Ascultă acest articol


Nu cu mult timp în urmă Switch-urile erau cel mai important echipament dintr-un apartament sau sală de jocuri fiind responsabil de elementul fără de care gaming-ul și explorarea virtuală (browsing-ul) erau absolut fără de folos: Internetul!

Switch-urile au evoluat rapid devenind adevărate echipamente profesionale ajungând la performanțe de genul transferuri de până la 1GB/s (Gigabit) – o adevărată evoluție în domeniul IT. Dar, un nou echipament de rețea începea să apară timid prin public, după ce a impresionat la evenimentele tehnologice ale anilor respectivi: Router-ul.

Router-ul are aceleași proprietăți ca Switch-ul numai că un mic mare element a făcut (și face) diferența dintre ele: Semnalul Wireless (fără fir). Da, șocant la acea vreme, semnalul de internet putea să fie transmis prin eter și era disponibil și pentru publicul larg. Din acel moment, Switch-ul aproape că a dispărut din casele oamenilor aceștia preferând să opteze pentru semnalul Wi-Fi perfect pentru laptop-uri, smartphone-uri și tablete.

Fast forward în zilele noastre Wi-Fi-ul este practic indispensabil. Îl găsim peste tot, fie că e vorba de casele oamenilor, instituții publice, la job, în transportul în comun… peste tot. Paralel cu această evoluție, de la Switch la Wi-Fi, gaming-ul s-a dezvoltat și el. Sălile de jocuri au dispărut, iar gaming-ul s-a mutat pe stadioane și săli imense devenind un sport virtual – eSports.

Producătorii au divizii dedicate gaming-ului care includ perificerice, laptopuri și PC-uri ultra performante tehnologic pentru performanțe maxime în gaming-ul casual și profesionist, iar pentru ca totul să decurgă perfect este, bineînțeles, nevoie de echipamente performante, securizate, de transfer de date. Netgear vine să completeze această nevoie cu o serie de routere ultra-performante și avansate menite să ofere jucătorului de acasă sau profesionist ustensila perfectă. Ei bine, noi vom vorbi acum despre un astfel de echipament: Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500!

Pachet

Ei bine, la fel ca și la mobile și tablete, care tind să se subțieze și să fie mai ușoare, cu cât trece timpul și router-ele au devenit niște aparaturi minuscule, cu multe antene, performante, nu și în cazul de față Nighthawk Pro Gaming XR500 fiind un fel de taur uriaș și musculos, sau un tanc blindat cu tehnologie de ultimă oră și aplicații și tehnologii dedicate care să se asigure că gamer-ul primește Oscar-ul în materie de networking.

Cutia e cam cât a unei plăci video de generație mai nouă sau placă video – mare și cântărește de nu-ți vine a crede că acolo se află un router. Cutia este realizată atent într-o combinație de culori negru și portocaliu și încărcată cu informații și imagini despre produs. Atât detalii tehnice cât și despre aplicațiile proprietare, dar și statistici, ne informează că avem de a face cu un produs profesional, din toate punctele de vedere.

Modelul este mai exact XR500-100EUS, iar când deschizi cutia rămâi gură cască și cu ochii cât cepele la un router combinație între un bolid exotic și Transformers și după ce-ți revi și-l dai, cu greu, la o parte, dedesubt este un cablu de rețea (Ethernet), un CD cu ghid, aplicații și driverii, 4x antene înșurubabile și două alimentatoare: unul pentru EU și unul pentru US. Totul este așezat atent, să nu aibă joc la transportare, într-un cofraj de carton.

Aspect

Întreg router-ul e confecționat dintr-un plastic tare și are forme, unghiuri și multe aerisiri. Sus avem două butoane pentru Wi-fi On/Off și WPS, în partea dreaptă, în stânga fiind sigla Netgear, iar deasupra avem un abtibild cu SSID-ul și parola și un cod QR pentru scanat cu dispozitivele mobile. Pe burta bestiei avem 4x piciorușe cauciucate mari, și două fante uriașe de aerisire.

Pe latura din dreapta avem locașul unde se înșurubează una din antene, iar pe latura din dreapta avem 2x porturi USB 3.0 și locașul pentru antenă, iar în partea din față, pe lângă fantele de aerisire avem 11x LED-uri de stare pentru: Power, 2.4Ghz, 5Ghz, Guest Wi-Fi, USB 1, USB 2, Eth1, Eth2, Eth3, Eth4.

Pe spate, între cele două fante de aerisire, avem 2x locașuri pentru antene, un switch On/Off pentru LED-uri, butonul de Power On/Off, portul de rețea LAN Internet (galben) și 4x porturi Gigabit.

