The Ministry of Ungentlemanly Warfare – Recenzie

"filmul ar fi avut potențialul să ne aducă o nouă peliculă marca Guy Ritchie de top, dar totul se duce spre derizoriul cursei după boxoffice."

0
387
Ascultă acest articol


Pentru cinefilul posibil neavizat, Guy Ritchie este unul din cei mai bine văzuți regizori britanici, iar filmele sale din trecut au devenit adevărate fenomene culte, intrate în panoplia filmelor clasice. Dar, iată că vine acest film, catalogat ca film de război, bazat pe fapte reale, dar care, din păcate, nu produce nimic. Nu își justifică costurile, deși ca personaje principale îi avem pe doi din actorii pe val ai momentului, Harry Cavill și Alan Ritchson.

Fără doar-și poate, Guy Ritchie este  unul dintre cei mai productivi cineaști ai cinematografiei actuale: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (acum în streaming pe servicii VOD precum Amazon Prime Video) este al șaselea său film în tot atâția ani, cu mai multe proiecte în pregătire. Pe de o parte, nu se poate nega capacitatea sa de a se descurca cu măiestrie; pe de altă parte, s-ar putea să ne pună la încercare propria noastră capacitate de montaj fulminant și de glume irascibile.

Henry Cavill, una dintre vedetele de bază ale lui Richie, ancorează această aventură maritimă foarte extrem de vag bazată pe Operațiunea Postmaster, o misiune secretă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o misiune reală în care un mic cadru de soldați britanici s-a străduit să paralizeze o bază de submarine naziste din Africa de Vest. Glume ingenioase, lucruri care explodează, naziști înjunghiați – mai avem nevoie de ceva? Răspunsul la această întrebare este un „poate” ferm.

Un regizor bun știe cum să creeze povești intrigante în mai multe medii. Stăruința lor într-un singur gen nu devine prea confortabilă înainte de o schimbare. Ei se pot așeza într-un thriller bazat într-o zonă de război, sau pot să se limiteze la o poveste despre camioane cu bani și gangsteri răzbunători. Indiferent unde operează povestea lor, publicul este implicat.

Guy Ritchie și-a revendicat acest statut, mai ales în ultimii ani. Tipul care a creat cântecul perfect de omagiere a lui Quentin Tarantino cu filmul Snatch din 2000 și-a intrat în drepturi într-o carieră cu mari înălțimi (filmele cu Sherlock Holmes) și coborâșuri urâte (King Arthur: Legend of the Sword). De-a lungul anilor, și-a perfecționat un stil de filmare distractiv, și a creat câteva filme solide în ultimii zece ani.

Man from U.N.C.L.E., Wrath of Man, The Gentlemen (filmul și serialul Netflix) și The Covenant sunt toate momente bune la cinema, chiar dacă sunt comparabile doar prin stilul și alegerile camerei de filmat. Seria de divertisment convingător a lui Ritchie continuă cu The Ministry of Ungentlemanly Warfare din această lună.

Din păcate, pentru cât este de lung, filmul nu ne dă nimic altceva decât acțiunea echipei condusă de personajul lui Cavill, totul fiind cât se poate de lent și chiar plictisitor. Deși dialogurile sunt bune, și pline de umor pur englezesc, din păcate filmul nu este ceea ce mi-am imaginat de la Ritchie și duo-ul Cavill-Ritchson.

Deși intenția lui Ritchie este să ne distreze, Ministry nu face decât să atingă acest obiectiv de bază, iar scopul său este remarcabil de puțin ambițios, iar al meu ca privitor să ajung la sfârșitul filmului. Sigur, obținem câteva râsete din cauza dialogului sarcastic și a brutalității lui Anders, jucat de Ritchson și care este un arcaș al naibii de bun, iar acțiunea este executată cu abilitate, dar se poate pune o întrebare:

Este în slujba unui film care nu are nimic de spus despre nimic în afară de ura pentru acești eroi necunoscuți ai celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă probabil că nu erau deloc ca acesta?

Poate că asta este gluma centrală a filmului, dar nu am înțeles-o noi foarte bine.

Putem fi de acord că filmele lui Ritchie sunt adesea puțin mai mult decât propria lor poveste întortocheată și fler vizual, dar acesta este relativ dezgolit, cu montajele și salturile în timp sunt reduse la minimum, și nu are un protagonist central magnetic.

Ironia aici este de netăgăduit: Se simte că Ritchie joacă la sigur cu un film despre tipi care încalcă regulile pentru a-și face treaba, dar într-un mod extrem de șters și, așa cum precizam, aproape plictisitor. Păcat, filmul ar fi avut potențialul să ne aducă o nouă peliculă marca Guy Ritchie de top, dar totul se duce spre derizoriul cursei după boxoffice, și nimic altceva.

  • Regizor: Guy Ritchie
  • Scenariu: Paul Tamasy, Eric Johnson, Arash Amel
  • Gen: Acțiune, Dramă, Război
  • Lansare:
  • Durata: 2 ore
  • Studio: Liongate Films
  • Clasificare: IM-18 – Interzis Minorilor
  • Distribuitor:
  • Actori: Henry Cavill … Gus March-Phillips
   Alan Ritchson … Anders Lassen
   Alex Pettyfer … Geoffrey Appleyard
   Eiza González … Marjorie Stewart
   Til Schweiger … Heinrich Luhr
  • Sinopsis: „Armata britanică recrutează un mic grup de soldați înzestrați pentru a ataca forțele Germane în spatele liniilor inamice, în perioada celul De-al Doilea Război Mondial.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.