Guardians of the Galaxy Vol. 3 – Recenzie

James Gunn a dat tot ce a putut pentru un final de trilogie pe cinste, emoționant și palpitant.

0
1141
Ascultă acest articol


Volume 3 este cel mai bun film Marvel al anului”

Regizor: James Gunn

Scenariu: James Gunn

Gen: Comedie, Aventură, Acțiune

Lansare: 05.05.2023

Durata: 2h 30min

Studio: Marvel Studios

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Chukwudi Iwuji … The High Evolutionary
Bradley Cooper … Rocket (voce)
Pom Klementieff … Mantis
Dave Bautista … Drax
Karen Gillan … Nebula
Vin Diesel … Groot (voce)
Chris Pratt … Peter Quill / Star-Lord
Will Poulter … Adam Warlock
Sylvester Stallone … Stakar Ogord
Zoe Saldana … Gamora
Nathan Fillion … Master Karja

Sinopsis:

În „Gardienii Galaxiei Vol. 3” de la Studiourile Marvel, iubitul nostru grup de neadaptați arată puțin diferit acum. Peter Quill, încă tulburat de pierderea Gamorei, trebuie să-și regrupeze echipa în jurul lui pentru a apăra Universul și pentru a-l proteja pe unul dintre ei. O misiune care, dacă nu este finalizată cu succes, ar putea duce foarte probabil la sfârșitul Gardienilor așa cum îi cunoaștem.

Recenzie:

Ce le-a făcut pe primele două filme faimoase (mai ales pe primul)? La prima vedere, umorul care s-a infiltrat treptat în rețeta fiecărui titlu Marvel Cinematic Universe. Însă nu numai asta le-a adus succesul, ci și emoțiile trăite de niște proscriși care s-au regăsit unii cu alții formând mai mult decât o echipă – o familie. Umorul gardienilor împrumutat la alți supereroi nu a fost mereu cea mai bună alegere. Iată că Vol. 3 rupe din nou norma și ne prezintă îndrăgitele personaje cu o abordare mai întunecată, așa cum se cuvine unui final de trilogie.

Amuzant sau nu, cred că indirect pauza obligatorie pe care James Gunn a avut-o din partea Disney a influențat benefic producția filmului. Exercițiile de imaginație întreprinse la DC, noua sa tabără, precum și noua sa responsabilitate de acolo (co-CEO DC Studios) l-ar fi determinat pe regizor să dea și mai mult din tot ce are mai bun, ca un eventual adio de la Marvel. Ca să nu mai zicem că direcția MCU ciudată și haotică a ultimilor ani pesemne că trage un semnal de alarmă în culise și se cere o reorientare a planurilor generale. Deci poate și acest Vol.3 cu arome diferite de primele reprezintă o redresare a cârmei pentru Phase 5, etapa marii povești în care ne aflăm în mod curent.

Guardians of the Galaxy Vol. 3, cum s-ar spune în engleză, goes hard din toate punctele de vedere. Glumele nu mai sunt doar de dragul de a fi – umorul gardienilor nu s-a pierdut de tot, dar se vede că sunt trecuți prin încercări grele de când cu Avengers: Infinity War și Avengers: Endgame. Premisa scenariului intră în scenă val-vârtej, te ia pe nepregătite și totul deja chiar nu mai este o joacă – misiunea pe care Gardienii o au în această aventură este cât se poate de urgentă pentru ei, și asta e tot ce pot spune fără să stric surprize.

Nu credeam că o să spun asta despre un film semnat de James Gunn dar după vizionarea GotG 3 a trebuit să mă recuperez puțin emoțional. Am trăit niște emoții ceva mai puternice decât la Black Panther: Wakanda Forever sau Spider-Man: No Way Home. Farmecul nu se oprește în firul narativ și interpretarea convingătoare a distribuției. Cadrele sunt alese cu grijă, oferind impact. Ritmul este împărțit astfel încât să nu te sufoci cu nodul din gât pe care ți-l dau niște flashback-uri, nici să te doară burta de la râs. Este un echilibru pe care l-am găsit fascinant.

Gardienii sunt mai badass ca oricând – motivați evident de misiune – și luptă cu înflăcărare, dezvăluind trucuri noi. Cu precădere Groot a tot avut ași sub mânecă uimitori. Acțiunea mi-a trezit apetitul pentru a reinstala jocul subapreciat Marvel’s Guardians of the Galaxy din 2021. Inamicii din ultima parte a filmului sunt destul de terifianți. Cam gălăgioși la un moment dat, ce-i drept, deranjând puțin cu cacofonia lor muzica frumoasă aleasă pentru coloana sonoră. Dar se potrivesc marelui răufăcător al filmului: High Evolutionary, un perfecționist peste măsură absolut dement. Nu este cel mai ilustru răufăcător MCU dar este unul dintre cei mai înfricoșători și iremediabili.

După câteva filme care au dezamăgit în universul Marvel, Volumul 3 al Gardienilor Galaxiei sosește la fix și salvează situația. Prin comparație, filme ca Thor: Love and Thunder mi se par și mai puerile ca înainte (cu care am fost probabil prea generos la notare). The Marvels, din cauza unui trailer neinspirat, nu pare suficient de interesant, așa că putem spune aproape siguri pe noi că Volume 3 este cel mai bun film Marvel al anului, și un final aproape perfect pentru trilogia Gardienilor. Aș vrea să-l pot revedea încă o dată pentru prima oară.

Sigur, nu este perfect, mi se pare că unele personaje secundare sunt creionate slab sau apar de nicăieri, iar multe decoruri sunt puțin poate prea organice pentru gusturile unora, dar tot este un film care bifează tot ce este esențial pentru o experiență cinematografică de tip blockbuster.

Ce mai rămâne în restul anului pe domeniul supereroilor? Ei bine mai avem de văzut dacă și DC ne poate surprinde plăcut măcar cu unul din cele trei filme pregătite, în timp ce există așteptări ridicate pentru Spider-Man: Across the Spider-Verse de la Sony.

Gardienii Galaxiei Volumul 3 este la cinema începând cu 5 mai prin intermediul distribuitorului Forum Film România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.