Cele patru antene au coate care se pot comuta în câte 3 poziții fiecare, iar pe fiecare este numerotat unde anume vine montat pe router.

Tehnic

Ne așteptăm și ca specificațiile tehnice să fie pe măsura aspectului și nu suntem dezamăgiți căci Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 cântărește 801g și are dimensiunile 321.9 x 243.7 x 55 mm, iar sub armură bate o inimă Dual-Core 1.7GHz, iar vitezele de tranfer și frecvențele de utilizare sunt de 5GHz – 1733Mbps, 2.4GHz – 800Mbps care funcționează pe standardele 802.11 a/b/g/n/ac. Cele 5 porturi LAN și WLan sunt capabile de transferuri de 10/100/1000 Mbps.

Instalare, Software și Tehnologii

Toate capacitățile tehnice și aspectul nu ar valora nimic dacă Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 nu ar avea pus bine la punct și un sistem de operare, DumaOS și aplicații pentru mobile și, bineînțeles, posibilități detaliate de monitorizare, configurare și informații în timp real.

Odată băgat router-ul în priză, cablul de rețea, cu semnal de net, în portul WAN (galben), acesta își face testele și prin Wi-Fi vei găsi de pe mobile/laptop, două conexiuni: una 2.4Ghz și una de 5, care reprezintă vitezele de transfer. Te conectezi la cea preferată, în funcție de compatibilitatea device-ului tău mobil/laptop, iar parola o ai inscripționată pe rooter.

Apoi, de pe laptop sau smartphone/tableta conectată la Wi-Fi-ul Netgear, introduci adresa http://192.168.1.1 și te loghezi cu user-ul și parola, care le găsești pe spatele router-ului și acolo vei fi întâmpinat de DumaOS-ul care poate fi configurat în detaliu. În stânga este bara de meniu din care poți opta pentru Dashboard – pe care-l poți configura și aranja singur printr-un sistem de widgets; la Geo-Filter poți selecta raza globală de interes și configura distanța preferată; la Device Manager ai harta dispozitivelor tale, conectate la rețea, la Network Monitor supraveghezi în timp real tot ce se întâmplă în rețea, ce device-uri sunt conectate și care este viteza de transfer (download/upload), la System Information aflii toate detaliile amănunțite despre router-ul Netgear, iar la ultima opțiune, Settings, poți face modificări în detaliu la toate aspectele menționate, dar și la conexiuni, viteze de transfer, permisiuni, securitate și poți umbla și la ce se întâmplă la ce ai conectat la cele două porturi USB 3.0.

Dacă vrei ca aceste operațiuni să le efectuezi direct de pe dispozitivul tău mobil, o poți face prin aplicația Netgear Nighthawk – WiFi Router App pe care o puteți descărca gratuit, iar după instalare este necesar să vă faceți un cont la Netgear pentru a o putea folosi, apoi după logare puteți scana direct codul QR pentru a prelua aplicația toate detaliile despre dispozitiv.

Odată intalararea făcută, aplicația detectează automat conexiunea, iar din Dashboard poți analiza semnalul Wi-Fi, testa vitezele de tranfer, configura device-urile și verifica în timp real Traficul efectuat. La Device-uri vezi ce dispozitive sunt conectate la rețea și poți testa puterea semnalului. De asemenea poți verifica informații detaliate despre rooter și dacă are nevoie de update de firmware, poți adăuga dispozitive noi, sau bloca pe cele nedorite.

În ambele cazuri de conectare la DumaOS există opțiunea de Quest Wi-Fi care se poate configura după plac și se acordă musafirilor sau prietenilor care vin în vizită, fără a afecta setările inițiale și configurările făcute la Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500.

La capitolul “tehnologii“, Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 are multe și anume posiblitatea de a partaja în rețea hdd/ssd-ul extern sau usb stick-ul cu date conectat la unul dintre cele două porturi USB 3.0 (ReadySHARE), dar și posibilitatea de a face back-up automat pe dispozitivele conectate la cele două portui.

Cu ajutorul Quad Stream-Up se pot efectua 4 stream-uri de date per WiFi, la o viteză maximă, iar prin MU-MIMO-Go se pot realiza tranferuri simultate de 3x ori mai rapide decât la un router obișnuit. Bineînțeles, nici la capitolul securitate nu stăm rău, cu ajutorul VPN Support-Secure te poți conecta la rețeaua ta internă, de la distanță, în siguranță (este important de știut că este nevoie de un IP, furnizat de providerul de internet, care permite acest lucru). Datorită cele 4 antene puternice și tehnologia BEAMFORMING, viteza de tranfer, distanța și stabilitatea sunt maxime pentru ambele conexiuni Wi-Fi, 2.4 & 5Ghz.

