Ascultă acest articol


În ziua de astăzi nu plecăm nicăieri fără dispozitivul nostru electronic preferat. Fie că avem nevoie să lucrăm pe el sau pentru entertainment, ne luăm cu noi smartphone-ul/tableta sau laptopul peste tot. E important să poți avea acces la datele tale, care de multe ori le ținem in cloud, și să poți comunica cu prietenii și familia prin aplicații de social media.

Când călătorim ne interesăm dacă la hotelul unde mergem este Wi-fi sau acces la internet, iar acasă, în zilele de astăzi, ne dorim o conectare rapidă și ușoară la o sursă cu internet.

Routerele sunt cele mai populare dar de multe ori trebuie să fie instalate și configurate de cineva cu pricepere așadar există o modalitate mai rapidă de conectare la internet fără să apelăm la terți? Da. Există. Și cel mai bun exemplu este Tenda Wireless N300 Powerline AP despre care vom vorbi puțin imediat.

Pachetul

Așa și cum trebuie să fie, Tenda Wireless N300 Powerline AP vine într-un ambalaj de dimensiuni reduse pe care vedem câteva detalii tehnice despre dispozitiv, iar în cutie găsim un mic cd cu instrucțiuni, dar și un ghid rapid printat pe hârtie, un cablu UTP (1M) și bineînțeles dispozitivul nostru cu ștecher pentru Europa, deci nu ne trebuie niciun adaptor. Pachețelul este destul de frumos realizat cu sigla Tenda argintie și cu o greutate redusă. La prima vedere lasă impresia de un produs premium, dar asta vom afla după ce vedem ce poate.

Aspect

Pe lângă faptul că avem de a face cu un dispozitiv de dimensiuni foarte reduse (94mm x 60mm x 27mm), Tenda a acordat atenție și aspectului optând pentru culoarea albă și un stil minimalist. Pe partea din față avem scris sus Tenda și modelul, PW201A, în partea de jos ni se reamintesc vitezele de tranfer via PLC 200 Mbps respectiv Wireless N 300Mbps, iar în partea dreaptă avem 5 LED-uri pentru Power, Powerline, Ethernet, Wi-Fi și WPS.

Pe spate avem ștecherul (pentru priza 100~240V) și câteva detalii tehnice inclusiv WPS PIN-ul, MAC-ul și Serial Number-ul. Lateralele stânga și dreapta au fante de aerisire, în partea de sus nu este nimic, iar jos este portul de conectare LAN/Ethernet și două butoane: unul pentru Reset și WPS și altul pentru Pair.

Tehnic

Tenda Wireless N300 Powerline AP este un dispozitiv de transmitere a semnalului de internet prin rețeaua de curent sau Wi-Fi, așadar se conectează la priza obișnuită de curent, iar pentru transmisia semnalului de internet fără fir, dispozitivul integrează două antene. Prin rețeaua de curent (Powerline) funcționează la frecvențele 2-30MHz, iar în mod
Wireless alternează între 2.4~2.4835GHz.

Vitezele de transfer pentru cele două sunt de 200Mbps, în cazul Powerline, respectiv de 300Mbps prin Wi-Fi (IEEE 802.3,IEEE 802.3u, IEEE802.11 b/g/n).

Consumul este de 6.5W atunci când este utilizat și 5.5W în Stand-by, iar conectarea la internet se face prin portul UTP 10/100M.

Instalare și testare

După cum spuneam și la introducere, în ziua de azi avem nevoie de posibilități rapide și fără bătăi de cap pentru a ne conecta la internet, fie în deplasare, fie acasă, iar cu Tenda Wireless N300 Powerline AP acoperim toate aceste cereri.

Conectarea se face la priza de curent, iar apoi se conectează la cablul sursă de internet. Odată acest lucru făcut, dacă totul este în regulă se vor aprinde LED-urile de Power și LAN, respectiv cel Wi-Fi. În acest moment avem conexiune la internet via Wi-Fi. Luăm laptopul/tableta/smartphone-ul și căutăm rețeaua Wi-Fi (Tenda_539…) și ne conectăm. Asta a fost tot.

Dacă ne dorim o conexiune securizată putem apela la WPS (apăsând pe butonul de pe dispozitiv), iar dacă se dorește o configurare amânunțită, inclusiv o securitate mai mare, se poate conecta la dispozitiv via browser și se fac setările ca la orice router (cum am procedat aici). Același buton, WPS, apăsat pe o durată mai lungă de timp, activează funcția de Reset, readucând dispozitivul la setările inițiale. Procedura se aplică și pentru Pair.

Lucrul demn de admirat intervine în momentul în care mai ai un astfel de dispozitiv. În cazul unei vile sau locații cu spațiu mai mare, pentru un semnal mai bun, poți conecta mai multe astfel de dispozitive care se leagă între ele. Și în acest caz procedura este extrem de simplă și dă rezultate excelente. Primul dispozitiv trebuie conectat la internet prin cablul UTP, iar celelalte să fie băgate în priză. Se vor împerechea între ele cu ajutorul butonului Pair de pe fiecare dispozitiv acest lucru efectuându-se prin rețeaua de curent (Powerline). Dispozitivele adiționale se comportă ca niște extendere sau ca un prelungitor de internet, ca să spunem mai simplu și cu ele activate practic ai semnal puternic Wi-Fi în orice cameră te-ai afla.

Vitezele de transfer variază în funcție de distanța pe care o ai de dispozitiv, iar după câteva teste via Speedtest.net am ajuns la aproape 243Mbps în aproprierea dispozitivului principal via Wi-Fi și la 110Mbps la un al doilea dispozitiv care primea semnalul prin rețeaua electrică de la cel principal.

Concluzie

O astfel de soluție de conectare rapidă la internet, acasă sau în deplasare, mi se pare excelentă mai ales pentru cei care vor ceva rapid și să nu trebuiască să apeleze la terți, iar Tenda Wireless N300 Powerline AP este exact ce le trebuie. Scoți din pachet, bagi în priză, bagi cablul de net și voila, ai net Wi-Fi. Mai mult de atât, poți pune mai multe dispozitive, care se leagă între ele prin semnalul electric și ai extins aria de acoperire a Wi-Fi-ului. Ce se poate mai simplu de atât?

Tenda Wireless N300 Powerline AP are dimensiuni reduse, nu se încinge la utilizare, nu consumă mult curent și are o acoperire bunicică a Wi-Fi-ului cu viteză de transfer cât să poți liniștit să-ți accesezi fișierele in cloud, vezi clipuri pe YouTube sau să folosești Spotify sau Netflix. Browsing-ul și social media merg excelent și ai acoperire bună în orice cameră mergi datorită posibilității de a monta mai multe dispozitive care se împerechează rapid prin simpla apăsare a unui buton.

Tenda Wireless N300 Powerline AP se găsește și la noi la un preț în jur de 150 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.