Dragi cititori, v-a fost dor de mine? Mie mi-a fost dor de voi, iar pe toată perioada cât am lipsit am fost ocupat cu sărbătorile de iarnă din 2024, cu începutul lent al anului pe care îl simțim cu toții în ianuarie, biroul și în cele din urmă cu Fantasian: Neo Dimension. L-am bătut mult pe Claudiu la cap cu acest joc și nu cred că a avut o zi în toată luna noiembrie din 2024 în care să nu-i fi amintit în vreun fel sau altul că iese această capodoperă și că avem nevoie urgent să îi facem o recenzie (Confirm! – Claudiu). Poate vă întrebați atunci, de ce a durat atât de mult să o scriu? Ei bine, nu este un joc mic și trebuie savurat ca un vin de calitate pe care-l deguști pe decursul a 78 de ore. Nu glumesc, probabil este cel mai „lung” pahar de vin pe care l-am savurat. Sau nu, am jucat și JRPG-uri mai mari de atât, dar să reveni la subiect.
Ce este acest mare titlu despre care doresc să vă povestesc? Păi, este cea mai nouă creație a lui Hironobu Sakaguchi. Mâna sus cine a jucat un joc creat de acest legendar regizor? Doar atât? Știu că în ziua de azi nu ne mai chinuim să reținem numele importante din industrie decât dacă devin meme-uri, dar totuși. Mai toți am jucat (sau auzit) de cel puțin una din creațiile sale sau de cea mai mare franciză pe care dânsul a creat-o. Da, vorbesc de marele flagship de la Square Enix, Final Fantasy. Dar talentul domnului Sakaguchi nu se oprește doar la vestita serie de jocuri, acesta a fost de-a lungul anilor implicat, în diferite roluri, în jocuri care au redefinit industria precum Kingdom Hearts, cele două Chrono (Trigger și Cross), originalul Romancing SaGa 2 din 1993 (nu și la cel nou din 2024), precum și Parasite Eve pentru a numi doar câteva din acestea. A fost inclusiv regizor de film în 2001, când a produs filmul Final Fantasy: The Spirits Within. Iar în 2021 a lansat cea mai recentă creație a sa: Fantasian!
cea mai recentă creație Sakaguchi: Fantasian!
Dacă numele ultimului său joc nu vi se pare deloc cunoscut (sau vă întrebați unde a dispărut restul titlului), nu este nici o problemă, deoarece acesta a fost o creație relativ necunoscută pentru majoritatea jucătorilor (și o bună parte din fanii săi) din cauză că a fost lansat exclusiv pe Apple Arcade. Iar de nu vă mai aduceți aminte ce este acest produs al marelui măr, ei bine este un serviciu exclusiv de pe App Store, pentru iOS, care este un abonament de gaming precum Gamepass-ul celor de la Xbox sau PlayStation Plus a celor de la Sony. Nu mă pot pronunța cu privire la serviciul celor de la Apple, dar am tot văzut în ultimii ani un efort din partea lor să reintre în domeniul jocurilor video. Mai nou putem să jucăm Assassin`s Creed Mirage pe iPhone. Dar iar am schimbat subiectul, așa că să revenim la ale noastre. Jocul original a fost lansat în 2021, în 2 părți separate. Deși a fost lăudat de critici, puțini au fost cei care au apucat să-l joace, iar acest lucru se datorează platformei pe care acesta a fost lansat. Așa că mare a fost bucuria tuturor când pe 25 septembrie 2024 Square Enix a anunțat că o remasterizare a acestei creații va fi lansată în data de 5 decembrie pe toate platformele, iar aceasta va conține și câteva schimbări. Anunțul ne-a bucurat pe noi, fanii lui Sakaguchi, nu numai din cauză că aveam în sfârșit oportunitatea să îi experimentăm cel mai nou titlu, dar și din cauză că acest anunțul a semnalat o reluare a relațiilor dintre gigantul industriei și renumitul regizor, care s-au despărțit în 2003 în condiții nu chiar bune. Poate pe viitor vom vedea mai multe colaborări între Square Enix și Mistwalker (compania lui Sakaguchi).
