Thor: Ragnarok – Recenzie

"[...] cantitatea și calitatea umorului atinge cote înalte, iar printre glume se strecoară și unele cu tentă sexuală (deloc exagerate) legate de ciocane și anusuri :-)"

4
5629
Ascultă acest articol


“[…] cantitatea și calitatea umorului atinge cote înalte, iar printre glume se strecoară și unele cu tentă sexuală (deloc exagerate) legate de ciocane și anusuri :-)”

Regizor: Taika Waititi

Scenariu: Eric Pearson, Craig Kyle

Gen: Comedie, Acțiune, Aventură

Lansare: 27 octombrie

Durata: 2h 10min

Studio: Marvel Studios

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.12

Actori:

Chris Hemsworth … Thor
Tom Hiddleston … Loki
Cate Blanchett … Hela
Idris Elba … Heimdall
Jeff Goldblum … Grandmaster
Tessa Thompson … Valkyrie
Karl Urban … Skurge
Mark Ruffalo … Bruce Banner / Hulk
Anthony Hopkins … Odin
Benedict Cumberbatch … Doctor Strange
Taika Waititi … Korg

Sinopsis:

În această poveste, Thor (Chris Hemsworth) este ținut prizonier de cealaltă parte a universului, fără năprasnicul său ciocan. Loki (Tom Hiddleston), vicleanul său frate, a pus stăpânire pe Asgard. Dar atotputernica Hela (Cate Blanchett), stăpâna morţii, vrea tronul pentru ea însăşi. Thor trebuie să se întoarcă acasă pentru a opri Ragnarok: distrugerea planetei sale şi a întregii civilizaţii asgardiene. Mai întâi, însă, Thor trebuie să supravieţuiască unei lupte de gladiatori, versiunea extraterestră, în care îl are ca adversar pe nimeni altul decât incredibilul Hulk (Mark Ruffalo).

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili!”

Marvel Cinematic Universe (MCU) a fost întotdeauna universul cu cei mai mulţi eroi, care mai de care mai puternici, fioroși, dar şi plini de umor, iar filmul despre care discutăm astăzi nu duce lipsă de acest aspect.

Despre film

Thor Ragnarok vorbeşte despre o profeţie sumbră a unei apocalipse care va distruge întreg Asgardul şi este de datoria lui Thor împiedice acest sfârşit dezastruos așadar trebuie să acționeze rapid și să-și facă o echipă cu care prevină acest deznodământ fatal, dar, pe parcursul acestei călătorii, vor interveni, bineînțeles, tot felul de probleme, cea mai gravă dintre acestea fiind Hela, Zeiţa Morţii, care este aparent de neoprit.

Personajele și actorii

Ceea ce mi-a plăcut şi m-a surprins plăcut este faptul de această dată, scenariştii şi implicit regizorul filmului (Taika Waititi) au acordat mai mult timp pe ecran personajului negativ, intepretat perfect de Cate Blanchett, Hela și dacă stau gândesc, cred este primul antagonist care are parte de un astfel de tratament pe marele ecran. Jocul actoricesc al actriţei se încadrează perfect în acest univers, dar nu e de mirare, deja avea experienţa unui personaj fantastic, dacă e să ne amintim de franciza The Lord of the Rings. Aşa i-a fost foarte uşor intre în pielea personajului, Zeiţa Morţii. Mi-ar fi plăcut totuși să-i acorde mai mult timp istoricului personajului, dar a fost bine şi aşa. Costumația e simplă, dar bestială ! La fel ca și Thor și Loki, ea are un de mod de luptă în care părul se transformă în niște coarne și mască, foarte mișto, iar mersul ei și aspectul fizic, recunosc că m-au făcut să-mi pun întrebarea dacă e CGI, e dublură, sau Cate chiar arată așa bine.

Filmul abundă de momente comice, dialoguri spumoase şi pline de vervă, mai ales , de data asta, scenariştii s-au gândit îi acorde interes şi altui personaj foarte popular în universal MCU, şi vorbesc aici de Hulk, interpretat de Mark Rufallo. Noul Hulk, dacă pot spune aşa (căci acum are o freză nouă), pare un pic mai inteligent, mai vorbăreţ şi mai glumeţ, dar cu multe lucruri încă nerezolvate. Vizual arată excelent, iar doamnele-fane au toate motivele din lume să meargă să-l vadă pe uriașul verde ud și care-și expune zone unde ajunge greu lumina. Lăsând goliciunea deoparte, Hulk îmbracă aici un costum “hawaian” și armură de gladiator și e echipat cu o secure și un ciocan uriaș (amatorii de benzi desenate le știu din benzile desenate Planet Hulk).

Thor, Chris Hemsworth, arată mai bine ca niciodată (și actorul și personajul). Avem mușchi, avem o freză nouă care-l fac super-sexy și avem un cadru la bustul gol (doamnelooooor !). Detalii grafice minore, precum tatuaj pe armură, dungile “de război” de pe față, casca de gladiator și ciocanul (nu Mjölnir) și scutul, arată excelent. Thor e mai sigur pe el, mai matur (în ceea ce privește soarta Asgardului și al lui Odin) și începe să arate ca un adevărat Lord Zeu, iar un detaliu fizic va accentua, spre sfârșitul filmului și mai mult acest aspect.

