Ascultă acest articol


Ceasul inteligent este aproape pe mâinile oricui în ziua de astăzi, fie copii – cele de urmărire/monitorizare, fie adolescenți, tineri, sportivi sau cei care lucrează într-un domeniu care necesită echipamente electronice precum laptop sau mobil.

Monitorizarea sănătății – un al plus adus de acest tip de device-uri portabile, este esențială pentru oricine. Ne-a ajutat în perioada pandemiei și continuă să ne ajute în viața de zi cu zi. De asemenea, tracking-ul sportiv – ne ajută să ne menținem în formă.

Un astfel de dispozitiv l-am primit în testare zilele trecut și se numește Xiaomi Redmi Watch 5 – un smart watch ajuns la seria 5, care vine cu HyperOS, e mai rapid și e pregătit pentru cine-și dorește un companion într-ale sportului, sănătății și… notificărilor.

După ce am testat Xiaomi Smart Band 9 Active (mai corect spus în același timp) acum ne ocupăm de Xiaomi Redmi Watch 5 despre care vom discuta în rândurile care urmează.

Pachet

Produsele Xiaomi, în general, vin în ambalaje cartonate de culoare albă, ceea ce se întâmplă și în cazul Watch 5, pe el având imprimat logo-ul portocaliu MI, are o agățătoare de pus la raft, și pe el mai găsim și codurile de bare, informații de ordin tehnic și simbolurile certificărilor, plus traduceri în câteva limbi internaționale.

Pe una din lateralele cutiei sunt scoase în evidență principalele atuuri ale lui Watch 5:

  • Ultra Large AMOLED Display (observăm typo-ul de pe cutie “Diaplay”)
  • Advange Health & Workout Tracking
  • Long Battery Life
  • Supports Bluetooth Calling
  • 5-system GNSS
  • Exquisite Aluminium Alloy Frame
  • 5ATM Water Resistance
  • Linear Motor for Precise Vibration

Deschidem cutia și imediat avem Watch 5-ul încadrat între două spații de depozitare cartonate unde se află ghidul rapid de utilizare și cablul de încărcare magnetic pe USB.

Aspect

Noi am primit la testare variante de culoare Silver Gray – nuanță pe care o vedem și pe carcasa Watch 5 dar și pe cureaua care-l completează perfect – curea cu multe perforații – pentru diferite diametre ale încheieturii și un sistem de prindere clasic. De asemenea, cureaua se prinde de ceas printr-un sistem simplu de montare/demontare prin apăsarea unor butonașe.

Ceasul – un fel de mic săpunel ca formă, cu margini rotunjite și gro(ă)suț, are un display foarte plăcut și luminos, iar pe spate se observă toți acei senzori și avem imprimat “REDMI“. Tot acolo sunt prezente și difuzorul și microfonul, chiar dedesubtul rotiței cu dublu rol (rotire și apăsare) – singurul buton de pe ceas. Observăm, de asemenea, și cele două cleme pe care se apasă pentru a monta/demonta cureaua.

Tehnic

Având dimensiunea de 47.5mm × 41.1mm × 11.3mm și cântărind aproximativ 33.5g fără curea, Watch 5 vine în variantele de culori Obsidian Black, Silver Grey și Lavender Purple.

Cureaua din TPU se poate lărgi/strânge 135–205mm, iar rama ceasului este din aluminiu, display-ul 2.5D touch de 2.07″ AMOLED având un “screen-to-body ratio” de 82% și o rată de refresh de 60Hz.

Senzorii prezenți pe ceas sunt pentru bătăile inimii și oxigenul din sânge, accelerometru, giroscop și ambianță de lumină și compas, iar la conectivitate avem GPS (Galileo | Glonass | BeiDou | QZSS), Bluetooth 5.3, include două microfoane cu anularea zgomotului de fundal și un difuzor, oferă suport GNSS și este rezistent la apă (5ATM) pentru 18 stiluri de sporturi de apă.

Sistemul de operare este Xiaomi HyperOS cu suport a peste 150+ de moduri de fitness și este compatibil cu smartphone-urile cu Android 8.0 sau mai nou, sau iOS 12.0 sau mai nou. Aplicația companion este Mi Fitness.

Capacitatea bateriei este de 550mAh (cu o durată de viață de 24 de zile, conform producătorului), are haptic feedback prin motorul linear de vibrații cu 20 de stiluri distincte de vibrație, controlul se face atât prin touch-ul display-ului cât și prin rotița din oțel inoxidabil care are și funcție de buton.

Testare

Pe mână Watch 5 mi s-a părut un pic cam grosuț la început, la prima purtare, dar clar este un pic mai subțire decât modelul anterior, dar după câteva zile de purtat “uiți de el”, mai ales că are o baterie cu capacitate mare și nu e nevoie să-l dai jos prea des.