Nu am să vă mint, sunt câteva diferențe între varianta de pe iOS din 2021 și aceasta de pe restul platformelor din 2024, dar toate schimbările din versiunea cea mai recentă sunt adiții ce fac experiența mai plăcută sau care ajută să ne cufundăm mai tare în lumea fascinantă a Multiversului creat de faimosul regizor japonez de jocuri video. Așa cum v-am obișnuit din 2023, vom începe cu povestea.
Puterea emoțiilor
O fi aceasta noul standard în materia poveștilor din JRPG-uri? A doua venire a lui Cloud și restul găștii din Final Fantasy VII de după remake-ul din 2024? Din păcate nu. Însă, este o poveste memorabilă care atinge câteva din temele principale ale celui mai vestit joc de la Square Enix. Personajul principal al poveștii din Fantasian: Neo Dimension este Leo, un tânăr cu amnezie care pornește la drum relativ lung pentru a-și recăpăta memoriile și a-și înțelege menirea. Acesta își începe aventura într-o lume ciudată, plină de roboți ucigași (și doi prietenoși) înainte să fie transportat într-un sătuc mic, la capătul lumii. Acolo o întâlnește pe Kina, o tânără orfană ce a fost crescută de un oracol local și spiritele pădurii. Cei doi au un trecut relativ scurt împreună și încearcă să se ajute unul pe altul, în timp ce se află sub amenințarea unui „zeu” ce a dezlănțuit o urgie biomecanică asupra lumii, denumită Mechteria.
De-a lungul misiunii lor, cei doi reușesc să își atingă obiectivele inițiale cu care au pornit la drum, însă toate problemele lor par infime comparativ cu pericolul pe care îl reprezintă diferiții „zei” cu care interacționează. Așadar, protagonistul nostru se avântă într-o aventură epică, alături de mai mulți adjuvanți tipici ai acestui gen de joc, alături de care va explora diferite dimensiuni ale multiversului până va ajunge să se ia literalmente la harță cu diferite ființe divine pentru a salva cele 4 tărâmuri. Sună cunoscut? Un tânăr care își începe aventura într-un sătuc mic unde este rugat să vâneze lupi sau șobolani, care ajunge la urmă să împartă pumni cu un zeu, mai ceva ca Leonard Doroftei? Dacă vă aduce aminte de Soul Hackers 2, Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age sau chiar de Full Metal Alchemist: Brotherhood, este din cauză că povestea are același fir narativ folosit în atâtea jocuri, anime-uri, manga-uri și filme din Țara Soarelui Răsare.
Însă, acest lucru nu înseamnă că titlul curent este lipsit de personalitate. Un citat celebru ne învață faptul că destinația nu este la fel de importantă precum călătoria, iar întâmplările din Fantasian: Neo Dimension sunt cu siguranță mai importante decât rezultatul final unde binele învinge răul. Pe parcursul călătoriei, Leo va rezolva diferitele probleme ale unor entități (folosesc acest cuvânt deoarece persoane nu ar fi un termen corect care să descrie toți NPC-ii de la care va primi activități secundare). Una din aceste misiuni este găsirea tuturor roboților prietenoși din tărâmul mecanic al ordinii absolute, care au fost răsfirați în urma atacului cauzat de zeul malițios al Mechteriei prin diferitele colțuri ale lumii oamenilor. O altă misiune memorabilă ne vede parcurgând neantul în căutarea unei entități care a fost reînviată din punct de vedere biologic, dar căruia îi lipsește sufletul. Deși fiecare misiune și obiectiv secundare nu pare a fi legat în vreun fel de obiectivele principale, acestea au rolul de a da substanță lumii și adjuvanților lui Leo. La finalul acestor epopei îi vom cunoaște mai bine pe cei care-i sunt alături personajului principal și le vom debloca anumite abilități speciale.
Totuși, care este motivul de ce zeii atacă diferitele tărâmuri? Motivul este din cauza emoțiilor. Acestea pot fi transformate într-o sursă infinită de energie, iar motivul de ce urgia Mechteriei a fost dezlănțuită asupra lumii unde locuiesc oamenii este pentru a strânge și stoca emoțiile. Majoritatea oamenilor care cad sub influența Mechteriei își pierd vlaga și cad pradă unei stupori catatonice. Această molimă dezlănțuită de către ființele divine vine sub mai multe forme, de la tumori bio-mecanice ce cresc diferitele structuri ale mediului înconjurător, la monștri deformați sau chiar sub forma unei ninsori. Din această cauză, poate vă întrebați cum se poate combate această ciumă?
