Cabală la Kabul – online pe CINEPUB

0
924
Ascultă acest articol


Începând cu joi, 10 noiembrie, de la ora 20:30, filmul documentar Cabală la Kabul, de Dan Alexe, poate fi vizionat online, gratis și legal, pe CINEPUB, platforma online de filme românești.

CINEPUB dedică luna noiembrie unui important scriitor, cineast și lingvist român stabilit în Belgia: Dan Alexe.

Cineaștii sunt invitați să descopere două filme documentare și să participe online (cinepub.ro) sau offline (cafeneaua Librăriei Cărturești Verona) la o întâlnire cu Dan Alexe, autor de teatru (Lumea ca spoială și împovărare, în colaborare cu Luca Pițu, Ed. Opera Magna, 2012), povestiri (Miros de roșcată amară, Ed. Humanitas, 2014), eseuri culturale (Dacopatia și alte rătăciri românești, Ed. Humanitas, 2015) și filme documentare care au obținut importante distincții internaționale.

“Iată, în fine, un film în care afganii ne fac să murim de râs”, a scris Charlie Hebdo despre Cabală la Kabul, filmul săptămânii pe CINEPUB. Un documentar despre Afganistanul de azi văzut prin dușmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul, Cabală la Kabul a obținut, printre altele, Premiul Nanook la Festivalului de Film Etnografic din Paris (2007) și Marele Premiu la Festivalul de Film Astra din Sibiu (2008).

Un film documentar proiectat multă vreme în săli de cinema din toate marile orașe din Franța și Belgia, Cabală la Kabul surprinde într-un mod cu totul neconvențional Afganistanul de după talibani. Jurnalist freelancer, autorul a locuit mai multă vreme în Kabul și a învățat limba persană. Printre numeroasele subiecte care i-au ajuns la urechi s-a numărat și acesta: ultimii doi evrei din Kabul, care sunt la cuțite, împărțind în două sinagoga. Isaac Levy vinde amulete și le citește de deochi soldaților și femeilor sterpe. Zabulon Simantov fabrică alcool la negru și îl vinde clienților lui Isaac. Totuși, cei doi trăiesc în vrajbă.

A petrecut trei ani la Kabul, a învățat limbile locale, a lucrat singur, fără echipă, a regizat, a filmat și a captat sunetul, apoi i s-a furat tot materialul într-un hotel din Praga. Dan Alexe s-a întors în Kabul, a continuat să filmeze încă un an și jumătate și a finalizat un film intimist, plin de umor și de umanitate, care ulterior a fost multi-premiat la importante festivaluri internaționale.

Săptămâna viitoare, joi, 17 noiembrie, de la ora 19:00, CINEPUB propune online sau offline o discuție cu Dan Alexe, moderată de Mihaela Dedeoglu, despre literatură, film și viață (în cafeneaua Librăriei Cărturești Verona sau pe cinepub.ro, un proiect Cercul în parteneriat cu CINEPUB). Iar pe 24 noiembrie încheiem luna ”Dan Alexe” cu un film documentar despre viața în confreriile mistice sufi – Iubiții domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.