Centenarul Filmului Românesc va avea un program special în cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu, organizat de echipa Ateneului Național din Iași.

Caravana revine la Iași, locul în care a fost lansat proiectul celor #100filme, în februarie 2018, pentru a marca 100 de ani la Marea Unire. Astfel, Festivalul Străzii Lăpușneanu găzduiește Caravana Centenarului Filmului Românesc, iar în perioada 20-22 septembrie, ieșenii vor urmări, în aer liber, trei proiecții românești. Actorul Vlad Rădescu este invitatul special la proiecția de sâmbătă a filmului Ciprian Porumbescu (regia: Gheorghe Vitanidis).
Ateneul Național din Iași este partenerul cultural al proiectului. “Am crezut din prima în această inițiativă, care intră și în portofoliul nostru, pentru că dezvoltăm partea de cinema și chiar facem progrese în acest sens. De altfel, Centenarul Filmului Românesc reprezintă implicarea tinerilor în ceea ce încă numim Centenarul României Mari. Ne dăm întâlnire la filmele din caravană în cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu, tocmai pentru că este un festival al creativității din toate domeniile. Animăm strada plină de istorie prin istoria vie, prin cultură”, precizează Andrei Apreotesei, Managerul Ateneului Național din Iași.

“Este foarte interesant, atunci când două sau mai multe proiecte culturale se întâlnesc, ba chiar devin partenere. Ni s-a mai întâmplat acest lucru, în caravana noastră prin țară. Revenim la Iași cu actorul Vlad Rădescu, care a făcut un rol foarte bun în filmul lui Gheorghe Vitanidis. Ne place să readucem în fața publicului filme de aur, filme care stau la baza referințelor de specialitate în cinematografia românească”, precizează Andrei Giurgia, managerul proiectului.

Proiecțiile sunt programate pentru fiecare seară, începând cu ora 21.00, în Parcul Metocul Maicilor. Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul Centenarului Filmului Românesc în cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu

 • Vineri, 20 septembrie 2019
  Ora 21:00 – Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (regia: Malvina Urșianu)
 • Sâmbătă, 21 septembrie 2019
  Ora 21:00 – Ciprian Porumbescu (regia: Gheorghe Vitanidis)
  Invitat: actorul Vlad Rădescu, sesiune Q&A
 • Duminică, 22 septembrie 2019
  Ora 21:00 – Moromeții 2 (regia: Stere Gulea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.