“Personal mi-a plăcut mai tare Shang-Chi decât Black Widow.”

Regizor: Destin Daniel Cretton

Scenariu: Dave Callahan, Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham

Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic

Lansare: 3.09.2021

Durata: 2h 12min

Studio: Walt Disney Pictures, Marvel Studios

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Simu Liu … Shaun / Shang-Chi
Tony Chiu-Wai Leung … Xu Wenwu (Tony Leung)
Awkwafina … Katy
Meng’er Zhang … Xialing
Fala Chen … Li
Michelle Yeoh … Ying Nan
Wah Yuen … Master Guang Bo (Yuen Wah)
Florian Munteanu … Razor Fist

Sinopsis:

Shang-Chi, eroul acestui film, este „Stăpânul Kung-Fu” din Marvel Comics. Când el este atras în organizația clandestină a celor Zece Inele, devine forțat să se confrunte cu trecutul pe care credea că l-a lăsat în urmă.

Recenzie:

Ai zice că la un blockbuster Marvel bazat pe influențe asiatice aș fi preferat mâncare chinezească, însă asta poate doar când îl voi revedea cândva acasă. Tot poftă de nachos cu sos de brânză am atunci când ajung la Cineplexx, pentru că nu mai găsești pe toate drumurile sosul respectiv. Nu știu cum se face că în locația Cineplexx aproape de casa mea calitatea audio-vizuală se egalează cu cea culinară. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings merită experimentat alături de grupul de prieteni veterani Marvel într-o sală comodă și aprovizionați cu ronțăiala preferată.

Shang-Chi (Simu Liu) in Marvel Studios’ SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Ignorasem subtitlul filmului fiindcă mi se părea cumva pur descriptiv, adaugat numai ca să spună ceva despre un erou mai puțin cunoscut, însă Cele Zece Inele sunt un artefact mai important decât credem. Și, așa cum speram, filmul pare să facă cu ajutorul acestui artefact (și nu numai) legături fascinante cu viitoarele filme, dând în scenele ascunse după generic un deja-vu plăcut de pe vremea Phase 1. După Black Widow, din punctul meu de vedere Shang-Chi este adevăratul film de început de Phase 4, alături de serialele care sunt deja vizionare obligatorie pentru fanii Marvel care vor să absoarbă toate detaliile poveștii comune.

Începutul filmului, ca de basm, nu m-a captivat din prima cu istorisirea Celor Zece Inele și apoi cu cariera modestă a eroului. Totuși evenimentele încep să se precipite destul de repede atunci când Shang și prietena lui cea mai bună sunt atacați în plină zi într-un autobuz din San Francisco de niște asasini din trecutul lui Shang.

Shang-Chi (Simu Liu) in Marvel Studios’ SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS. Photo by Jasin Boland. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Luptele sunt coregrafiate excelent, memorabile. Există cel puțin trei lupte principale distractive până la capăt, demne de savurat pe marele ecran. Lupta din autobuz are garnitură de umorul cu care ne-am obșnuit, am fost uimit de coregrafia lui Liu și a vedetei noastre Florian Munteanu – Creed II – („românul uriaș”), dar am și chicotit la comedia presărată în timpul luptei în doze care să nu deranjeze. La un moment dat acțiunea se mută în Macao și urmăririle continuă pe schelele unui zgărie-nori în care se reflectă neoanele orașului nocturn. Bătaia de acolo e captivantă mai ales prin unghiurile de filmare utilizate într-o manieră care îți taie respirația. Evident, o altă luptă pentru care voi ține minte filme implică dragonul din trailer și se ține lupta în ultima parte a poveștii, dar merită să aștepți până acolo.

(L-R): Xialing (Meng’er Zhang), Shang-Chi (Simu Liu) and Katy (Awkwafina) in Marvel Studios’ SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS. Photo by Jasin Boland. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Shang-Chi beneficiază de o distribuție excepțională. Simu Liu reușește destul de repede să te convingă că este un erou măcinat de trecutul întunecat dar care reușește cumva să fie carismatic. Evident, în acest film de debut eroul se cunoaște pe sine însuși în același timp în care aflăm și noi despre el. Katy, prietena cea mai bună este interpretată de glorioasa Awkwafina, pe care cel mai recent ai auzit-o ca vocea dragonului Sisu în Raya și Ultimul Dragon. Chimia dintre aceștia doi vibrează cu o energie pozitivă extrem de molipsitoare.

Scenariul, în linii mari, nu reinventează nimic. Povestea atinge eternele clișee ale tatălui cu intenții rele, a eroului care abia acum își descoperă adevăratul potențial, a satului ascuns… Din păcate nu sunt deloc familiarizat cu acest personaj Marvel, cred că este prima oară când ajung la un film M.C.U. bazat pe un personaj Marvel pe care doar l-am văzut ilustrat în benzi desenate. Oricum, rețeta funcționează, cu tot cu amestecul de întuneric și lumină, de acțiune și umor neașteptat de potrivit. Personal mi-a plăcut mai tare Shang-Chi decât Black Widow.

Shang-Chi (Simu Liu) in Marvel Studios’ SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS. Photo by Jasin Boland. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

În anumite puncte culminante ale acțiunii din ultima parte îmi amintea muzica de cea din Loki și/sau alte producții recente Marvel. M-a dus cu gândul la genialele legături dintre aceste producții. Fanii „la zi” cu producțiile știu că dacă ai văzut toate episoadele din Loki din sezonul 1, îți este ușor să bănuiești linia narativă principală a întregii Phase 4. Neapărat de văzut scena de după primul generic, te va entuziasma pentru viitor cât ai zice pește. Cealaltă scenă „after credits”, dacă mai ai răbdare și pentru aceea, te pregătește pentru eventualul Shang-Chi 2.

Temă pentru acasă: dacă nu mai ți minte deloc ce s-a întâmplat în Iron Man 3 cu ani în urmă, citește un rezumat sau revezi filmul. Cea mai neașteptată glumă a filmului este savurabilă dacă ești familiarizat cu acel film.

Wenwu (Tony Leung) and Shang-Chi (Simu Liu) in Marvel Studios’ SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021.

Nici un fan Marvel nu ar trebui să rateze Shang-Chi în cinema, nu numai pentru umorul specific și pentru legăturile cu viitoarele filme, ci mai ales că te poți bucura și ca non-fan de o grămadă de scene de lupte fascinante vizual.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings rulează din 3 septembrie 2021 în România la Cineplexx și alte cinematografe și este distribuit de Forum Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.