Serialul dramă For Life/”Pe Viață” are premiera, astăzi, 12 aprilie, de la ora 22.00 pe AXN. Produsă de Sony Pictures Television și ABC Studios, drama procedurală îi are pe Curtis “50 Cent” Jackson, Isaac Wright Jr., Doug Robinson (The Goldbergs, Schooled) și Hank Steinberg (Without a trace, The Last Ship) producători executivi.
Nicholas Pinnock (Counterpart) este Aaron Wallace, fostul patron al unui club de noapte, actual deținut, care execută o condamnare la închisoare pe viață după ce a fost acuzat pe nedrept ca fiind șeful unei bande de traficanți de droguri. Timp de nouă ani, în închisoare, Aaron studiază dreptul, fiind decis să își demonstreze nevinovăția și să se reîntoarcă alături de familie.
Ca parte a acordului de a o ajuta pe Safiya Masry (Indira Varma), șefa închisorii în care acesta își execută pedeapsa, lui Aaron i se permite să ia diferite cazuri și să le susțină în sala de tribunal. Astfel, în timp ce jură să-și ajute colegii deținuți să caute dreptate, luptă pentru a-și răsturna propria sentință, expunându-l public pe procurorul lipsit de etică care l-a pus după gratii, Dez O’Reilly.

Mai multe detalii despre episodul Pilot am scris și noi aici, iar acum este momentul să parcurgem un interviu foarte interesant cu Hank Steinberg, producător executiv al serialului, în exclusivitate pentru MovieNews.ro:
Î: Cum v-ați implicat în poveste și cât de important este să spuneți această poveste?
Hank Steinberg: În cariera mea, am doar o anumită perioadă de timp pentru a spune povești. Am avut norocul să lucrez la alte câteva seriale care au performat bine, dar m-am gândit ca următorul serial pe care îl fac, trebuie să fie despre ceva ce se întâmplă în lume. Trebuie să fie cel puțin o încercare de a începe o conversație, un subiect care trebuie arătat, așa că am fost foarte norocos că acest proiect a venit la momentul potrivit.
Povestea a venit la mine prin 50 Cent și Doug Robinson, celălalt producător executiv. Am ascultat povestea lui Isaac și a fost îngrozitor. Ce i s-a întâmplat era atât de incredibil; cum procurorul l-a arestat și a încercat să-l șantajeze pentru bani și cum a făcut asta de atâtea ori înainte. Procurorul a ajuns să fie arestat și să fugă în Las Vegas, dar s-a sinucis înainte ca FBI să poată ajunge la el.
Dar nu spunem povestea identică. Spiritul poveștii lui Isaac este acolo, dar facem o versiune a povestii inspirată de Isaac, despre un personaj pe nume Aaron Wallace, care trece printr-o situație similară.
A fost interesant și relevant pentru mine să arăt problemele reale astfel încât publicul să le conștientizeze. Avem procurorul de caz și oamenii care lucrează pentru el, care nu sunt niște oameni răi, doar au propria lor agendă. Ei cred în meseria lor, dar au sărit câțiva pași și își spun că este în regulă. Abuzează sistemul, dar în același timp, cred în ceea ce fac. Oarecum, pentru propria lor ambiție, dar și pentru că s-au obișnuit cu situația. De asemenea, operează într-un sistem defect care este suprasolicitat și nu reușesc să acopere toate problemele. Fac lucrurile într-un mod arogant și au acest tip de rasism instituțional.
Î: Da, și există deja rasism sistemic în sistemul de justiție.
HS: Veți vedea destul de devreme în serial o scenă când procurorul vorbește cu soția sa despre cum fiul lor este hărțuit la școală, deoarece ceilalți copii spun „Tatăl tău este dușmanul”. Cumva este conștient că „Ok, eu sunt bărbatul alb care îi bagă în închisoare pe cei de culoare.”, iar soția lui spune: „Da, mai mult sau mai puțin”. Dar, el nu se percepe așa.
Acest lucru îl va face pe antagonistul poveștii un personaj foarte interesant și ne va ajuta să abordăm cu adevărat sistemul și problemele sale. Avocații din oficiu au sute de cazuri pe cap, astfel încât nu au timp să se ocupe de fiecare client și să îi apere cum cere legea. Ajung la diferite înțelegeri, este această rotiță a sistemului și oamenii se pierd în ea.
Î: Cât de mult știați despre sistemul de drept înainte de a începe să lucrați la acest proiect?
HS: Știam suficient, eram familiarizat cu enormele disparități în ceea ce privește rasa, bogăția și oportunitățile socio-economice. Dacă ai mulți bani, poți scăpa de aproape orice; dacă nu ai bani, poți fi aruncat în închisoare pentru aproape orice. Știam aceste lucruri. Însă, a fost îngrozitor când am auzit povestea lui Isaac și am aflat detaliile. Am înțeles ce înseamnă suprasolicitarea și sistemul de înțelegeri, cum funcționează sistemul de cauțiune, care ține în închisoare, oamenii care nu își permit să plătească.
Î: După cum spuneți, acest serial este inspirat din povestea lui Isaac, dar nu puteți ignora faptul că multe din elementele poveștii sunt încă reale și se întâmplă în fiecare zi. Cred că adaugă și mai multă greutate?
HS: Cred că oferă oamenilor șansa de a arăta empatie – acesta este cel mai mare lucru. Creierul nostru este obișnuit să învețe prin povești. De aceea avem Biblia, avem mituri. Învățăm, dobândim înțelegere prin povești, prin empatie pentru un personaj de pe scenă sau dintr-un film sau serial. Cred că serialul va arăta umanitatea acestor oameni, care se află după gratii, unui public care se gândește adesea la ei, inconștient, ca la un număr. Nu își dau seama că există o familie întreagă în jurul acelei persoane. Acesta este cel mai important lucru – crearea de personaje veridice și ajutarea publicului să-și dea seama că ar putea fi și ei în aceeași situație.
Î: Personajele și motivațiile lor sunt foarte nuanțate. Cred că ar fi foarte ușor să faceți totul mai simplist decât l-ați prezentat. Toată lumea încearcă să ajute, dar toată lumea are și ceva de câștigat și partea aceasta cred că este foarte bine prezentată. Toată lumea este un pion.
HS: Avem ocazia să facem acest serial la momentul potrivit, deci există responsabilitatea de a îl face bine, dar și nuanțat, gri, convingător și de a prezenta toate personajele cu propriile defecte, dar interesante din toate unghiurile. Chiar și antagoniștii. Mai ales antagoniștii. Pentru că altfel, dacă faci o poveste simplistă și nu respecți inteligența publicului și ei simt că li se ține o predică, s-a terminat. Ești live câteva săptămâni și apoi nimeni nu va mai putea face vreodată acest tip de serial, timp de zece ani. Deci, există responsabilitatea de a îl face bine și de a te asigura că povestea este condusă de personaje, așa cum ar trebui să fie orice dramă bună, și apoi politica și mesajul poate să reiasă doar prin comportamente, prin poveste. Nu țipa la oameni, cu o tentă de superioritate – „Trebuie să schimbăm lucrurile”. Ei vor vedea, o vor simți. Respectăm inteligența publicului și nu-i cicălim. Dacă facem acest lucru, vom obține un public mai larg și mai deschis. Trebuie să îi lași să-și dea seama singuri ce nu este în regulă și ce se întâmplă și să-și formeze propriile păreri despre subiect.
For Life/”Pe Viață” are premiera, astăzi, 12 aprilie, de la ora 22.00 pe AXN.