Centenarul Filmului Românesc ajunge la Feldioara, Brașov

0
1197
Ascultă acest articol


Centenarul Filmului Românesc, proiect inițiat în 2018, la Iași, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, continuă seria de proiecții de filme românești, cu o nouă destinație: localitatea Feldioara, din județul Brașov, Transilvania. Localitatea este foarte ofertantă din punct de vedere turistic, iar Centenarul Filmului Românesc adaugă partea filmică, de neratat.

Pe 30 și 31 august, la Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg și Căminul Cultural Feldioara vor rula trei pelicule românești, în prezența criticului de film Irina-Margareta Nistor și a Echipei ARTIS: Serata, Duminică la ora 6, Marea Unire: România la 100 de ani.

Film Românesc în Cetatea Marienburg-Feldioara
„Cetatea medievală Marienburg – Feldioara este un monument istoric recent restaurat și inclus ȋn circuitul turistic de un an, dar mai mult de atȃt, ea este un simbol al localităţii și un loc care trebuie să pulseze de istorie, tradiţie și cultură pentru comunitate. Astfel, găzduirea unui eveniment de amploare naţională precum Centenarul Filmului Romȃnesc devine o onoare și o bucurie pentru noi, așezȃnd Cetatea Feldioara pe hartă și descoperindu-i potenţialul ȋn desfășurarea unor evenimente culturale variate. Cetatea a găzduit deja cȃteva seri de proiecţii de film documentar și film de animaţie pentru copii, ȋncepȃnd din toamna anului trecut. Localnicii au primit cu interes acest tip de eveniment, desfășurarea aici a două zile ȋn cadrul Centenarului Filmului Romȃnesc devenind așadar firească. Sperăm ca publicul care va participa la proiecţiile din cadrul evenimentului, localnici și turiști deopotrivă, să se bucure de plăcuta ambianţă a Cetăţii Feldioara și să aprecieze filmele pregătite – capodopere ale cinematografiei romȃnești, precum și prezenţa unei personalităţi de marcă din lumea filmului!” – Taus Sorin, primarul localității Feldioara.

“Ne bucură să ajungem într-un loc plin de istorie, cum este, de altfel, și proiectul nostru. Filmele pe care le aducem la Feldioara sunt împreună cu Irina-Margareta Nistor, care ne va însoți și ne este și consultant cinematografic. Vom avea un sfârșit de august și un început de toamnă încadrate filmic”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul Centenarului Filmului Românesc.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Feldioara:

Vineri, 30 august 2019
21.00 – Proiecție film Centenar – Serata (regia: Malvina Urșianu)
Invitat: Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic
Loc: Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg
Sâmbătă, 31 august 2019
18.00 – Proiecție film documentar AGERPRES – Marea Unire, România la 100 de ani. Un documentar marca AGERPRES
Loc: Căminul Cultural Feldioara
21.00 – Proiecție film Centenar – Duminică la ora 6 (regia: Lucian Pintilie)
Invitat: Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic
Loc: Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentele de la Feldioara se desfășoară în parteneriat cu Primăria Comunei Feldioara, județul Brașov.

DESPRE FILME

Serata (1971)
Regia: Malvina Urșianu
Cu: György Kovács, George Motoi, George Fureanu
Gen: dramă, război

Serata a avut avanpremieră la 3 mai 1971, în cadrul Zilelor filmului românesc, odată cu aniversarea a 50 de ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Filmul a rulat în premieră pe 8 mai 1971, la Cinematograful Patria din București. De la data premierei, până în 2007, Serata a fost vizionat de peste 1.567.134 de spectatori, în cinematografele din România.

Filmul, regizat de Malvina Urșianu, îi are în rolurile principale pe George Motoi, György Kovács, Cornel Coman, Alexandru Drăgan, Mihai Pălădescu, Ion Roxin, Silvia Ghelan și Silvia Popovici. Pelicula prezintă participanții la o serată, organizată în vila unui profesor, în noaptea de 23 august 1944. Dincolo de propaganda comunistă, filmul oferă o imagine sobră a societății aristocratice din epocă.
Serata era caracterizat în cronica din revista Cinema (nr. 10/1983) ca „un punct de vedere asupra unui moment de răscruce în istorie”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie, spune despre Serata că este un film cu caracter politic și propagandistic al epocii comuniste, care descrie lupta comuniștilor în ilegalitate și în perioada cuceririi puterii.
Pentru filmul Serata, regizoarea Malvina Urșianu a primit în anul 1971 Premiul pentru regie al Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

Duminică la ora 6 (1966)
Regia: Lucian Pintilie
Cu: Irina Petrescu, Dan Nuțu
Gen: dramă

Duminică la ora 6 este primul film a lui Lucian Pintilie, apărut în 1966. Scenariul filmului dramatic psihologic și de dragoste este scris de Ion Mihăileanu și regizor. Rolurile principale aparțin actorilor Irina Petrescu, Dan Nuțu, Graziela Albini, Eugenia Popovici și Constantin Cojocaru.
Filmul este plasat în România anului 1940 și prezintă povestea de dragoste dintre un băiat (Radu – Dan Nuțu) și o fată, (Anca – Irina Petrescu) studentă la arhitectură. Cei doi se întâlnesc la un bal popular marcat de violențele unui grup de huligani fasciști. Amândoi duc o luptă pe ascuns împotriva fascismului, având o viață palpitantă, dar periculoasă. Destinele lor se întâlnesc doar o secundă numai pentru a se îndepărta din nou, pentru totdeauna.

În 1966, a primit Premiul special al juriului și Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu). În 1966 a fost prezentat la Festival Internacional de Cine de Mar del Plata din Argentina, intitulat El domingo a las seis, unde a câștigat Premiul special al juriului, Premiul „Opera Prima”, Premiul mișcării de experiment și cinecluburi, Premiul special al criticii, Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu).

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA FELDIOARA
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.