Sistemul de prindere al curelei este unul clasic, cu găurele date pentru ajustare la grosimea încheieturii mâinii și cureaua este ușor rigidă, dar nu pune nicio problemă la purtare. Am răscolit puțin și în afară de cele 3 modele din care poți să alegi, chipurile ar exista fel de fel de curele pentru care să optezi și ar trebui să se potrivească și mai multe modele pentru că are acel sistem comun de prindere/desprindere de ceas. Sistemul e rapid și dai cureaua, respectiv o pui la loc, imediat.

Display-ul 2.5D AMOLED este foarte frumos și se simple plăcut la atingere atunci când folosești touch-ul. Este responsive, rapid, meritul mergând și la HyperOS, bineînțeles, și este destul de mare și luminos ca să vezi ceva la el și direct în soare plus include un senzor ambiental și poți lăsa contrastul să se regleze singur – ajută la baterie. Controlul poți să-l faci și prin acea rotiță cu funcție și de apăsare, care e plăcută la utilizare și funcționează bine. Display-ul se închide/deschide când te uiți la el sau nu și are și funcție de DND.

Senzori avem destui pentru monitorizarea continuă a inimii – puls, oxigen în sânge, numărul de pași și calorii arse, cel de lumină ambientală, GPS, iar conectarea la smartphone se face prin Bluetooth – prin care poți iniția și apeluri telefonice, cât timp e telefonul pe-aproape.

Conectarea la smartphone se face prin aplicația Mi Fitness și procedeul e destul de simplu: pornești ceas, dai drumul la aplicație, se vor detecta unul pe celălalt (sau poți folosi un QR), apoi urmezi câțiva pași în aplicație (trebuie să ai un cont MI) și gata conectarea. În aplicație poți verifica și executa update de firmware, dacă există vreunul nou, poți regla notificările, ai acces la personalizarea ceasului cu multe “fețe interschimbabile”, ai un tab numai despre somn cu detalii și amănunte, la fel și unul dedicat fitness-ului.

Dacă la somn, chiar dacă nu stau prea bine, am lăsat să se facă monitorizarea automat și am comparat-o cu Xiaomi Smart Band 9 Active, respectiv cu un alt brand de smartwatch și inel inteligent cu aceste funcții. Rezultatele au fost aproximativ asemănătoare, la fel și în cazul pașilor făcuți, al bătăilor inimii și al oxigenului în sânge.

Modurile fitness sunt destul de multe, iar cele de mers și alergare sunt clar cele mai populare, și știind să se activeze/dezactiveze singure, sau poți tu interveni să pornești/oprești după plac. Nu e nevoie să-ți faci griji nici de sudoare, stropire sau mers cu ceasul la bazin, că are protecție pentru așa ceva.

HyperOS este funcțional și rapid și găsești și cronometru, player de muzică pentru smartphone, declașator pentru poze/video, lanternă, meteo, funcție de apelare telefonică via Bluetooth (pe care am încercat-o și e foarte ușor de utilizat, se aude relativ tare, iar celalălalt te aude bine), iar la somn și fitness ai niște baremuri zilnice recomandate. Ceasul știe să-ți dea sfaturi cum să-ți îmbunătățești aceste caracteristici și chiar de răspălătește cu cookie-uri virtuale la fiecare 61kcal “arse”.

Bateria este incredibilă, cu senzorul pentru lumină ambientală activat, fără mod DND și cu Bluetooth în permanență pornit, notificiări cu sunete și vibrații, Watch 5 a rezistat fără probleme timp de zile bune până l-am returnat, și încă mai avea destulă baterie disponibilă. Am verificat și încărcarea, care se face simplu și ușor – USB cu prindere magnetică pe ceas, dar nu uitați că, contează și la ce acumulator îl puneți. La cel ales de noi – de un smartphone generație mai nou, încărcarea se face destul de rapid.

Și la capitolul vibrații sunt lucruri de lăudat, Watch 5 având 20 de stiluri distincte de vibrație putând să le personalizezi cum vrei, spre exemplu să pui ca atunci când te sună pe smartphone un contact, să-i atribui un stil de vibrație, în felul acesta știi exact cine te sună fără ca nici măcar să te uiți la ceas (sau mobil).

Watch 5 este un smartwatch arătos, simplu și elegant, cu o baterie foarte bună și ușor de administrat și folosit mulțumită HyperOS și a aplicației Mi Fitness. Este bun la monitorizarea sănătății și a condiției fizice și-l văd folosit de aproape oricine – copil, adolescent, tânăr, senior etc.

Concluzie

Redmi Watch 5 este mai mic și mai rapid decât generația anterioară și include cam tot ce are nevoie o persoană când vine vorba de câteva elemente importante vitale, dar și condiția fizică. Notificările sunt necesare pentru a nu scoate de fiecare dată smartphone-ul pereche din bunuzar și chiar poți iniția/răspunde la apelurile telefonice.

Xiaomi Redmi Watch 5 se comercializează în trei variante de culori la PRP de 649,99 lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.