Ida – Cel mai premiat film al acestui an ajunge din 28 noiembrie în România

0
1227
Ascultă acest articol


Ida, propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin ajunge și în cinematografele din România din 28 noiembrie.

Ida, regizat de Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, The Woman in the Fifth) a câștigat deja peste 25 de premii la festivalurile internaționale de film în care a fost prezentat, inclusiv Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra, Premiul FIPRESCI pentru Prezentare Specială la Toronto și Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

Deasemenea, Ida este unul din cele trei filme ajunse în finala competiției pentru Premiul LUX al Parlamentului European din acest an.

Înainte de a depune jurământul și de a-și dedica viața slujirii Domnului în mănăstirea în care și-a trăit copilăria ca orfană, tânăra Anna (Agata Trzebuchowska) pornește într-o călătorie inițiatică de descoperire a trecutului. Wanda, mătușa sa, este o fostă procuroare comunistă, necruțătoare în condamnarea la moarte a preoților și, mai mult decât atât, evreică. La fel este și Anna, al cărui nume real fusese Ida.

Filmul a obținut premiul internațional al criticilor la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (2013), premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra și Marele Premiu al Festivalului Internațional de la Varșovia și este nominalizat la premiile Festivalului European pentru film, regie, cea mai bună actriță (Agata Kulesza și Agata Trzebuchowska), scenariu și imagine.

Iată câteva dintre aprecierile criticilor despre Ida:

[pull_quote_center]“O poveste intensă și incisivă, excelent și inteligent interpretată.”[/pull_quote_center]

(The Guardian)

[pull_quote_center]“Unul dintre cele mai bune filme din istoria europeană recentă.”[/pull_quote_center]

(The New York Times)

[pull_quote_center]“Cadru cu cadru, Ida pare magnific de sumbru, monocromul uimitor combinat cu vremea inevitabil de posacă din Polonia și depravările erei comuniste pentru a crea un mediu dur și neiertător.”[/pull_quote_center]

(The Hollywood Reporter)

[pull_quote_center]“Simplu, obsedant, fără compromisuri, Ida este un film de artă de excepție ale căror emoții sunt la fel de puternice și convingătoare, pe cât sunt imaginile de frumoase.”[/pull_quote_center]

(Los Angeles Times)

Ida va avea premiera în România în data de 28 noiembrie 2014, distribuit de Clorofilm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.