Proba de microfon – online pe CINEPUB

0
2293
Ascultă acest articol


O nouă premieră internațională absolută online pe CINEPUB: ”Proba de microfon”, de Mircea Daneliuc.

Filmul îl prezintă pe autorul Mircea Daneliuc în rol de regizor, scenarist și actor. Tora Vasilescu și Gina Patrichi întregesc o distribuție remarcabilă dintr-un film ”ce-l confirma pe Mircea Daneliuc drept un cineast anti-sistem” (Titus Vîjeu). Un film care, suprinzător, a trecut de cenzura vremii.

”Spre uluiala tuturor, omul a avut fantezia să-l lase să treacă. Neatins. Pur şi simplu”, declara Mircea Daneliuc despre secretarul de partid Ilie Rădulescu (în cartea autobiografică Pisica ruptă).

Proba de microfon a fost un film de avangardă pentru epoca sa, prin maniera de filmare, improvizație, utilizarea prizei directe și transformarea faptului divers în dramă existențială. Filmul e una dintre puținele producții românești sincrone – parafrazându-l pe Lovinescu – cu stilistica cinematografului de dincolo de Cortina de Fier, cu nimic mai prejos decât filmele Școlii de la New York sau ale Noului Film German din epocă. Proba de microfon rămâne un film modern, tânăr și viu, din care cineaștii Noului Val românesc au avut sau încă mai au de învățat (Lucian Georgescu).

Filmul spune povestea Luizei și a lui Nelu, reporter și cameraman, care au o relație. Lucrurile iau o turnură neprevăzută în viața lor când,  în timpul unui reportaj din Gara de Nord, unde intervievează câțiva infractori, Nelu o cunoaște pe Ani: o fată fără serviciu, fără părinți, fără buletin de București, aflată într-o continuă vânătoare de bani pentru a-și întreține fratele alcoolic.

Un film cu și despre tinerii anilor ’70, al căror ”trai zilnic se desfășoară între anunțuri comerciale promovând o băutură autohtonă ce se dorea substitut național al energizantelor occidentale (Cico – 2 lei sticla), cabine telefonice inscripționate cu îndemnul civic agramat nu distrugeți! cabinele și aparatele, ele aparțin poporului și biscuiți cu cremă Eugenia având tăria granitului […]. Tineri care își apără dreptul la o existență normală […], dreptul de a asculta în intimitate, precum Nelu Stroe discul acela al lui Leonard Cohen numit Songs of Love and Hate” (Titus Vîjeu).

Informații despre toate filmele din portofoliul Cinepub se găsesc pe site-ul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.