N-am să vă fac iarăși introducere despre popularitatea Logitech în domeniul accesoriilor PC sau de succesul avut cu gama Logitech G – dedicată exclusiv gamerilor și am să trec direct la “atac”.
Astăzi vom vorbi de această dată despre un mouse de gaming din gama Logitech G, după ce, anterior am avut la teste căștile de gaming Logitech G Pro, respectiv tastaturile de gaming Logitech G513. Aproximativ două săptămâni am transformat în device-ul meu de zi cu zi, mouse-ul G305, anunțat în urmă cu câteva luni.
Recunosc că am fost foarte curios când am aflat despre Logitech G305 mai ales când în specificații este precizat că este un device pentru gameri, dimensiunile sale reduse și conexiunea wireless fiind elementul surpriză.
Când spui “device de gaming” automat te duce gândul la ceva mare și cu beculețe colorate și fir (toate device-urile gamei sunt pe fir – cel puțin pentru gamingul profesional), dar contrar acestora, mouse-ul de față nu are nici beculețe și nici fir. Așadar, de ce producătorul îl etichetează ca fiind un device de gaming? Am să încerc să aduc argumente pro și contra și voi veți trage singuri concluziile.
Pachetul
După cum spuneam, dacă te așteptai la un device uriaș într-un ambalaj pe măsură, ei bine te înșeli amarnic, căci cutia cu G305 este, să zicem, cât un smartphone cu display de 5.7 inci și de 5 ori mai gros, iar mouse-ul în sine cântărește foarte puțin. În pachet găsim mouse-ul într-un săculeț de hârtie, iar odată dată “capota” jos, introducem bateria AA (inclusă în pachet), extragem de acolo micro-receiverul WiFi USB, punem capota și gata tot. În cutie sunt, bineînțeles un mic ghid cum să pui/scoți bateria și cum să procedezi la fel cu receiver-ul USB, plus o hârtie lungă cu date despre securitate, garanție etc, în mai multe limbi. Tot în pachet găsim și un prelungitor USB pentru receiver. Ambalaj drăguț, simplu, cu tot ce ai nevoie. Bun.
Aspect
Din comunicatul oficial (link mai sus) nu am fost deloc convins de dimensiunile reduse (doar vorbeam de un device de gaming), dar acum că îl folosesc realizez că nu este precum moușii de laptop. Este o leacă mai lung (se așază perfect în palmă) și are o greutate perfect echilibrată (99 grame). Mouse-ul e simplu ca aspect de culoare negru (există și variantă pe alb) cu o carcasă de plastic rezistent. Pe partea stângă avem butoanele de înainte-înapoi, sus logo-ul argintiu – unde se așază palma, scroll-ul cu click, cele două butoane principale (click stânga-dreapta) – care pot duce 10 milioane de click-uri, conform producătorului – și un mic buton între ele unde e setat din start DPI-ul care este unul impresionant cu o scală de la 200 – 12.000! Imediat lângă buton e și un mic led multicolor.
Click-urile butoanelor nu sunt foarte zgomotoase, dar acest lucru oricum nu deranja gamerul, care oricum are căști pe urechi sau boxele date la maxim. E bine de știut că toate cele 6 butoane sunt programabile via Logitech Gaming Software și beneficiază de un fel de tehnologie Advanced Button Tensioning. Pe “burta” lui G305 găsim iarăși sigla și numărul modelului, cu albastru, un buton de închis-deschis, 5 piciorușe de plastic (care nu se pot schimba) și bineînțeles senzorul performant, numit de producător, HERO.
În specificațiile lui G305 este scos în evidență faptul că avem de a face cu o tehnologie wireless Lighspeed, iar autonomia lui, cu o singură baterie, duce pe undeva pe la 250 de ore de joacă, fără probleme.
Comparativ cu un mouse de gaming, G305 este mai redus în dimensiuni, nu are beculețe colorate, piciorușele nu se pot schimba și după cum ziceam, nu are fir, dar am descoperit în teste că lipsa firului este totuși un atu, concentrându-se mai mult pe portabilitate.
Compatibilitate
Mouse-ul este unul care merge fără probleme și fără să îi instalezi aplicația companion. Conectezi senzorul USB la port, dai pe ON mouse-ul și ai intrat la joacă. Simplu și fără bătăi de cap. Default, prin micuțul buton, dintre click-urile principale, apeși și-ți alegi DPI-ul și asta a fost. L-am conectat și folosit fără probleme (conectare rapidă) pe laptop și PC – ambele cu Windows 10 Pro, cu update-urile la zi și am vrut să merg și mai departe și l-am conectat și la SmartTV și a mers și în acest caz, fără probleme.
Aplicație
Despre aplicația Logitech’s Gaming Software v-am mai spus și la recenzia tastaturilor G513, diferența făcând că, acum, în cazul mouse-ului puteți programa butoanele să facă ce vreți voi, iar butonașul dintre click-urile principale, poate stoca până la 5 profiluri DPI – trepte pe care le poți schimba în timp real, oricând, fie că te afli într-un joc sau desktop.
Este sau nu G305 un device de gaming?
Folosind de ani buni mouși de gaming, chiar și în aplicații desktop, iar apoi trecând la G305 timp de două săptămâni, pot să vă spun că “DA”, G305 este un device perfect pentru gamerii casual, în cazul celor profesioniști fiind nevoie de mult mai multe opțiuni și posibilități de personalizare, deci, personal sunt de părere că iese din discuție momentan gamingul profesional. E adevărat, în mână nu e la fel de “baban” ca cei de gaming, dar se mulează cât de cât bine în palmă și e mai mare totuși decât moușii de laptop. Timpii de răspuns sunt mari și are o sensibilitate la fel de mare ca cei cu fir, în jocuri nesimțind vreo diferență notabilă. Mouse-ul s-a simțit și funcționat bine și pe mai multe tipuri de “teren” – mousepad, direct pe birou sau pe material textil.
Concluzie
An de an parcă gamingul casual, se desprinde de PC-urile performante și se mută pe laptopuri care “ascund” în carcasele lor – din ce în ce mai mici – componente performante care fac posibil gamingul portabil oriunde te-ai duce. Pornind de la această idee cu portabilitatea în plină dezvoltare, G305 pică la fix. E destul de mic și de subțire, e ușor, performant, iar autonomia mare a bateriei și tehnologiile de ultimă oră îl fac device-ul potrivit pentru laptopul de gaming făcându-ți experiența de joc una plăcută, fie că te afli printre nori, pe munte, într-o sesiune de Fortnite, sau peste hotare, într-o vacanță exotică la un cocktail și o bătaie soră cu moartea în DOOM.
Ujesh Desai, vicepreședinte și manager general la Logitech Gaming, a declarat în comunicatul dedicat acestui device (link mai sus) că: “Datorită eforturilor depuse de echipa Logitech G, tehnologia wireless a avansat până în punctul în care jucătorii profesioniști de eSports au încredere în utilizarea acestei tehnologii revoluționare și mai mult de atât, câștigă campionate folosind moușii Logitech G.”
Nu îl contrazic, dar consider că este totuși ușor prematur atunci când vine vorba de eSports și personal sunt de părere că momentan să nu ne grăbim la gamingul profesional de astăzi, dar nu ar fi rău să ai un back up rapid în caz că te lasă la greu, “monstrul” curcubeic în plină sesiune LoL.
Mouse-ul wireless de gaming Logitech G305 LIGHTSPEED este disponibil la un preț recomandat de 279 lei.