Loki (Tom Hiddleston) e aici mai bun, mai puternic, mai șiret. E îndrăzneț și, pentru prima dată, faptul că ajută pe cine trebuie, îl completează ca personaj și nu arată ca o slăbiciune. Un personaj necesar și-mi pare bine că a rămas și sper să-l mai vedem în MCU.

Tessa Thompson, Valkyrie, e young blood, cum s-ar zice și a primit destul timp pe ecran. E o introducere foarte bună în MCU, are o legătură cu Hela și pur și simplu nu ai cum să nu-ți placă. Arată bine, joacă bine, se luptă bine și-i pune la respect pe băieții buni (Hulk și Thor), dar și pe bad guys.

Odin (Anthony Hopkins) și Heimdall (Idris Elba) revin și ei cu apariții destul de potrivite ca lungime și importanță în scenariu, iar noul venit Grandmaster (Jeff Goldblum) aduce și mai mult amuzament în film.

Vizual este spectaculos !

Din punct de vedere al imaginii și filmărilor e absolut spectaculos. Mai colorat ca și Guardians of the Galaxy Vol. 2, mult mai variat în număr de peisaje ca multe dintre filmele MCU. Avem aici un ținut al gunoaielor și al portalurilor către galaxie – locul unde Thor și colegul său de lmuncă, Hulk se vor întâlni și confrunta; avem Asgardul în toată splendoarea sa cu acel drum lung de la oraș la portal, pe care se vor da bătălii; avem acele scene superbe redate cu încetinitorul cu Valkyrie și personajul nou Skurge (Karl Urban) în luptă și multe multe altele. Aspectul vizual și efectele sunt clar pe primul loc în acest film și putem spune că e necesar 3D-ul și IMAX-ul.

Coloana sonoră este, de semenea, un deliciu și aproape că vrea să concureze, din nou, cu cea din Guardian of the Galaxy – pionierul OST-urilor MCU, mergând în aceeaşi notă de retro music şi rock dar chiar și tehno (*nu e bumți-bumți, stați liniștiți). Piesă după piesă, pur și simplu sună bestial. Atunci când trebuie, atât cât trebuie. De menționat că în film rulează de vreo două ori, în fundal și tema muzicală din trailere. Nimic rău.

Ragnarok este al treilea film Thor din MCU și este unul mai echilibrat, mai concentrat pe dezvoltarea personajelor cunoscute dar și a altora noi. Cele existente sunt mai matur conturate şi cu mai multă atenţie la detalii, iar cele noi, printre care și Korg (Taika) și amicul său mort, viermele, sunt de-a dreptul hilare (în sensul bun și amuzant). Apar și fel de fel de nave (foarte mișto făcute și diferite – nava de sărbătoare a lui Grandmaster și cea a lui Valkyrie sunt de-a dreptul fantastice). Apar, de asemenea și fel de fel de creaturi-gladiator și tot felul de “drăcovenii” mai uriașe sau mai mici, mai înflăcărate sau mai amuzante.

Umorul este aici personajul principal.

După cum spuneam, cantitatea și calitatea umorului atinge cote înalte, iar printre glume se strecoară și unele cu tentă sexuală (deloc exagerate) legate de ciocane și anusuri :-). Umorul este aici personajul principal și ajută la desfășurarea poveștii – o face mai digerabilă și te face să-ți iei gândul de la un scenariu cursiv, serios (care nu-și are locul aici, pe bună dreptate), sau, de ce nu, și de la micile hibe din el (sunt, dar credeți-ne pe cuvânt, le treci cu vederea).

Nu poate să lipsească nici cameo-ul tatălui Marvel, Stan Lee, care e scurt ca o tunsoare băiețească, intens și la obiect. Easter eggs-urile sunt și ele destule și unele chiar amuzante (muzeul lui Odin, ca să dăm un exemplu).

Nu există dubiu. Thor: Ragnarok este unul din cele mai bune filme din seria MCU, şi este ca un preambul pentru ce are să urmeze şi nu e greu să-ți dai seama că e vorba aici de Avengers Infinty Wars și bineînțeles ne vom da seama de asta din (nelipsit din MCU) post-credits scene. Așadar, stați în sală până după prima parte din generic să-l vedeți.

Ca o scurtă concluzie vă răspundem la 3 întrebări, care s-au tot pus pre-lansare:

  • Este cel mai bun film din MCU? Nu, dar se clasează printre primele.
  • Din trailer pare un desene animate. Parcă e prea colorat. Strică acest aspect cursul filmelor MCU? Nu, o să vă convingeți că, culoarea, e acolo unde trebuie să fie și transformă filmul într-unul pe care te obligă, cumva, să vrei să-l vezi cu adevărat în 3D, la IMAX.
  • Am citit primele recenzii și lumea și criticii spun că-i foarte amuzant. E film de comedie? Da și nu. Da pentru că umorul este prezent în cantități generoase și se îmbină perfect cu povestea, paleta colorată a filmului și personajele. Nu, pentru că filmul are, de asemenea, o cantitate mare de aventură, acțiune și elemente SF. Laolaltă, amestecate, rezultă un film în care ai o mare varietate de genuri, fără să strice unul pe celălalt.

Nouă ne-a plăcut și vi-l recomandăm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Thor: Ragnarok rulează la cinema din 27 octombrie în 3D, IMAX 3D și 4Dx și este distribuit în România de Forum Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.