La 65 de ani distanţă de la premiera animaţiei excepţionale realizate de Studiourile Walt Disney, „Cenuşăreasa” readuce în atenţia publicului din întreaga lume basmul îndrăgit de generaţii întregi, într-un adevărat regal cinematografic live-action, un spectacol vizual uimitor regizat de britanicul Kenneth Branagh.

Filmul poartă incofundabila marcă Disney, fiind combinaţia armonioasă între o poveste nemuritoare, o distribuţie de cinci stele (din care le amintim pe Cate Blanchett şi Helena Bonham Carter, dar şi pe mai tinerii actori Lily James şi Richard Madden), o echipă creativă de Oscar (precum designerul de costume Sandy Powell şi designerul de producţie Dante Ferretti), efecte speciale ireproşabile şi o coloană sonoră de poveste.

Într-o lume în care predomină filmele de acţiune şi blockbusterele, o poveste precum cea a Cenuşăresei, reinterpretată după reţeta bine-cunoscută a Disney, iese în evidenţă tocmai prin spiritul cald, blând şi plin de umor al filmului. Punctul incontestabil de atracţie rămâne, însă, momentul vrăjit al transformării şi apariţia la palat a Cenuşăresei, purtând frumoasa rochie de bal şi condurii de cleştar care îi vor schimba destinul.

Pentru Lily James (tânăra actriţă care joacă rolul principal), şansa de a juca unul dintre cele mai sărbătorite şi iubite personaje a fost un vis împlinit.

[pull_quote_center]„Mi-a plăcut mult că Ken [regizorul] a vrut să păstreze filmul magic şi luminos, asemeni unui basm. Şi pe lângă faptul că personajul Cenuşăreasa este atât de special, de blând şi de unic, am avut ocazia extraordinară de a crea o întreabă viaţă dincolo de poveste, îmbogăţind-o şi dând fiecărui personaj propria poveste”,[/pull_quote_center]

explică Lily.

Un ţinut îndepărtat. Filmările au început în vara lui 2013 pe platourile Studiourilor Pinewood din Anglia, precum şi în locaţii din şi din jurul Londrei. Dat fiind că aceasta este o poveste nemuritoare, care se desfăşoară într-un loc imaginat, realizatorii filmului au decis încă de la început că nu vor rămâne încorsetaţi într-o anume perioadă istorică, fapt ce le-a permis libertatea de a gândi fără limite şi de a-şi lăsa imaginaţia să creeze o viziune unică a unui timp şi loc magic. Pentru palatul regal, designerul de producţie Dante Ferretti a cercetat mult clădiri din arhitectura franceză, precum Luvrul, Palais Opéra şi Hôtel de Soubise, care au scări impozante.

[pull_quote_center]„Am creat totul pornind de la scări, inclusiv intrarea principală, cu arcada sa mare şi fântânile din interior”, [/pull_quote_center]

spune el.

Această magie inepuizabilă a poveştii Cenuşăresei i-a cucerit din nou pe spectatori, filmul înregistând deja un succes de box office important, cu încasări de peste 132 de milioane de dolari la nivel internaţional, în primul weekend de lansare.

Sinopsis

Povestea din „Cenuşăreasa” urmăreşte soarta tinerei Ella (Lily James), al cărei tată negustor se recăsătoreşte după moartea mamei ei. Dornică să-l sprijine pe tatăl său iubitor, Ella o întâmpină cu bucurie în casa familiei pe noua sa Mamă vitregă (Cate Blanchett), alături de fiicele sale Anastasia (Holliday Grainger) şi Drisella (Sophie McShera). Însă când tatăl Ellei moare pe neaşteptate, ea ajunge la mila noii familii geloase şi crude.

Curând, Ella este forţată să devină servitoarea lor, fără a fi respectată, fiind acoperită cu funingine şi rebotezată, cu duşmănie, Cenuşăreasa. Cu toate acestea, în ciuda răutăţii abătute asupra ei, Ella nu disperă şi nici nu-i dispreţuieşte pe cei care se poartă urât cu ea, continuând să fie optimistă, fiind hotărâtă să onoreze cuvintele mamei sale aflate pe patul de moarte „de a fi curajoasă şi îngăduitoare”.

Când Ella întâlneşte un străin minunat în pădure, neştiind că el este chiar Prinţul (Richard Madden), nu Kit, un ucenic la palat, ea crede că şi-a găsit în sfârşit un suflet pereche. Norocul ei pare că se va schimba atunci când Regele (Derek Jacobi) le convoacă pe toate fetele nemăritate din regat să participe la balul regal de la palat, dându-i Ellei speranţa că-l va reîntâlni pe fermecătorul Kit. Din nefericire, Mama vitregă îi interzice să participe şi îi distruge fără inimă rochia.

Între timp, calculatul Mare Duce (Stellan Skarsgård) concepe un plan pentru a înfrânge speranţele Prinţului de a se revedea cu Ella şi obţine şi sprijinul prefăcutei Mame vitrege. Însă ca în orice poveste bună, ajutorul nu întârzie să apară. Curând, o cerşetoare blândă, care este, de fapt, Zâna sa Ursitoare (Helena Bonham Carter), apare şi, înarmată cu un dovleac, câţiva şoricei şi o baghetă magică, îi schimbă viaţa Cenuşăresei pentru totdeauna.

Regizat de actorul nominalizat la Oscar Kenneth Branagh (“Thor,” “Hamlet”) şi cu o distribuţie printre care se numără Cate Blanchett (deţinătoare a două premii Oscar), Lily James (“Downton Abbey”), Richard Madden (“Game of Thrones”) şi actriţa Helena Bonham Carter, de asemenea nominalizază la Oscar, “Cenuşăreasa” este produsă de Simon Kinberg (“X-Men: Days of Future Past,” “Elysium”), Allison Shearmur (“The Hunger Games: Mockingjay, Part 1”) şi David Barron (“Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”), cu Tim Lewis (“Edge of Tomorrow”) ca producător executiv. Scenariul este semnat de Chris Weitz (“About a Boy,” “The Golden Compass”).

Filmul „Cenuşăreasa / Cinderella” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 13 martie 2015, fiind proiectat atât în varianta subtitrată, cât şi în cea dublată. Forum Film România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.