Ascultă acest articol


Condiția fizică și implicit sănătatea sunt cele mai importante pentru noi și faptul că putem monitoriza anumite aspecte legate de acestea, este extrem de necesar. În zilele noastre nu mai este nevoie să apelăm la medici pentru a ne consulta despre anumite aspecte ale sănătății, și nici la un antrenor personal pentru a ne dicta ce avem de făcut, când vine vorba de condiția fizică.

Smart band-ul, sau brățările inteligente, se găsesc acum peste tot, multe dintre brandurile cunoscute având astfel de produse în portofoliul său. Smart band-urile ne spun, direct, despre anumite condiții fizice și sănătate și chiar ne fac grafice periodice și ne ajută cu sfaturi.

A sosit în redacția noastră un astfel de gadget, mulțumită Xiaomi România, am avut câteva zile de teste cu Smart Band 9 Active și vă aducem și vouă informații despre dispozitiv, dar și ce rezultate am avut cu el la teste.

Pachet

Fiind vorba de, practic, o brățară, automat ne așteptam la un ambalaj micuț, ceea ce așa a și fost – o cutie micuță, albă, cu acel logo mic și portocaliu, MI, vine imprimat cu o imagine a produsului – în cazul nostru Xiaomi Smart Band 9 Active versiunea de culoare Pink, denumirea completă a produsului, iar pe una din lateralele cutiei avem câteva simboluri pentru certificări, informații scurte de ordin tehnic, iar pe spate avem codurile de bare și alte informații necesare.

Pe una din laterale avem și o listă cu cele mai importante elemente ale acestei brățări și anume:

  • 1.47″ Ultra-large Display
  • All-day SpO2 Monitoring
  • 50 Sports Modes
  • Smooth Refresh Rate
  • Scientific Sleep Monitoring
  • SATM Water Resistance
  • Up to 18 day Battery Life
  • All-day Heart Rate Monitoring

În cutie, într-un labirint cartonat, avem separate smart band-ul împachetat într-o punguță, ghidul rapid de utilizare, și încărcătorul USB magnetic.

Aspect

Păstrând structura cu “pastila” care se pune într-un cofraj de cauciuc/silicon – cureaua în sine, Smart Band 9 nu face excepție, ceea ce înseamnă că Smart Band-ul se detașează de curea putând opta pentru mai multe variante de culori de curele. Spre deosebire de primele modele, însă, nu mai este nevoie să dai cureaua jos pentru a-l pune la încărcare, ci se conectează direct, magnetic, la cablul USB din pachet.

Cu un display mai măricel, care se vede mai clar și are o rată de refresh mai mare decât modelele anterioare, forma este aproximativ la fel; cu muchii rotunde, un pic mai lat, și o grosime nu foarte pronunțată. Pe partea din spate se observă senzorii, nu are niciun buton, totul ținând de utilizarea touch-ului display-ului.

Cureaua pare una rezistentă și e clar dedicată doamnelor/domnișoarelor datoriă culorii roz și are un sistem de prindere fără nimic metalic și ușor de folosit.

Tehnic

Dimensiunile sunt de 45.9 x 26.94 x 9.99mm și greutatea este de 16.5g, fără brățară, aceasta fiind disponibilă în trei variante de culori (Black, Beige White, Pink), este realizată din TPU și poate fi ajustată 135–215mm.

Display-ul touch TFT este de 1.47″ și suportă rezoluția maximă de 172 x 320 pixels, cu o densitate a acestora de 247 PPI și o rată de reîmprospătare de 60 Hz, iar senzori prezenți sunt: PPG sensor, accelerometru, vibrații (Motor: ERM) și include peste 50 de moduri de fitness.

Poate monitoriza SpO₂, somnul, stresul și bătăile inimii, include Bluetooth 5.3 BLE și e rezistent la apă (adâncime maximă de 50 metri), iar bateria este de 300mAh care ține până la 18 zile la o singură încărcarea aceasta făcându-se magnetic pe o durată de 120 minute – încărcare completă.

Managementul se face prin aplicația Mi Fitness și este compatibil cu telefoanele Android Android 8.0 și versiunile ulterioare și cu telefoanele iOS iOS 12.0 și versiunile ulterioare.

Testare

Brățările smart sunt gândite ca o versiune mai light a ceasurilor smart, îndreptate mai mult către sport, atât greutatea, mărimea și funcțiile sale fiind realizate pentru a ajuta cât mai mult o persoană activă sportiv completând cu funcții de sănătate.

