Ascultă acest articol

Din data de 29 august, serialul Klangor (Clangor) va fi disponibil publicului român, fiind difuzat luni și joi de la 21:30 în exclusivitate la Focus Sat TV și disponibil de asemenea în biblioteca video on-demand din Aplicația Focus Sat.

În Klangor, un gardian de închisoare vinde droguri unui deţinut. Câteva ore mai târziu, doi deţinuţi mor, iar un al treilea, Emil, trebuie dus de urgenţă la spital. Când îşi recapătă cunoştinţa, evadează. E nevoie de o zi ca poliţia să-l prindă, dar până atunci vieţile a două familii au fost deja date peste cap… În distribuție îi avem pe Arkadiusz Jakubik, Maja Ostaszewska, Aleksandra Poplawska, Wojciech Mecwaldowski, Piotr Witkowski, Magdalena Czerwinska, Katarzyna Galazka, Ludwik Borkowski, Matylda Giegzno, Maciej Musiał, de scenariu se ocupă Kacper Wysocki, iar regia îi aparține lui Lukasz Kosmicki. Seria este o producție Canal+ Original, iar primul sezon are 8 episoade a câte aproximativ 50 de minute fiecare.

Episodul pilot pentru Klangor începe cu o scenă tensionată care se încheie cu un fapt macabru, iar în fața camerei lui Kosmicki, într-o geacă galbenă ca de “canar”, Arkadiusz Jakubik joacă rolul impecabil Rafal Wejman – un psiholog al unui penitenciar unde-l are în supraveghere și pe Emil Knapik (Konrad Eleryk). Acasă la Rafal, cele două fiice ale sale Gabi (Matylda Giegzno) și Hania (Katarzyna Galazka) nu se înțeleg tocmai bine, iar spre sfârșitul primului episod o vom cunoaște și pe Magda (Maja Ostaszewska) – soția lui Rafal și mama celor două fete.

Drogurile din pușcărie duc la comiterea unor crime, iar Emil e ținta care devine dublă într-un caz al altei crime desfășurate în afara pușcăriei și are legătură cu un numitor comun între cele două fiice ale lui Rafal. Există oare o conexiune? Poliția investighează alături de Rafal și situația se complică pe parcurs, episodul 2 mai mult amestecând ițe decât desfăcându-le, dar este timp destul de explicații în cele 6 episoade rămase.

Episodul doi aduce în poveste și un storyline secundar – ca să-l numesc așa, în care e implicată o bandă pusă pe răzbunare și familia uneia dintre cele trei victime, ținta nemaifiind doar Emil ci și apropiați ai lui Rafal, care este prins între ciocan și nicovală, iar în episodul al treilea – care mai calmează pentru o clipă spiritele cu o scenă în care faimoasa geacă galbenă este spălată și pusă la uscat – familia Wejman pornește într-o amplă căutare de dovezi pe cont propriu, în paralel cu poliția, împreună cu comisarul Danka Schulze. Rafal se află într-o poziție extrem de delicată punând la grea încercare atât poziția sa profesională, cât și relația cu familia sa. Un foc de armă, o pădure și părul ridicat pe ceafă încheie episodul.

Căutările și investigațiile continuă în episodul al 4-lea și se descoperă noi piste, iar tentative multiple de interogare a lui Emil se finalizează cu o dezvăluire macabră. Episodul ne duce puțin și către gardienii pușcăriei care se comportă suspect, unul dintre ei primind un pic mai multă atenție.

Un serial criminalistic în care investigația și notele detective aduc complexitate și deschid semne de întrebare, orchestrat adecvat de către regizorul Lukasz Kosmicki al cărui stil de filmat preferat e cu imagini tremurânde, close-up-uri pe chipurile personajelor și opțiunea de plasare a subiecților umani în stânga sau în dreapta cadrelor. Kosmicki preferă ca între subiectul filmat și cameră să se afle obiecte estompate, ca și cum s-ar filma pe furiș și chiar dacă nu e tocmai o metodă inovatoare, este clar una potrivită pentru acest tip de serial. Am avut parte chiar și de un interviu cu acesta care ne-a lămurit, printre altele și care e treaba cu geaca galbenă purtată de Rafal, personajul principal.

Personajele sunt interpretate exemplar, apar și scene nerecomandate celor slabi de inimă menite să accentueze gravitatea situației și a momentului, iar scenaristic vorbind lui Kacper Wysocki îi place să înoade acele ițe, dar și să lase privitorului libertatea de a-și concepe propriile opinii, pe parcursul desfășurării episoadelor. Nu este genul de serie slow-burn, se întâmplă destule chestii în cele aproximativ 50 de minute per episod, cel puțin în primele două și toate episoadele se încheie în “coadă de pește” sporind curiozitatea telespectatorilor pentru următorul episod.

Cu o atmosferă sumbră, rece, nuanțe de gri și orchestrația calmă, Klangor ne introduce în lumea crimei și a drogurilor, a familiei și a disperării de a o ține unită, ne face martori ai încercării de a alege între sacrificarea celor apropiați și profesie.

Din data de 29 august, serialul Klangor (Clangor) va fi disponibil publicului român, fiind difuzat luni și joi de la 21:30 în exclusivitate la Focus Sat TV și disponibil de asemenea în biblioteca video on-demand prin Aplicația Focus Sat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.