The Nun II – Recenzie

The Nun II mi-a acaparat atenția în timpul poveștii, în atmosfera tipică universului The Conjuring

0
587
Ascultă acest articol

The Nun II mi-a acaparat atenția în timpul poveștii, în atmosfera tipică universului The Conjuring.”

Regizor: Michael Chaves

Scenariu: Ian Goldberg, Richard Naing, Akela Cooper

Gen: Horror, Thriller

Lansare: 08.09.2023

Durata: 1h 50m

Studio: Warner Bros. Pictures

Clasificare: IM-18 – Interzis Minorilor

Distribuitor: Vertical Entertainment

Actori:

Taissa Farmiga … Irene
Jonas Bloquet … Maurice
Storm Reid … Debra
Anna Popplewell … Kate

Sinopsis:

„1956 – Franța. Un preot este ucis. Răul se răspândește. Continuarea blockbusterului mondial o urmărește pe sora Irene, care se întâlnește din nou față în față cu Valak, călugărița demon.” – Vertical Entertainment

Recenzia:

În anul curent încă nu pot spune că am văzut filme horror cu adevărat remarcante. M-am simțit foarte bine la Scream VI și la Haunted Mansion; la ambele mi-a plăcut să urmăresc povestea dar nu m-am speriat. În maniere similare, și The Nun II mi-a acaparat atenția în timpul poveștii, în atmosfera tipică universului The Conjuring.

Demonul Valak a ajuns să bântuie de această dată prin Franța anului 1956. Pornindu-și călătoria din România primului film, demonul deghizat în călugăriță lasă victime de-a lungul Europei căutând ceva. Sora Irene este chemată să înfrunte din nou acest pericol, fiind singura persoană rămasă în viață după lupta anterioară.

Încă de la început ni se demonstrează că Valak nu are de gând să se joace. Prima sa victimă are parte de o moarte violentă șocantă și rapidă. Pe parcurs vei vedea că personaje care în mod normal în alte filme scapă nevătămate trec prin lucruri neplăcute aici. În ansamblu scenariul conține multe elemente previzibile dar reușește măcar să te surprindă de câteva ori.

Spre final, povestea începe să prindă viteză cu anumite dezvăluiri și cumva pare că sunt adăugate pe ultima sută de metri fără suficiente explicații. Experiențele din film sunt captivante, le poți trăi alături de personaje. Mai greu însă poți empatiza cu viziunile lui Irene. Intriga scenariului se învârte în jurul unui anumit artefact religios descoperit în a doua jumătate a acțiunii. Mi-aș fi dorit ca scenariul să elaboreze subiectul, să descrie în detaliu ce face mai exact obiectul sacru și ce presupun puterile eliberate de acesta.

Personajele de pe toate nivelele de importanță sunt dezvoltate suficient cât să fie credibile și umane. Fiecare dintre ele are o perspectivă ușor diferită asupra credinței și am apreciat că au explorat astfel diferite nuanțe umane, dedicând cu răbdare suficient timp dialogurilor. Sora Irene pare neputincioasă, ca la final să descoperi alături de ea ce poate mai exact să facă.

Dacă am rămas cu ceva după The Nun II sunt de fapt numeroasele cadre creativ realizate. Simetriile din unele imagini, tranzițiile dintre scene și intensitățile luminilor sunt manipulate într-o manieră destul de fascinantă. Calitatea imaginii nu m-a dezamăgit deloc. Există de pildă o scenă, care apare scurt și în trailer, în care Călugărița i se arată surorii Irene în paginile unor reviste de pe raftul unui chioșc. Scena respectivă mi s-a părut executată vizual impecabil din toate punctele de vedere.

Dacă de obicei preferi să vezi fiecare nou film horror la cinema, nu îți permiți să ratezi The Nun II – fără să fie cel mai strălucit film horror din memoria recentă, nici cel mai bun film din universul Conjuring, Călugărița II ascunde câteva delicii sub mânecă. Atmosfera sobră și cadrele fascinant executate merită atenția ta în acest început de toamnă.

The Nun II bântuie cinematografele românești începând din 8 septembrie prin intermediul Vertical Entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.