Ascultă acest articol

The Script Contest a anunțat astăzi cei 8 finaliști ai celei de-a cincea ediții a rezidenței-concurs. În urma etapei de înscrieri, desfășurată între 1 martie și 2 mai 2021, s-au înscris 67 de scenariști, calitatea proiectelor fiind mai bună ca în anii trecuți.

Cele 8 scenarii finaliste, care se pregătesc pentru următoarele etape ale proiectului sunt:

  1. Alex Botea – Pe invers
  2. Alberto Niculae – Colaps
  3. Doru Vatavului – Oana B.
  4. Irina Ionescu – Imperceptibil
  5. Mara Căruțașu – Decesul cu numărul 355
  6. Răzvan Oprescu – O mamă
  7. Serghei Chiviriga – Moldoveni în spațiu
  8. Victoria Ecaterina Moraru – Andrei, idiotul

Comisia de pre-selecție, formată din Laura Mușat (producătoare/ fondator ADFR/ coordonator proiect TSC) și Alexandra Safriuc (curatoare/ director artistic ShortsUP), a avut trei săptămâni la dispoziție pentru a citi tot materialul și a alege cei 8 finaliști.

‘Deși numărul de înscrieri a fost mai mic ca anul trecut, calitatea proiectelor înscrise a crescut, la fel și diversitatea. N-a fost deloc ușor să îi alegem pe cei 8 scenariști finaliști, am dezbătut mult alegerea ultimilor doi și în final, factorul decisiv a fost gradul de dezvoltare a scenariilor înscrise – am decis să mergem spre acele proiecte care au o șansă reală să fie îmbunătățite în cele două săptămâni petrecute la TSC.’ – Laura Mușat

‘La această ediție TSC, a fost o plăcere să citesc multe scenarii bine scrise, închegate, cu potențial de dezvoltare.

Scenariile finaliste alese cu greu, împreună cu Laura, sunt opt povești puternice care explorează problematici sociale de actualitate, multe dintre ele cu o stilistică aparte.’ – Alexandra Safriuc

În următoarea etapă, finaliștii vor participa la prima sesiune de întâlniri 1:1 de mentorat cu tutorii ediției, Andreea Borțun și Ana Agopian.

Andreea este regizoare de film și dramaturgă, alumnă BARD College Berlin și UNATC București. Filmele sale îmbină poezia vizuală și antropologia pentru a explora teme precum originile, punctul de vedere feminin și natura. Scurtmetrajul său Blue Spring a avut premiera mondială în cadrul festivalului internațional de film de la Toronto, iar al doilea său scurt, Love Locker a câștigat premiile Berlinale Talents Canon Award și France 3.

Ana a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București (UNATC) și European College of Liberal Arts (ECLA), Berlin. A semnat, alături de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, mai multe scenarii de scurt și mediu metraj și trei lung metraje – Love Building (2013), Alt Love Building (2014) și Breaking News (2017). A colaborat, de asemenea, cu Media Pro Pictures și HBO România. Scurtmetrajul E.T a fost aici reprezintă debutul ei în regia de film.

Cu siguranță cea mai așteptată etapă a TSC este chiar rezidența de 6 zile de la Ferma Cobor. Aici, programul va include timp dedicat scrierii, mese rotunde, proiecții de film, sesiuni de feedback tip peer review, workshop-uri și o nouă serie de întâlniri de mentorat. La final, cei 8 finaliști își vor prezenta proiectele revizuite în fața juriului ediției: Andrei Crețulescu (regizor de film), Bianca Oana (producătoare de film) și Alexandru Baciu (scenarist și script doctor).

Premiul constă în 3.500LEI, acordați scenaristului câștigător, precum și un grant de până la 6.000EUR destinat producției filmului câștigător, alături de consultanță pe întreaga durată a producției, oferite de casa de producție parteneră – Castalia Pictures. În plus, studioul de post-producție Avanpost va oferi câștigătorului etapa de colorizare a filmului și livrabilele necesare.

Pentru mai multe informații, urmăriți pagina de Facebook și site-ul The Script Contest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.