Ascultă acest articol


Succesul Monster Hunter World i-a determinat pe oamenii de la Capcom să dea drumul la titlu după titlu, Rise, Hunter Stories 1 și 2, iar acum vine cu un Wilds, schimbat, mainstream și ultra-mega simplificat.

Mi-e greu să cred că există fani RPG care să nu fi încercat măcar o dată să joace Monster Hunter, măcar World, care a rupt box-office-ul, cu vânzări de peste un milion de exemplare.

De curând, în ultima zi a lunii februarie s-a lansat peste tot Wilds, cu niște schimbări fundamentale: elimină luptele extinse cu unele super ușoare și accesibile, o poveste extinsă în detrimentul simplității, cu mult text, transformând seria într-o shaormă cu de toate, plus sosuri cât cuprinde, încât să devină de nemâncat.

Nu mă înțelegeți greșit, nu este un joc prost, dar este groaznic optimizat, dezvoltatorii pun accent pe poveste, însă nu se compară cu scenele din World și DLC-ul Iceborne, pe care le-am jucat până la epuizare. Noul titlu încearcă să dea o lovitură, dar cu un ritm și frecvență scăzute, la nivel de poveste slăbuță, simți că-ți omoară orice impuls de a merge mai departe.

De data aceasta, în Wilds se pare că dezvoltatorii au luat ceva inspirație de la triburile mezoamericane, poate chiar aleutinii, din zona Alaskăi. Doar că aici totul se petrece într-o zonă stearpă, deșertică, vapoarele și navele circulă pe nisip de parcă ar fi apă la 5 cm sub dune.

Aflăm din poveste, de la început, că locuitorii zonei au fost asediați de fauna sălbatică cu care au conviețuit în pace, iar tu trebuie să afli ce s-a întâmplat. Joci cu, The Hunter, Vânătorul Ilie Pantelie Butelie, cu celebrul Palico, pe care l-am poreclit Pudu, voiam să-i zic Dudu, Dubu, Bubu sau Cucu, dar a rămas Pudu. Te muți dintr-un sat în altul, îi protejezi pe locuitori de monștrii periculoși, dar ușor de doborât, participi la fel și fel de ceremonii culturale, toate astea în încercarea de a-l prinde pe năzdrăvanul vinovat sau pe cei vinovați de tot dezastrul ăsta ecologic. Se ajunge în adâncurile The Forbidden Lands, iar povestea aduce mult cu cea din Monster Hunter Rise, însă nu prea e din comunitatea aia, pentru că acum tu ești un străin venit de prin Bărăgan, am impresia, care poate lupta de unul singur, însoțit de un copil misterios, plus alți vânători care se țin după tine, să te ajute, cică. Dar tot de unul singur ești.

Se vede că echipa de la Capcom a depus un efort în câteva regiuni de explorat, cu jungle verzi și misterioase, peșteri înghețate și deșert cât vezi cu ochii. Însă nu prea ai de ce să te bucuri sau să admiri aceste peisaje, întrucât te urci pe “calul tău”, adică pe Seikret, un fel de struțo-dinozaur, și cu apăsarea pe un buton ești dus automat în regiunea următoare. Faptul că poți smulge niște ierburi, flori, fete, filme sau băieți, fără să cobori de pe Seikret, dă impresia de o lene profundă în joc. Simți că nu ești deloc forțat să interacționezi cu mediul, păi îmi amintesc că în Monster Hunter World, care rămâne și azi o capodoperă, eram obligat să țin minte niște repere de pe hartă, să fiu atent la zonele extrem de periculoase, la monștrii pe care nu-i puteam vâna, pentru că eram prea slab ca build sau nivel, pe când în Wilds te duci și-i spargi pe toți. Sunt câteva chestii interesante, un pterodactil a coborât deasupra apei să înhațe un pește, mi-a amintit de elementele superbe din Red Dead Redemption 2, ploaia din pădurea stacojie, aici se vede efortul dezvoltatorilor. Dar oare e suficient?

