Ascultă acest articol


Telefoane inteligente, ceasuri inteligente, avem până și becuri inteligente, de ce nu și… prize inteligente?! Ei bine, Tenda vine cu o soluție simplă și rapidă pentru oricine dorește să aibă control, cât de cât, asupra unuia sau a mai multor dispozitive alimentate de la priză.

Recomandarea Tenda este Beli Smart Wi-Fi Plug (SP3) – un mic adaptor de priză, inteligent, care-ți oferă posibilitatea de a-l administra “oricând, de oriunde”.

any time from anywhere

Da, avem și astfel de dispozitive, cel de față fiind unul generic cu posibilități limitate dar foarte importante, dar și cu o opțiune mai mult decât interesantă și utilă.

Împachetat într-o cutie micuță și ușoară, culoarea negru – folosită în general de Tenda la ambalajele produselor sale – este negru cu nuanțe de portocaliu și alb. Pe partea din față avem o imagine cu produsul și mențiunea de Viață Frumoasă cu Beli, denumirea produsului și… suportul pentru asistenții vocali Amazon respectiv Google, Alexa și Google Assistant – aceasta fiind acea opțiune despre care vă spuneam.

Pe lângă specificațiile tehnice și un sticker cu înștiințarea că avem parte de Support Tehnic Gratuit, avem menționate informații și despre echipamentele necesare pentru utilizarea corectă a acestui dispozitiv (compatibilitate cu Android și iOS și o rețea Wi-Fi), dar și un ghid ultra scurt de conectare și utilizare – ghid pe care-l găsim imprimat și în interior, pe o cărticică. Pe una dintre laturile cutiei sunt menționate câteva recomandări de utilizare ale dispozitivului (veioză, ventilator, pom de crăciun și umidificator), dar și posibilitatea de acces de la distanță și de realizat un schedule, mod Away și control vocal.

În cutie găsim adaptorul pentru priză, de culoare albă, într-un cofraj de carton și acel ghid de utilizare și conectare rapidă.

Dispozitivul are zona de conectarea a ștecherului și ștecherul care vine la priză, iar culoarea care-i determină aspectul este predominat albul, este confecționat din plastic, iar dimensiunile 99 x 64 x 63mm, în partea de sus observându-se logo Tenda și un LED de stare multicolor. Pe latura de sus este prezent un buton, iar pe partea cu ștecherul, care vine montat în priză, avem codurile de bare și detalii Wi-Fi.

Tehnic vorbind, dispozitivul dispune de un LED multicolor de stare, buton pentru Power/Reset; voltajele de intrare și ieșire sunt de 100 – 240VAC și are un consum de până la 2.3KW. Pentru a putea fi administrat prin aplicația dedicată Tenda Beli e necesar ca dispozitivele mobile să aibă Android 4.4 sau mai bun, respectiv iOS 9.0 sau mai bun, iar Wi-Fi funcționează la frecvența de 2.4GHz pe protocolul IEEE 802.11b/g/n. Controlul vocal se face cu ajutorul Amazon Alexa și Google Assistant.

Conectarea se face cât se poate de simplu și anume să montează SP3 la priză, iar pe smartphone se instalează aplicația Tenda Beli și de acolo se fac câțiva pași pentru conectare la dispozitiv. Orientarea se poate face și prin LED-ul dispozitivului, iar dacă este nevoie se utilizează acel butonaș care are funcție de Power (închis/deschis) respectiv, Reset – apăsare lungă. Informații aveți detaliate în Ghidul din cutie.

Despre aplicația Tenda Beli, am mai discutat și în cazul Smart Dimmer-ului, respectiv Light Switch-ului, toate trei formând un trio care ajută mult la digitalizarea, supravegherea și administrația locuinței. Prin aplicație, poți accesa SP3 de oriunde, atâta timp când există conexiune la internet și poți programa să se închidă/deschidă când dorești (poate fi făcut un plan/mai multe programări) și există și un mod Away pentru atunci când pleci mai mult timp de acasă.

Bineînțeles, cireașa de pe tort este controlul vocal și acesta este posibil după adăugarea dispozitivului în aplicațiile Alexa și Google Assistant și apoi poți opri/porni dispozitivul prin comenzi vocale.

Pentru a-l testa am folosit un umidificator, bandă cu leduri, veioză, laptop, consolă PS5, televizor și PC și am configurat atât Alexa cât și Google Assistant să răspundă la comenzi rapide (ex. TV On/Off, Lights On/Off, Console On/Off șamd). Comenzile au răspuns rapid și totul a funcționat așa cum trebuie într-un apartament cu trei camere de la bloc. Modul Away se poate seta ușor, respectiv merg și programările când să se deschidă/închidă dispozitivele conectate la SP3. În cazul mai multor SP3, poți face o listă și repartaja în aplicație fiecare dispozitiv pe camere cu denumiri și le poți controla pe fiecare individual. De asemenea poți pune denumirea unei comenzi comune pe Alexa, spre exemplu, la fel pentru fiecare și dacă dai acea comanda, se activează pe toate dispozitivele deodată.

Concluzionând, SP3 nu este genul de dispozitiv atât de inteligent încât să-ți zică și consumul actual al acelui dispozitiv și să facă o schemă pe zile sau luni cu ce consum s-a făcut, dar oferă avantajul de a putea controla acel dispozitiv de la distanță și de a-l programa, respectiv de a-l închide/deschide prin comenzi vocale.

TendaBeli Smart Wi-Fi Plug (SP3)se comercializează la un preț de aproximativ 100 lei, existând și opțiuni cu două dispozitive într-o singură cutie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.