Un dans macabru
Ei bine, nu există un mod specific de a o combate. Nu din punct de vedere medical cel puțin. Cea mai bună soluție pare a fi cea clasică: aceea de a o eradica de la sursă. Iar pentru a face acest lucru, trebuie să ne înarmăm și să plecăm în lupte pe ture (un aspect tipic și care definește jocurile din genul JRPG). Însă, bătăliile din Fantasian: Neo Dimension se deosebesc de restul acestui gen prin complexitatea lor. Fiecare abilitate are o traiectorie pe care o urmează și o rază de efect, iar din această cauză fiecare luptă devine un puzzle.
La început de luptă se stabilește o ordine de atac, iar aceasta poate fi văzută în colțul din dreapta a ecranului. Înfrângerea unui inamic îl scoate din ordinea stabilită, iar scopul este acela de a avea cât mai multe ture consecutive fără vreo întrerupere din partea dușmanilor. Dar nu este destul numai să ne pălim oponenții. Trebuie să luăm în calcul diferitele elemente din joc, împreună cu vulnerabilitățile lor. Un cutremur ar funcționa împotriva unor inamici încărcați electric, dar nu va fi la fel de eficient împotriva unor monștri de lavă. Proba de baraj vine sub forma luptelor cu „boss-ii”. Aceste bătălii de proporții epice sunt un puzzle, deoarece jucătorul trebuie să își folosească tot bagajul de cunoștințe (plus un pic de curiozitate) pentru a-i putea învinge. Nivelul personajelor are un rol infim în lupte, deoarece soluția corectă va garanta victoria și în cazul înfruntării unor titani cu 10 nivele peste jucător. Am avut situații unde dușmani puternici mi-au venit de hac, deși eram cu 15 nivele peste a lor, doar din cauză că nu foloseam tactica potrivită. Un exemplu al logicii ce trebuie folosită în lupte este următorul: un vierme gigant al deșertului (asemănător cu un Shai-Hulud din universul Dune, sau un Olgoi-Khorkhoi, așa numitul vierme mongol al morții) invocă 4 adjuvanți pentru a-i oferi suport în luptă. Pentru a-l învinge, este absolut necesar să adormim 3 din minionii săi, care stau grupați, deoarece aceștia îl vindecă de toate daunele pe care le poate cauza jucătorul. Cele 3 creaturi zburătoare trebuie să fie adormite/incapacitate pe toată perioada luptei, aspect ce obligă unul din personaje să ia rolul unui debuffer (o persoană care aplică blesteme, vrăji și deochi pentru a slăbi inamicii), în timp ce celelalte două personaje se luptă propriu zis cu boss-ul.
Majoritatea luptelor sunt complet aleatorii, iar intrarea constantă în câmpul de luptă devine obositoare foarte rapid. Din această cauză, dezvoltatorii au venit cu o soluție genială. Personajul principal are un dispozitiv denumit Dimengion, care trimite toți dușmanii pe care i-a mai întâlnit într-o temniță aflată pe un alt plan existențial. Inamicii vor fi adunați în acest fel vor fi înfruntați în lupte grandioase, unde vom avea de înfruntat între 30 sau 50 de dușmani, în funcție de numărul de oponenți pe care-i adunăm în acest fel. Odată atins numărul maxim, vom fi transportați automat pe acest tărâm pentru a face o epurare. Astfel, parcurgerea diferitelor zone trebuie planificată cu grijă, pentru a nu ajunge la marele boss cu puțină viață și fără resurse.
