Ascultă acest articol

“Oliver Stone a făcut la sfârșitul anilor ’80 unul dintre cele mai interesante filme ale carierei sale…”

Regizor: Oliver Stone

Scenariu: Oliver Stone, Stephen Singular (carte), Eric Bogosian (piesă)

Gen: Dramă

Lansare: Ianuarie 1989

Durata: 1h 50min

Studio: Warner Home Video

Distribuitor:

Clasificare: A.P.15

Actori:

Eric Bogosian … Barry
Ellen Greene … Ellen
Leslie Hope … Laura
John C. McGinley … Stu
Alec Baldwin … Dan

Sinopsis:

Prezentatorul unui talk show fără perdea primește feedback negativ chiar înainte să intre pe postul național.

Recenzie (de Sebi Răducu):

Se spune despre filme că sunt un câmp vizual de mesaje și forme de exprimare complexe. Dar dacă un film ar fi despre un moderator de radio și practic concubinajul sau simbioza dintre personajul său ca și crainic cu omul real – cel care are relații sociale – de familie – diferite în fiecare context al personalității sale?!

Oliver Stone a făcut la sfârșitul anilor ’80 unul dintre cele mai interesante filme ale carierei sale deoarece se baza pe un concept testat și reușit deja, textul fiind la bază o piesă scrisă și jucată de Eric Bogosian, cel care a dat viață rolului omului de media în ambele platforme – teatru și film, plus l-a ajutat pe regizor la adaptarea scenariului pentru film.

Fluiditatea filmului ajută la construirea caracterului și la înțelegerea acestuia de către spectator, deoarece urmărește un paradox. Un dialog purtat de o persoană vizibilă cu altă persoană invizibilă pe calea undelor, unde anonimitatea este mult mai familiară celui care vede decât celui care e văzut.

Cazurile și dezbaterile sunt tipice unui talk-show social, în care oamenii sunt invitați să-și spună un of și moderatorul să comenteze, dar peste tot, există oameni previzibili și imprevizibili, cei mai periculoși fiind cei cu viziuni radicale și cei care au o anumită fixație pe o anumită idee mai mult sau mai puțin rasistă / discriminatoriu.

Ceea ce pare a fi un film ușor ajunge pe final un thriller de suspans / psihologic, datorită finalului. Piesa și filmul s-au bazat pe cazul special al lui Alan Berg, un om de radio din Colorado de aproape 60 de ani, care a fost asasinat de un grup al naționaliștilor albi, deranjați de stilul său direct și confruntanțional de-a-și expune viziune liberale corelate cu originile sale evreice.

O recenzie de Sebi Răducu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.