Pe mână, Smart Band 9 Active, se prinde prin curea bine având un sistem simplu și bine gândit și are date găurele și pentru cei cu brațele mai groase sau mai subțiri. Cureaua nu deranjează pielea, pentru purtările de lungă durată, și vine în variante de culori destul de veselele, pastelate. Nu mai este nevoie să o dai jos de tot pentru a încărca Smart Band-ul, și încărcarea o faci rapid și ușor cu cablul USB cu prindere magnetică pe Smart Band.

Display-ul touch este destul de rapid, responsive, navigând ușor prin meniuri, dar aici este și meritul sistemului de operare Xiaomi Hyper OS, ajuns la versiunea 2.3.151. Nu există butoane, deci navigarea se face prin swipe-uri de sus în jos, invers, și pe laterale la fel. Display-ul se deschide automat când răsucești mâna să-l privești și are și un mod DND unde este afișată doar ora și atât.

Durata de așteptare a testelor de puls și SpO2 nu este atât de mare și-mi place că monitorizarea se face continuu (Active). De asemenea, monitorizarea somnului se face automat, Smart Band 9 având inclus și posibilitatea de notificări prin vibrație și poți, să controlezi muzica, sau să-ți cauți smartphone-ul cu care l-ai împerecheat (paring).

Atunci când îl conectezi prima oară la smartphone-ul tău, procesul nu durează mult și totul se face prin aplicația Mi Fitness. Deschizi Smart Band-ul, intri în aplicație și dai să adaugi un dispozitiv, și-l găsește imediat via Bluetooth, sau prin scanarea unui cod QR afișat pe display-ul Smart Band-ului. Câțiva pași informativi și te-ai conectat la aplicație. Din aplicație poți manageria aproape totul inclusiv descărcarea fețelor interschimbabile (Xiaomi spune că sunt peste 100), setarea parametrilor de funcționare și al notificărilor, update-ul de firmware și ai o monitorizare periodică, statistici legate de somn, dar și sfaturi cum să-l îmbunătățești, dacă este nevoie. Cei care-și fac treaba zilnică, de activitate, primesc un biscuit – cookie (echivalentul al 61kcal “arse”) și poți să faci challenge-uri cu alți prieteni sau colegi.

Xiaomi Hyper OS include aplicații de bază și peste 50 de moduri de sport, dar și aplicații de calcularea stresului, calendar, starea vremii, funcție de control al muzicii de pe smartphone-ul pereche și are funcție de declanșator de fotografie/video. Stopwatch, timer și nelipsitul Find My Phone sunt și ele la îndemână.

Testat la numărul de pași (cu și fără modul de mers activ), dar și alergare, monitorizarea, deși nu afișează același numere ca pe alt smartwatch, smartphone și un inel inteligent, acestea sunt aproximativ apropiate. Monitorizarea continuă SpO2 și cea a pulsului e destul de corectă, comparativ și cu celălalte device-uri menționate, și am avut norocul să primim la teste, odată cu Smart Band 9 Active și Redmi Watch 5 pe care le-am testat în același timp. Rezultatele, între cele două, sunt aproximativ al fel.

Bateria atât de bună încât pur și simplu uiți să-l mai încarci. Producătorul spune 18 zile, dar cu toate teste făcute și bateria la 70% se afișa că aceasta mai rezistă aproape 15 zile. Pus la încărcat, aceasta se încarcă relativ rapid, deci nu ai niciun motiv să-ți faci griji de acest aspect.

Chiar dacă ecranul e TFT, vine rasforsat cu sticlă, deci nu ai de ce să-ți faci griji nici de protecție, și utilizarea touch-ului e foarte plăcută. Notificările vin rapid și am testat și distanța față de smartphone-ul la care e împerecheat, aceasta fiind de aproximativ 10 metri – direct, până începe să afișeze că se deconectează.

Una peste alta, Smart Band 9 Active mi se pare alegerea cea mai potrivită atât pentru tineri cât și pentru cei cu vârste mai mici – și-l poți folosi în primul rând pentru monitorizare sportivă, apoi pentru acele câteva funcții importante vitale, dar și pentru a vedea cum te descurci cu somnul. Notificările ajută și ele mult, inclusiv când te sună careva, pentru a nu mai scoate smartphone-ul din buzunar de fiecare dată.

Concluzie

E mică, are o baterie foarte bună, și-ți dă un cookie când ești cuminte d.p.d.v. sportiv. Da, Smart Band 9 Active face asta și o face bine; îl poți scufunda în apă, îți spune pe unde ți-ai rătăcit smartphone-ul, cum e starea vremii și dacă ai dormit bine sau ce trebuie să faci pentru un somn bun. Un companion care te poate ajuta și-ți monitorizează elementele vitale, dar și condiția fizică.

Xiaomi Smart Band 9 Active se comercializează la un PRP de 129,99Lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.