Astfel, singurele lucruri care ajută cu adevărat în luptă sunt răbdarea, curiozitatea și echipamentul. Câteva arme pot fi îmbunătățite până la un maxim admis în prima parcurgere a jocului, deoarece perfecționarea acestora necesită înfrângerea unor inamici de nivelul 90, iar grind-ul sfânt nu vă poate aduce mai sus de nivelele 63-64 în modul de bază. În New Game+ se poate ajunge până la nivelul maxim admis de 99, însă a doua parcurgere a poveștii nu vine cu misiuni sau interacțiuni noi, ci doar cu inamici mai puternici care sunt rearanjați. Astfel, unii care apăreau mai târziu în prima parcurgere ne vor surprinde acum cu mult mai devreme. A, și am uitat să menționez un aspect memorabil din Fantasian: Neo Dimension. Modul de New Game+ nu este deblocat imediat după terminarea jocului, ci abia după ce se termină o misiune secundară incredibil de lungă, ce ne obligă să parcurgem toate zonele din tărâmul oamenilor.
Pe-un picior de plai
Dar asta nu înseamnă că ne vom plictisi cât cutreierăm aceste meleaguri „fantastice”. Desigur, majoritatea sunt cele tipice la care ne așteptăm cu toții în JRPG-uri, precum orașul măreț, sătucul primitor, pădurea fermecată, deșertul arid, ruine ale unor civilizații demult uitate sau chiar vastul vid spațial. La o primă vedere, acestea par a fi un pic ciudate, însă această senzație se datorează tehnicii folosite de către dezvoltatori pentru crearea acestei lumi. Deși personajele sunt randate 3D, mediul înconjurător este „real”. Echipa de la Mistwalker a făcut aproximativ 150 de diorame de tip tokusatsu (metodă folosită în filmele de acțiune Japoneze precum Godzilla sau Gamera), pe care mai apoi le-au scanat și folosit în joc.
Astfel, dezvoltatorii au oferit o atenție deosebită detaliilor în timp ce au dat frâu liber spiritului creativ, deoarece au făurit adevărate tărâmuri care au necesitat sute de ore de muncă (precum Capitala Regală Vibra). Însă, locațiile nu sunt doar cele tipice. Deși am menționat mai sus câteva din scenele pe care le vom întâlni, există și tărâmuri care for sfida orice logică, precum cel al Haosului, unde vom întâlni geometrie non-euclidiană.
Ca atare, salut efortul ce a fost depus de către micuța echipă de la Mistwalker în făurirea acestei lumi. Și-au făcut temele cu diligență și s-au folosit de toate trucurile din industria filmelor pentru a face parcurgerea celor 4 dimensiuni principale ale Multiversului cât mai plăcută. Constant camera își va schimba unghiul odată cu intrarea într-o zonă nouă a dioramei, iar această schimbare a cadrului poate să ne arate diferitele secrete ce se ascund în lume (obiecte de folos, comori, dușmani, etc.). Iar de nu vă place o anumită zonă pe care trebuie să o parcurgeți din nou (sau din cauză că aveți Dimengeon-ul plin), puteți oricând folosi funcția de teleportare pentru a ajunge la locația dorită în mod instant.
Muzica este o explozie a sufletului
Cred că una din marile surprize a fost includerea lui Nobuo Uematsu în proiect. Formula de Sakaguchi și Uematsu a fost una memorabilă și câștigătoare pentru Square Enix timp de mulți ani. Nu cred că există vreun fan al genului JRPG care să nu fi ascultat o coloană sonoră compusă de stimatul compozitor, precum cea din Final Fantasy VII sau VIII, Chrono Trigger (chit că a fost compusă împreună cu Yasunori Mitsuda) sau chiar Lost Odyssey. Dar, spre deosebire de acele capodopere din punct de vedere muzical, nu vă pot spune mare lucru despre coloana sonoră din Fantasian: Neo Dimension. Și nu este din cauză că nu am ascultat-o, ci e din cauză că nu este memorabilă deloc. Din păcate acesta este capitolul care trage jocul ușor în jos, deoarece standardul cu care ne-a obișnuit dl. Uematsu este unul foarte ridicat. Sub nici o formă nu urăsc muzica din joc, însă nici nu pot spune că mi-a plăcut sau că ar fi ceva ce aș asculta în mașină la drum lung sau când scriu recenziile pentru MovieNews.ro (cum fac cu OST-ul din Chrono Cross). Dar, Fantasian: Neo Dimension ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de coloanele sonore din oricare joc Final Fantasy.
