Memoria. Nu e bine când te lasă și e mai bine să ai mai multă. Nu? E bine să ai o memorie bună, încăpătoare și e important și cum o folosești, căci poate face diferența între a fii smart și a da fail lamentabil. Hai, lăsați Lecitina deoparte că nu despre momeria aia din cap ziceam și nici despre cea SSD pe care-ți stau sistemul de operare și jocurile (nu în cazul de față) ci vorbeam despre MEMORIA RAM!
Dragii tati jucători (sau useri de zi cu zi), DDR5 este memoria RAM cea mai “în trend” în zilele noastre și este musai să fie, după cum aberam mai sus, încăpătoare și smart – rapidă! O astfel de memorie au cei de la Kingston care ne-au venit în ajutor cu o pereche de batoane de 16GB și cu o viteză mega-turbo de 7600MT/s!
Renegați și furioși cele 2 batoane (Twix – cel drept și cel stâng), vin la pachet colorat în stilul Kingston – cu alb, negru și roșu și pe cutia micuță ca dimensiuni și subțire – avem, pe lângă o imagine cu una dintre memorii care arată pe cât de bine îmbrăcate-n armură pe atât de colorate și vezele datorită RGB-ul inclus.
Pe cutie avem și două simboluri ale Intel și AMD – adică perechea noastră e compatibilă cu ambele, dar și cu pictograme cu RGB, Fury CTRL și Infrared Sync Technology, iar pe spate avem ceva specificații tehnice, coduri de bare și o imagine cu memoriile montate pe o placă de bază și cu RGB pe ON (pentru că arată bine, nu de alta) și tot de acolo aflăm că sunt certificate și Intel XMP.
Bun, deschidem cutia și într-un cofraj de plastic sunt cele două Twix, iar dacă doriți să aflați și mai multe informații despre acestea, le găsiți în interiorul cutiei – rupeți și citiți.
Fury Renegade-urile noastre au o armură foarte șmecheră din aluminiu argintiu combinat cu negru, dar și cu toată latura de sus albă – RGB-ul. Pe partea din față avem scris Kingston și mare, FURY și dedesubt Renegade, într-o parte fiind imprimat și DDR5, iar pe spate avem acem timbru cu toate detaliile și codurile de bare. Se observă că sadwich-ul este unul sănătos de radiator de aluminiu, dar nu e nici foarte gros pentru a nu se lipi de altă memorie de lângă, pe placa de bază (aici contează, bineînțeles și producătorii de plăci de bază cum gândesc poziționarea sloturilor – distanța dintre ele).
Pe laterale se observă și acele urechiușe care se prind în clemele de pe plăcile de bază, iar în partea de jos, cea de contact, avem pinii gata să intre în sloturile dedicate.
Ca performanțe, tehnic vorbind, Twix-ul Kingston Fury Renegade UDIMM are dimensiunile 133.35 x 44 x 7.66mm și vine cu o capacitate de 32GB (2x16GB) și un profil 7600MT/s 38-46-46 1.45V, “create pentru performanață extremă next-gen DDR5“.
Twix-ul include tehnologia FURY CTRL, iluminare RGB cu 18 jocuri/efecte de lumină, cele 12 LED-uri integrate utilizează Infrared Sync Technology patentată de Kingston.
alegerea ideală pentru gameri, entuziaști, creatori de conținut și overclockeri extremi.
Lista avantajelor aduse de această pereche Kingstom Fury arată cam așa:
- Efecte de iluminare RGB dinamice și personalizabile
- Tehnologie brevetată Kingston FURY Infrared Sync
- Proiectată pentru a maximiza performanța
- Accesează potențialul extrem de overclocking
- Certificată Intel XMP 3.0
- Calificată de cei mai renumiți producători de plăci de bază din lume
- Design agresiv al radiatorului de aluminiu
Fiecare modul a fost testat să ruleaze la DDR5-7600 la o low latency timing de 38-46-46 la 1.45V, iar SPDs sunt programate de JEDEC la o latență standard DDR5-4800 de 40-39-39 la 1.1V. Mai exact, tabelul arată așa:
- Default (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V
- XMP Profile #1: DDR5-7600 CL38-46-46 @1.45V
- XMP Profile #2: DDR5-7200 CL38-44-44 @1.45V
- XMP Profile #3: DDR5-6800 CL36-42-42 @1.4V
Cele două module au fost montate pe MSI MAG X670E Tomahawk WiFi pe sloturile recomandate 2 și 4, iar din BIOS-ul acesteia, conform Kingston memoriile au fost văzute cu profilul default DDR5-4800 având disponibil să pot comuta între cele trei profiluri XMP. Pe placa aceasta de bază avem AMD Ryzen 5 8600G răcit de MSI MAG CoreLiquid E360, cu Kingston Renegade Fury SSD (2TB) și o placă video AORUS GeForce RTX 4070 Ti MASTER 12G totul pe o carcasă AQIRYS ANTLIA.
Lăsat totul pe Default din BIOS, Windows 11 Pro a bootat fără probleme, orice test am făcut totul rulând la parametrii normali, așa că am decis să pun în aplicație cele 3 profiluri XMP fără a nu interveni în niciun fel în cazul setărilor de CPU (sau oricare altă setare). Cu XMP pe ON și Profilul 3 activat (DDR5-6800), am bootat în Windows 11 Pro și testele făcute au decurs în mod normal, fără probleme.
Odată cu activarea Profilului 2, respectiv 3, au început să apară bine-cunoscutele BSOD neputând nici măcar să mai bootez în sitemul de operare. Am schimbat sloturile, respectiv, am testat cu fiecare modul, dar rezultatele au fost aceleași. Cred că aici nu e vina memoriei în sine ci e o chestie de compatibilitate (am verificat placa de bază și procesor și ele sunt compatibile, pe hârtie), deși cred că dacă intram în setările avansate din BIOS se găsea un numitor comun, însă nu am insistat și am rămas pe XMP Profile #3.
Am testat, în primul rând, navigarea prin sistemul de operare și operațiuni Office standard, dar și transferuri de fișiere, restartări de sistem (boot) și apoi am trecut la câteva aplicații de editare foto/audio/video și chiar am simțit un impact în ceea ce privește rapiditatea și timpii de acces, cel puțin față de sistemul anterior care era pe platforma DDR4.
Fiind o memorie bine înarmată și gata de jocuri, nu am avut cum să nu testez câteva titluri precum Cyberpunk 2077, Staker 2, Death Stranding, Call of Duty: Black Ops 3, Diablo IV, Forza Horizon 5 – ca să enumăr câteva, și toate au rulat bine, în cazul memoriei RAM fiind importantă viteza, iar temperaturile s-au păstrat cam la 35 de grade în utilizare normală și a sărit ușor la 40-45 de grade în jocuri, aici contând foarte mult și aerisirea din carcasă.
Ca o concluzie, Renegade Fury este clar alegerea ideală pentru gameri – pentru că are RGB, armură care ține memoriile reci și o viteză mare deci pot să umble la overclocking să-și facă de cap.
Kingston Renegade Fury 2x16GB 7600MT/s se comercializează la un preț de aproximativ 1100 lei.