Ascultă acest articol


Acțiunea și luptele, care au consacrat seria, se combină cu minijocuri cu scene cotidiene și cu drama lumii interlope. Legenda Dragonului Dojima continuă.

Gen:  Action / Role-Playing Game (RPG)

Lansare: Disponibil

Studio: SEGA

Distribuitor: Best Distribution

Platformă: PlayStation 4 Pro

Sinopsis:

La trei ani după evenimentele din Yakuza 5, Kazuma Kiryu, Dragonul Dojima, visează la o viață liniștită, departe de tumultul trecutului.

Se pare că viața liniștită mai întârzie: Kiryu află că Haruka, protejata lui, a căzut în comă în urma unui accident inexplicabil. Fiul ei, Haruto, rămâne fără îngrijire.

Intră în joc și fii din nou Kazuma Kiryu: du-te la Onomichi, Hiroshima pentru a afla adevărul din spatele accidentului misterios suferit de Haruka și dă piept cu o nouă amenințare mortală Yakuza.

Acțiunea și luptele, care au consacrat seria, se combină cu minijocuri cu scene cotidiene și cu drama lumii interlope. Legenda Dragonului Dojima continuă.

Recenzie:

De mai bine de 10 ani SEGA ne-a adus, chiar dacă nu întotdeauna, una din cele mai de succes IP-uri originale în afară de cele cunoscute de zeci de ani, ca Sonic sau Virtua Fighter (Sau OutRun sau Golden Axe sau Virtua Cop sau aşa mai departe ”sau”). Chiar dacă multe dintre ele nu au ajuns pe la noi în varianta lor oficială, în jur de 4 jocuri, Kenzan, Ishin şi cele două jocuri de PSP, de-a lungul anilor ne-am bucurat de această serie pe care multă lume o descoperă în ziua de azi cu ultima, şi finala, intrare în serie, Yakuza 6: The Song of Life. După succesul enorm pe care l-a avut SEGA când a adus în Europa atât cel de-al cincilea joc din serie în 2015, în format digital şi în 2017 Yakuza 0, prequel, şi Yakuza Kiwami, remastered/rework al jocului original din 2005, anul acesta a apărut şi la noi, cei din vest, ultima mult aşteptată parte din această serie.

Yakuza 6 face două lucruri interesante, în timp ce este o continuare directă a ultimului joc încearcă ambiţios să primească jucători noi în această lume plină de bătaie, gangsteri, mini-jocuri ridicole şi o poveste extrem de cinematografică. Direct pe ecranul principal ai opţiunea de a citi absolut totul despre ce s-a întâmplat în jocurile anterioare, dar mai mult, jocul odată început îţi mai explică despre personaje, şi deşii importanţa lor nu mai este chiar fundamentală poveştii principale, încearcă să te pună cât se poate de bine în momentul în care preiei controlul lui Kazuma Kiryu şi te duce pe un drum care aduce foarte mult cu primul joc din serie, cel de a o căuta pe Haruka, fiica ”adoptiva” a lui Kazuma.

Seria de jocuri Yakuza la capitolul poveste, cum am zis înainte, sunt mai mult o experienţă cinematografică trecând de la cutscene la cutscene si dacă aș divulga mai multe despre povestea jocului ar tăia din farmecul explorarii si descoperirii de unul singur, deci rămânem spoiler-free.

Pe de altă parte latura tehnică până la numărul 6 a fost una cu care mulţi dintre jucătorii de J-RPG-uri sunt foarte familiari şi mă refer aici la momentul în care explorezi, eşti oprit şi te lupţi, ca de exemplu în Final Fantasy, cu monştrii (recent chiar jucam Remaster-ul de Final Fantasy X / X-2 şi jocul este fantastic) doar că Yakuza nu foloseşte Turn-Based Combat ci direct ceva mai asemanator cu TEKKEN, dacă în Tekken ar fi bătaia la grămadă. În The Song Of Life această abordare este simplificată, iar acum nici măcar nu se mai restrânge spaţiul de luptă, nu mai există loading screen, nu mai există nimic, este o tranziţie fluidă de la mersul pe stradă spre un obiectiv la a intra într-o bătaie cu o gaşcă de mafioţi din Triadă. Un plus pentru cei noi sau un minus pentru cei care vin de la 0 sau Kiwami, este că aceasta simplificare a sistemului de luptă a înlăturat diferitele stiluri de bătaie introduse în alte jocuri pentru o variantă mai amplă a ”brawler-ului” cu mod de ”rage” care îţi face loviturile mai puternice şi devine mai rezistent în luptă.

În timp ce story-wise totul se mişcă drept înainte între Kamurocho şi o altă zonă nouă, Onomichi, jocul oferă o lume cu mai multe de făcut decât o poveste care ţine undeva până în 18-20 de ore. O varietate mare de mini jocuri, unele dintre ele cu poveste, ca de exemplu aceea de a îţi face prieteni şi status de client într-un bar sau pur şi simplu intratul pe Live Chat pentru a vorbii cu fete, mersul la cuşcă de baseball sau jucatul de darts, chiar şi mersul la sală este un mini-joc, oferă nenumărate ore de altceva decât povestea principală şi îţi permit să te abaţi de la drum pentru a avea un pic de loc să respiri. Cam în jur de 50 de alte misiuni fac ca cele 13 capitole să nu devină plictisitoare în nici un moment dat atâta timp cât atenţia şi interesul este concentrat asupra jocului. Spun asta ca un side-note personal, jocul ăsta la fel ca multe alte J-RPG-uri nu sunt pentru toată lumea, dar nu ai de unde să ştii până nu încerci.

Dacă tot am lăudat ”mini-games” mai trebuie să menţionez o nouă chestie, nu ştiu dacă să o numesc mecanică sau şi ăsta un mini-joc dar este vorba despre ”Clan Creator”, modul în care perspectiva se schimbă în top down şi te lupţi cu nişte găşti conduse de cunoscuţi pro-wrestleri japonezi ca Tetsuya Naito sau Kazuchika Okada. Sună uşor bizar dar nu este nici pe aproape cel mai ciudat lucru din seria de mini-jocuri sau misiuni secundare.

povestea garantat este una din cele mai bune main story-uri din ultimii ani

Chiar dacă pe tot parcursul jocului şi a celorlalte intrări în serie, problemele se rezolvă cu pumni şi bătaie, povestea garantat este una din cele mai bune main story-uri din ultimii ani şi o concluzie unor jocuri pe care mulţi, eu primul, o îndrăgesc, alţii nu o cunosc, încă, iar un total diferit grup de oameni are impresia că este vorba de GTA în Japonia. Nici pe departe. Yakuza 6 şi implicit seria până la momentul dat a adunat un fan-base considerabil atât în Europa cât şi în State că cei de la SEGA să ne tot aducă jocurile. Şi chiar dacă este sfârşitul de sagă a lui Kiryu Kazuma, anul acesta, în august, vom primi partea a doua a seriei, remastered în plină glorie, Yakuza Kiwami 2.

Concluzia finală finală finală este că nu trebuie ratat sub nici o formă, ca fan al seriei sau ca amator al genului de jocuri brawler, încercarea moarte n-are, dar s-ar putea să petreci foarte mult timp explorând mai mult decât ai crede într-o lume pe care ai vazut-o numai în filme.

Recenzie realizată Silviu Tănase

Mulțumesc Best Distribution.

Yakuza 6: The Song of Life este disponibil acum în toată lumea și-l puteți cumpăra în format retail sau digital din GameShop.ro sau de pe PlayStation Store.

Trailere:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.