Toamna a venit, a început școala, s-au încheiat concediile și pare ca viața să reintre în normal în rutina zilnică. În ziua de astăzi pentru elevii de liceu și studenți, respectiv pentru cei care lucrează la birou, laptop-ul/notebook-ul este de nelipsit, iar acesta este musai să acopere toate cererile posesorului.
Piața de nișă a evoluat mult și avem produse împărțite pe categorii, iar una importantă este cea de school/business care constă în mai multe subcategorii ca de exemplu tabletele, laptop-urile, smartphone-urile, dar și combinații între ele. Scopul lor este clar: să le poți folosi în regim de office, să fie cât mai ușor de utilizat și să aibă o baterie bună.
ADATA are și el o astfel de categorie, iar o serie dedicată școlarilor și oamenilor de afaceri este Spin. Spin este o serie renumită pentru ecranul tactil și pentru că se poate răsuci la 360 de grade, laptop-ul devenind o tabletă. Cel mai nou membru a acestei serii este Acer Spin 3 (2019), iar noi am testat modelul SP314-53GN despre care vom vorbi în rândurile următoare.
Ambalaj
Notebook-ul are dimensiuni oarecum reduse, dar greutatea se face simțită, dar cu toate acestea vine într-o cutie clasică de carton maroniu care nu e voluminoasă. Înăutru, pe lângă notebook, găsim și alimentatorul cu cablul de alimentare, nelipsitul manual/ghid, și haide să punem aici și stylus-ul, cu toate că el vine în lăcașul lui de pe notebook.
Aspect
După cum spuneam, avem de a face cu un device dedicat segmentului de afaceri și școală, deci ne așteptam să fie vorba de un design simplu, accentul punându-se mai mult de funcționalitate. Pe Spin 3 predomină argintiul și noanțe de gri, iar pe capac avem, pe centru, sigla Acer, iar pe spate avem un picioruș de cauciuc de-a lungul părții unde sunt balamalele plus alte două în partea de jos. Tot aici găsim și o fantă de aersire, iar dacă pe latura din față nu găsim nimic, pe cea din spate, avem pe centru o fantă de aerisire, 2x difuzoare stereo și cele două balamale de un argintiu lucios.
Pe latura din stânga avem portul pentru alimentator, un port USB 2.0, cititorul de carduri SD, stylus-ul, butonul de Power, și LED-urile pentru activitate și baterie. Pe latura din dreapta avem Kensington Lock-ul, port HDMI, un port USB 3.1 și jack-ul pentru căști și microfon.
Odată ce ridicăm capacul, avem un display de 14′ cu margini negre destul de măricele, în partea de sus fiind camera HD și microfonul, în partea de jos sigla Acer și trei piciorușe cauciucate pentru a nu se atinge display-ul de tastatură. În partea de jos avem cele două balamale între care este o fantă mare, dublă, pentru aerisire și textul Spin, în relief.
Tastatura este QUERTY, fără numpad și iluminare și avem un Touchpad generos, în jurul lor cu 4 piciorușe de cauciuc.
După cum spuneam și mai sus, fiind vorba de seria Spin, display-ul se dă peste cap complet, la 360 de grade, notebook-ul transformându-se într-o tabletă.
Tehnic
Acer Spin 3 are dimensiunea de 19.9 x 329 x 239 mm și cântărește 1.70 kg, display-ul IPS (CineCrystal) este touch și suportă rezoluția maximă 1920 x 1080 care este condus de o placă grafică Intel UHD Graphics 620 și una accelerată, NVIDIA GeForce MX230 cu 2GB RAM dedicați, iar procesorul este un Intel Core i5 8265U @ 1.60Ghz și are 24GB RAM. Memoria de stocare internă este compusă din SSD de 128GB și HDD de 1TB.
La conectivitate, pe lângă cele două porturi USB 2.0/3.1 avem Wi-FI IEEE 802.11ac, iar bateria Li-Ion pe 3 celule este de 50 mWh este capabilă să țină în viață laptopul timp de 12 ore, conform producătorului.
Active Stylus-ul se încarcă atunci când e pus în locașul lui din laptop și este foarte util în modul tabletă pentru grafice, desen, sau office.
Teste
Am transformat Spin 3-ul în laptopul de zi cu zi, lucrând foarte mult în redactare, social media și office, unde se descurcă excelent, iar Stylus-ul este extrem de util și în Photoshop. Dimensiunile ecranului nu sunt tocmai mari, iar utilizat în mod tabletă nu reziști prea mult cu el în brațe, datorită greutății, iar benzile negre de pe display limitează și mai mult zona de interacțiune. Utilizat în mod portret, însă, e o plăcere să navighezi pe internet sau prin Social Media și am testat și câteva jocuri din Microsoft Play, căci vine instalat cu Windows 10 Pro. Colecție de jocuri și aplicații găsim și în magazinul dedicat Acer.
Cel mai nou joc din seria Asphalt rulează grozav pe Spin 3, placa video accelerată intrând în acțiune, iar jocuri de strategie, sau de aventură și RPG – rulează și ele bine, dacă nu ai pretenții prea mari la aspectul grafic.
Sunetul se aude destul de tare, iar poziționarea celor două difuzoare pe latura din spate a notebook-ului face să se audă bine și în modul tabletă, iar experiența cinematică, atunci când urmărești clipuri YouTube sau Netflix (chiar și 4K), este una destul de bună. Dacă poziționezi laptopul în formă de “V” întors, cu display-ul în exterior, ești pregătit de vizionare.
Am folosit CPU-Z și HWiNFO pentru cei care doresc detalii mai amănunțite:
De asemenea, am zis să fac și un test standard cu PCMARK10, iar rezultatul este următorul:
Așadar, din câte am spus, Spin 3 este perfect pentru un om de afaceri (sau mai corect spus cineva care lucrează la birou), dar și pentru elevi care se pot relaxa chiar și cu jocuri și multimedia.
Bateria, încărcată la maxim și setată pe Best Battery Life a reușit să țină aproape 7 ore de utilizare moderată, situația schimbându-se atunci când joci jocuri accelerate grafic, sau rulezi filme/clipuri 4K. Încărcarea se face însă destul de rapid (3 ore), deși alimentatorul este destul de mic ca dimensiuni.
Concluzie
Am reușit să testez întreaga serie Spin (modele/ani diferiți) și la fiecare am spus că se prestează fără probleme pentru office, deși pe toate poți chiar și să joci ceva sau să te distrezi în multimedia. Spin 3 se integrează și el perfect aici și cred că pentru elevii/studenții și cei care lucrează la birou, este device-ul potrivit pentru a-și desfășura activitățile școlare/la serviciu, dar și cele care țin de timpul liber.
Spin 3 se transformă rapid în device-ul pe care ți-l dorești, în funcție de ceea ce faci și este companionul de care nu te poți lipsi mai ales că are și o baterie bună și un încărcător micuț care nu ocupă mult spațiu. Mobilitatea este un pic afectată, însă, de greutatea laptopului în sine, care aproape că atinge 2kg (cu tot cu încărcător), dar acesta este un mic inconvenient care dispare atunci când vine vorba de performanța Spin 3.