Programul festivalului Serile Filmului Românesc aduce în atenție filmele în care actorul Mircea Diaconu a jucat roluri însemnate, prin care publicul cinefil s-a regăsit în anumite momente încercate de vremuri și regimuri politice.  Actorul se va reîntâlni la Iași, între 4 și 8 mai, cu prieteni și colegi de pe platourile de filmare a el filmelor propuse în cadrul Serilor Filmului Românesc. Premiate de-a lungul timpului pentru roluri, scenarii, regie, filmele deja consacrate vor fi proiectate în mai multe locații din Iași, iar la finalul acestora, publicul va avea ocazia să dialogheze cu invitații, să cunoască detalii din spatele filmelor, să retrăiască nostalgiile vremurilor sau să cunoască filmele părinților și bunicilor.

Filmele din program, cu participarea lui Mircea Diaconu:

Miercuri, 4 mai

14.30 – Film – Actorul și sălbaticii (1975), regia: Manole Marcus

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitat: Mircea Diaconu

Durată: 150 min (17.00)

17.00 – Film – Asfalt Tango (1995), regia: Nae Caranfil

Invitat: Mircea Diaconu

Durată: 100 min (18.40)

21.00 – Film – Cel ales (2015), regia: Cristian Comeagă

Loc: Grădina Palas

Invitați: Cristian Comeagă, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte, Liviu Manoliu

Durată: 125 min (23.10)

Joi, 5 mai 2016

14.30 – Film – Filantropica (2002), regia: Nae Caranfil

Loc: Casa de Cultură a Studenților Iași

Invitați: Mircea Diaconu, Marius Florea Vizante

Durată: 110 min (16.20)

18.30 – Film – Promisiuni (1985), regia: Elisabeta Bostan

Loc: Casa de Cultură a Studenților Iași

Invitați: Elisabeta Bostan, Mircea Diaconu, Irina Margareta Nistor

Durată: 90 min (20.00)

Vineri, 6 mai 2016

12.00 – Film – Filip cel bun (1975), regia: Dan Pița

Loc: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”

Invitați: Mircea Diaconu, Dan Pița, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor

Durată: 95 min (13.40)

18.30 – Film – Gala Mere Roșii 40 de ani (1976), regia: Alexandru Tatos – premiu din partea ICR pentru Mircea Diaconu

Loc:

Invitați: Mircea Diaconu, Irina Magareta Nistor

Durată: 105 min (21.00)

21.00 – Film – Doar cu buletinul la Paris (2015), regia: Șerban Marinescu

Loc: Grădina Palas

Invitați: Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Irina Margareta Nistor

Durată: 98 min (22.40)

În 2016, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe marele actor Mircea Diaconu. Ediția a VII-a a festivalului SFR generează în acest an o retrospectivă a celor mai bune filme în care Mircea Diaconu a făcut roluri extraordinare. Actorul Mircea Diaconu se va reîntâlni la Iași, în cadrul festivalului, în perioada 4-8 mai, cu o parte dintre actorii cu care a jucat pe scena cinematografiei românești. Bucuria reîntâlnirii cu actorul, este, deopotrivă, și cea care va inspira ieșenii să iasă din casă și să vină la film. Actorul Mircea Diaconu este și scriitor, drept dovadă, în cadrul evenimentelor din festival, își va lansa și relansa la Iași volumele Șugubina, La noi când vine iarna (1980), Scaunul de pânză al actorului (1985).

Mesajul lui Mircea Diaconu pentru cinefili (invitație la Iași):

Pentru a fi la curent cu programul, locațiile și invitații festivalului, site-ul www.festivalsfr.ro stă la dispoziția cinefililor.