Să trecem prin gameplay… de exemplu, vă spuneam că poți aduna toate resursele stând pe Seikret-ul tău, puteți găti din mers, eliminând acele scene superbe când gătea Palico Chef, în titlurile anterioare, iar printr-o simplă apăsare de buton vă deplasați unde vreți voi. Nici măcar nu este nevoie să te deplasezi în tabere, poate doar să te aprovizionezi cu capcane și tranchilizante, pentru capturarea monștrilor, știți că e mai bine să nu-i omorâți. Ați învățat, sper, din titlurile anterioare. Nici măcar nu poți upgrada Palico, iar povestea principală e super scurtă, undeva la 10 ore. Este una dintre cele mai simple povești principale dintr-un joc de genul, aproape că îți jignește dexteritatea de mare jucător de RPG-uri.

Povestea poate fi parcursă cu minimum de upgrade-uri, mă gândesc că merge și fără, arma o îmbunătățești de 2-3 ori și gata, îi rupi în mâini pe toți uriașii, spargi toate jivinele cu pene, le dai să zacă, apoi cu tranchilizantul și aia e. Lala Barina e sabia aia uriașă care face furori sau furouri, dacă vrei să croșetezi dinozauri.

Wilds este cel mai simplu joc din seria Monster Hunter

Wilds este cel mai simplu joc din seria Monster Hunter, datorită noului sistem Wound, care îți permite să efectuezi atacuri speciale și-i provoci monstrului o daună de-l desparți foarte ușor de sănătate. Cu lamele duble de la Lala Barina nu-ți stă-n cale niciun monstru, vă și învăț de pe acum, le dați la picioare, încep să sângereze, înțepi pielea groasă a jivinei, iar victoria e la un pas. Chiar și în gardă sau în retragere, la o apăsare de triunghi sau de cerc, țin să menționez că-l joc pe PlayStation 5, tot îi provocam daune monstrului.

La capitolul optimizare, jocul e un dezastru, iar în multiplayer, pe PS5, nici acum nu-mi merge. Pur și simplu se deconectează serverul instant, e o rușine masivă. Nu dețin un PS5 Pro, dar pe PS5 ți se recomandă să-l joci în 30 de fps, wtf? Sfinte Sisoie, la 30 de fps-uri, să moa’ Gibilan, simt că m-am întors la PS2, ba chiar voiam să scot PS2-ul din vitrină și să văd dacă merge jocul.

Jocul suferă de aliasing excesiv și ruperea imaginii, o consecință a bazei pe o soluție de anti-aliasing destul de slabă, cu un amestec brut de upscaling. Pe plan intern, ne uităm la rezoluții de la aproximativ 720p la 1080p cu scalare dinamică a rezoluției, dar sistemului îi lipsea ceva, naiba știe ce, și simțeai că jocul e redat la o rezoluție joasă, încât să arate decent pe afișajele de înaltă rezoluție. Repet, n-am PS5 Pro, poate acolo treaba stă mai bine, dar aici e un dezastru, fraților.

Trebuie să le spun oamenilor de la Capcom că îmi plac mult jocurile de la ei, Monster Hunter Wilds e un joc bunicel, dar nu înțeleg notele alea de 8, 9 sau 10. Cum 10? Ce aveți, mă, v-ați bolânzit? Pot chiar să-l joc la un framerate stabil confortabil, cu imagini bune, pentru că, din fericire, sunt binecuvântat cu o configurație destul de decentă pe un PC, dar îl joc pe PS5, iar optimizarea e horror. De unde vine această lipsă de optimizare, ar întreba Ion Cristoiu?

Am crezut că dezastrul de la Dragon’s Dogma 2 le-a dat de gândit, i-a pus pe gânduri pe cei de la Capcom, că și acolo a ieșit o rușine, cu o foarte proastă optimizare, când colo, Monster Hunter Wilds s-a lansat rușinos. Nici update-ul de astăzi, 2 martie 2025, n-a schimbat multe, de aproape 5 gb.