Marile diferențe
Și totuși, am vorbit atât de mult despre joc dar nu am menționat care sunt diferențele dintre versiunea de iOS și acest remaster. Deoarece nu am jucat ce a fost lansat în 2021, m-am documentat foarte mult pentru a vă spune care sunt diferențele. În primul rând, Neo Dimension este un tot unitar, spre deosebire de Fantasian (2021) ce a fost lansat în 2 părți (prima jumătate în aprilie 2021 și a doua în august). Va fi evident în timp ce parcurgeți jocul care a fost punctul unde s-a terminat prima parte, deoarece dificultatea luptelor crește exponențial în a doua jumătate. O altă diferență majoră este prezența voice-acting-ului. În forma originală din 2021, această mică creație nu avea nici un actor care să aducă personajele la viață, totul fiind redat prin text. Dacă la capitolul de coloană sonoră am fost dezamăgit, la capitolul de voice-acting am fost plăcut surprins de alegerile făcute, deoarece actorii aleși se potrivesc cu personajele atât în japoneză cât și în engleză. O ultimă schimbare a fost includerea unui mod „mai ușor” de dificultate, deoarece titlul inițial a avut câteva critici la adresa nivelului de dificultate din ultimul capitol.
Atât vă pot povesti despre diferențele dintre cele două jocuri, iar despre diferențele dintre cele două versiuni testate vă pot spune că sunt minore. Creația celor de la Mistwalker arată bine atât pe PlayStation 5 cât și pe Switch, marea diferență fiind timpul de încărcare necesar pentru a intra în joc sau a schimba locația. Texturile arată la fel de bine pe consola celor de la Sony, cât și pe micuța mașinărie a celor de la Nintendo. El rulează fără dificultăți pe ambele platforme, însă pe Switch sunt momente când nivelul de cadre poate scădea sub 30 din cauza numărului de detalii ce trebuie randat pe micuțul ecran (sau marele dacă jucați în modul docked). Dacă doriți să experimentați jocul așa cum a fost gândit (și cum este corect din punct de vedere al istoriei lui Sakaguchi), atunci vă sugerez să îl parcurgeți pe PlayStation. Însă, dacă doriți să aveți parte de o experiență mai specială, vă recomand să îl încercați pe Switch, deoarece consider că micuța platformă reușește cu brio să evoce sentimentele și trăirile de pe vremea de aur a JRPG-urilor (care au avut o lungă istorie cu Nintendo).
Fantasian: Neo Dimension este disponibil pe Nintendo Switch, Xbox Series X|S, PlayStation 5, PlayStation 4, PC din 5 decembrie 2024.
- Gen: JRPG
- Lansare: 5 decembrie 2024
- Studio: Mistwalker
- Distribuitor: CD Media
- Platforme: Nintendo Switch, Xbox Series X|S, PlayStation 5, PlayStation 4, PC.
- Clasificare: 12
- Sistem de testare: PlayStation 5, Nintendo Switch
- Sinopsis: “Părintele FINAL FANTASY, Hironobu Sakaguchi, și renumitul compozitor Nobuo Uematsu revin pentru a oferi o poveste RPG originală.
Mechteria o infecție mecanică periculoasa care le răpește oamenilor emoțiile și viața înghite încet lumea.
Protagonistul Leo se trezește cu o singură amintire lăsată de el într-un ținut ciudat abundent de mașini.
Lumea oamenilor, amenințată de mechteria, o lume a mașinilor, plină de mistere și dimensiunile nevăzute care se află dincolo de ambele.
Folosind dispozitivul Warp care i-a fost lăsat în urmă, Leo trebuie acum să pornească într-o călătorie interdimensională pentru a-și recupera amintirile pierdute și a salva lumea de infecția cu mechteria.
Întâlnește o multitudine de misiuni și descoperă obiecte ascunse în cele peste 150 de zone de câmp frumoase, care îmbină dioramele realizate manual cu grafica CG.
Caracteristici:
- Atrage cât mai mulți inamici pentru a-i învinge eficient pe toți.
- Cheia bătăliei este să manipulezi traiectoriile abilităților.
- Te vei confrunta cu tot felul de inamici unici și puternici, cu o gamă întreagă de trucuri la dispoziție.”