Despre actorul Mircea Diaconu

Primul contact cu actoria l-a avut în liceu. A fost unul accidental. Acolo a primit prima indicație regizorală de la un profesor de germană („Uite cum faci: te urci pe scenă. Şi nu te uiţi la spectatori.”) Emoțiile actoricești le-a cunoscut pentru prima dată la un concurs între licee. Emoții pe care nu le-a mai întâlnit niciodată, după cum mărturisește și actorul într-un interviu: „Eram amorţit, până şi părul mi-era amorţit. N-am mai păţit asta niciodată în viaţa mea ulterioară, fireşte”. Cu poezia „Jurnalul Annei Frank” de Daniel Ureche și cu câteva indicații, a reușit să obțină premiul I la concursul respectiv. Acesta a fost primul succes, un succes ce l-a făcut să decidă că vrea să devină actor.

Studenția

Venit de pe băncile Liceului Sportiv, Mircea Diaconu a ales să-și urmeze visul și s-a înscris la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. Întrucât admiterea a fost una dificilă, a reușit să intre la universitate, deși era pe ultimul loc. Primul an a fost cel mai dificil, fiindcă era privit diferit, era băiatul din provincie care de fiecare dată răspundea la întrebarea profesoarei „Ce ați citit în vacanță?” cu „Nimic.” Ceea ce nu știau profesorii și colegii era că tânărul actor nu avea cărți de specialitate, nu că refuza să citească. În ultimul an, avea de pregătit un monolog pentru examenul final și, cu ajutorul altor băieți din anul al treilea, ce-l știau de la cămin, a trecut examenul. În timpul studenției, a debutat în domeniul actoriei la Teatrul Bulandra cu „Harfa de iarbă” de Truman Capote. Un an mai târziu, în 1971, debutează și în cinematografie, jucând în drama „Nunta de piatră”, în regia lui Mircea Veroiu.

Actoria ca meserie

Întrucât spiritul actoricesc al tânărului Mircea Diaconu promitea foarte multe, acesta a fost angajat la Teatrul „Bulandra”, unde a rămas până în 1982. Din 1972 până în 1982, a dat viață diferitelor roluri pe scena Teatrului „Nottara”. Între timp, conturează personajul Radu Toma în filmul „Actorul și sălbaticii”, film ce și-a avut premiera în România în anul 1974. În anul 1990 devine primul actor care își dă demisia, urmând ca în anul 2001 să revină în teatru ca angajat. În cei peste 45 de ani de teatru, Mircea Diaconu a jucat foarte mult pe două importante scene ale teatrului românesc: „Bulandra” şi „Nottara”. La „Bulandra” a jucat în spectacole precum: O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei (1972), Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Liviu Ciulei (1978),  Mormântul călăreţului avar de Dumitru Radu Popescu, în regia lui Mircea Marin (1981). La „Nottara” a jucat în: Cuminţenia pământului de Ana Blandiana, Ioan Alexandru, Ion Gheorghe, Adrian Păunescu, Marin Sorescu (1984), Variaţiuni enigmatice de Eric-Emmanuel Schmitt,  în regia lui Claudiu Goga (2003), Scandal la Operă! de Ken Ludwig, în regia lui Petre Bokor (2006). În anul 2013, actorul a primit Premiul de excelență, la gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film București, desfășurat între 15 și 21 aprilie, la Cinema Studio.

Profesorul de actorie Mircea Diaconu

În 1997 se înscrie și în domeniul învățământului ca asistent la Actorie la IATC București (clasa prof. Olga Tudorache) până în anul 1978. A predat și la Academia de Teatru și Film București, iar în 1995 a devenit profesor la UNATC. Mircea Diaconu s-a declarat dezamăgit de sistemul de învățămând întrucât „facultatea nu înțelege că scopul e studentul și nu profesorul”.  Astfel, a decis să se retragă din acest domeniu. În 1997, debutează în literatură cu volumul Șugubina, un volum premiat de Uniunea Scriitorilor. Au urmat și alte opere: La noi când vine iarna (1980), Scaunul de pânză al actorului (1985). De asemenea, a avut și o rubrică în revista „Cinema”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.