Cu excepția cazului în care aveți un PC robust sau sunteți un fan absolut MH, care ar juca acest joc la un framerate blocat cu posibile sacrificii în ceea ce privește imaginile, NU cumpărați acest joc. Așteptați o reducere masivă. Acesta este cel mai prost produs AAA în ceea ce privește starea sa tehnică pe care l-am văzut la un joc de mult timp.

Monster Hunter Wilds este disponibil pe Xbox Series X|S, PlayStation 5, PC (Steam) din 28 februarie 2025.

  • Gen: RPG, Acțiune
  • Lansare: 28 februarie 2025
  • Studio: Capcom
  • Distribuitor: CD Media
  • Platforme: Xbox Series X|S, PlayStation 5, PC (Steam).
  • Clasificare: 18+
  • Sistem de testare: PlayStation 5
  • Sinopsis: “Monster Hunter Wilds™ este următoarea evoluție foarte anticipată a francizei premiate Monster Hunter™. Venind pe PlayStation®5, Xbox Series X|S și Steam pentru PC pe 28 februarie 2025, cea mai recentă intrare din îndrăgită serie de jocuri RPG de acțiune în cooperare oferă fiorul vânătorii de inamici mai mari decât viață într-un mediu natural expansiv.

    Povestea transporta jucătorii în Forbidden Lands, o sălbăticie misterioasă care se poate transformă în moduri neașteptate. Această lume vie plină de animale sălbatice adaptate unui climat în continuă schimbare, inclusiv monștri masivi pe care jucătorii îi vor înfruntă în întâlniri pline de acțiune. Că vânători, jucătorii protejează echilibrul ecosistemului, utilizând resursele de la vânătoare pentru a crea echipamente puternice și continuă să investigheze misterele din inima acestor noi ținuturi.

    Nouă Aventură Sălbatică – Monster Hunter Wilds urmărește povestea unei comisii speciale de cercetare care investighează Forbidden Lands. Exprimat pe deplin pentru prima dată în serie, vânătorul este alăturat în călătoria lor de o distribuție colorată de personaje, inclusiv un partener Palico, Handler-ul desemnat de breaslă Alma, fierarul de încredere Gemma și misterioasă copila Nată. Împreună, echipa se aventurează într-o nouă frontieră neexplorată, unde surprizele așteaptă la fiecare colț.

    O lume vie – The Forbidden Lands se întinde pe mai multe biome cu identități dinamice, cum ar fi Campiile Windward și Pădurea Stacojie, unde ecosistemele se schimbă între anotimpuri vibrante pline de viață și climaturi neiertătoare în care monștrii lupta pentru resurse limitate. Schimbările în peisaj vor avea un impact asupra creaturilor care trăiesc acolo și îi vor împinge și pe vânători să se adapteze.

    Noi monștri și animale sălbatice – Monster Hunter Wilds prezintă o varietate de creaturi noi, de la turme de specii mici până la monștri mari – dintre care unii cutreieră Forbidden Lands în haite. Fiecare creatură pe care o întâlnesc vânătorii în sălbăticie și-a creat un loc special în habitatul sau și posedă atacuri și comportamente unice. De asemenea, jucătorii pot călători acum pe Seikret, o nouă montură agilă, care le permite vânătorilor să traverseze terenuri dificile, să efectueze acțiuni precum ascuțirea armelor în mișcare și să comute între două arme în timp ce sunt la vânătoare!

    Acțiune de vânătoare evoluată – Renumitul joc plin de acțiune al seriei a revenit mai interesant că niciodată! Vânătorii pot aștepta cu nerăbdare să urmărească monștrii cu o serie de mișcări noi, abilități speciale, echipamente și multe altele. De asemenea, acțiunea decurge acum perfect de la scenele de filmare la joc, rezultând un nou nivel de imersiune.

    Multiplayer încrucișat – Pe lângă opțiunea de a te bucură de povestea lui Monster Hunter Wilds solo, vânătorii se pot alătură până la alți trei jucători pe orice platforma pentru a explora lumea împreună și a face față provocărilor jocului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.