Pentru că este un aparat profesional creat special pentru gameri, Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 aduce elemente dedicate jocurilor și jucătorilor, și anume controlul total și în detaliu și supravegherea în timp real a tot ce se întâmplă atunci când dai drumul la o sesiune de joc. E vorba de acel Dashboard, de care v-am spus mai sus, iar prin Geo-Filter poți limita distanțele în funcție de lag care ține de poziționarea serverelor de joc.

Prin Quality of Service prioritizezi device-urile de gaming, iar monitorizarea traficului și conexiunile sigure și securizate oferă o experiență de joc perfectă.

Teste

Primul lucru care am vrut să-l testez și am făcut-o (deși era irelevant, vă spun imediat de ce), a fost să verific vitezele de transfer atât Wi-Fi cât și LAN, în prima instanță vitezele de tranfer online fiind maxime (300MBps upload/download) în cazul meu, pentru că atât duce abonamentul de internet din căsă, iar în cea de-a doua instanță, vitezele au dus lejer spre maximul posibil, adică 1Gbps. Testele le-am efectuat atât cu un smartphone Samsung Galaxy 9+, o tabletă mai veche iPad, un PC cu configurație medie ca performanțe, un notebook și un laptop de gaming. La laptop și PC, vitezele și experiența de gaming, conectat pe cablu la Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500, a fost impecabilă, la fel și în cazul conexiunii Wi-Fi pe laptopul de gaming. Prin Wi-Fi am putut juca fără probleme jocuri online de pe smartphone și notebook și am testat și streaming-ul video prin aplicații de gen Netflix și HBO GO și totul a decurs perfect.

Pe tot parcursul acestor teste am fost cu ochii pe statisticile în timp real în ce privește vitezele de tranfer și stabilitatea conexiunilor și ocazional am verificat dacă router-ul se încingea, atunci când se folosea la capacitate maximă rețeaua și transferurile, dar nu a fost cazul căci roboțelul este blindat de radiatoare.

Am testat, de asemenea și puterea semnalului și vitezele de transfer, la distanțe mai mari de router, dar cele 4 antene s-au ținut foarte bine, chiar dacă pereții apartamentului sunt de beton.

Am vrut să pulsez și mai mult de atât și am pus în funcțiune PlayStation 4 Pro, conectat, pe rând prin cablu de rețea la router, dar și prin Wi-Fi și am făcut niște stream-uri la jocuri care au rulat fără nici cea mai mică problemă. De asemenea, în multiplayer online, totul a decurs perfect.

Bineînțeles că, atunci când joci ceva online contează mult și unde sunt serverele și ping-ul, dar și capacitățile sistemului de pe care te joci. Dacă, spre exemplu, Battlefield V cu setări mai bune la placa grafică, cam școpătează pe un laptop de gaming și ai 10-20 de fps, atunci conexiunea și viteza de transfer devin cam irelevante și nu poți arăta cu degetul spre router.

Setarea specifică a zonei de interes, pe glob, unde vrei să fie serverele și monitorizarea ping-ului, care să fie cât se poate mai spre 1ms, te va scuti de multe bătăi de cap, router-ul făcând toată treaba. Spre exemplu eu am ales doar Europa la Geo-Filter și la căutarea serverelor de jocuri doar pe acelea mi le afișa, majoritatea cu ping-uri foarte bune.

Am vrut să văd cum funcționează și chestia cu Wi-Fi Guest și e chiar o opțiune interesantă și am vrut să văd dacă funcționează, de asemenea, totul normal și cu WPS activat direct de pe router și nu am văzut schimbări în rău, dar din punct de vedere al securității am putut sta liniștit.

Concluzie

Am fost impresionat de dimensiunile, aspectul, specificațiile tehnice și aplicațiile Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 și eram curios care este diferența între un router normal și acesta și de ce Netgear l-a clasificat ca fiind pentru “Pro Gaming”. Ei bine, m-am convins și pot confirma că acest dispozitiv performant este mai mult decât un simplu router și este dedicat gamerilor profesoniști sau amatori care vor să se asigure, din toate punctele de vedere, că vor avea o experiență de joc perfectă și că au libertatea să-și configureze și să controleze la maxim ce se întâmplă cu semnalul de internet.

Instalarea se face rapid, configurarea în detaliu papă ceva timp, dar o faci o singură dată, apoi treci la joacă cât ai pocni din degete și stai liniștit că totul e asigurat și funcționează la perametrii exact pe care-i vrei tu.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 se comercializează în România la un preț de aproximativ 1500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.