Ascultă acest articol


Huawei este bine pregătit când vine vorba de produse dedicate segmentului entry și mediu de clienți. În această categorie intră tinerii, studenții și elevii și cei care-și doresc terminale mobile care să le ofere strictul necesar utilizării zilnice.

Seria P smart este o astfel de gamă de produse pe care Huawei nu o neglijează și o susține pe cât este posibil într-o balanță preț/specificații și acest lucru se demonstrează și cu cel mai nou model din seria P smart și anume P smart 2021 (sau cu denumirea Y7a în anumite zone).

Tinerii, elevii și studenții au nevoie de un terminal pe care să-și poată desfășura activitățile școlare și de hobby și au nevoie, bineînțeles, de portabilitate (baterie bună) și un display încăpător și acces la o librărie de aplicații de învățământ și media, iar conform Huawei, P smart 2021 bifează toate aceste cerințe, dar vom vedea imediat dacă așa este.

Pachet

Cutia P smart 2021 este una, să spunem standard, de dimensiuni reduse, confecționată din carton tare; culoarea alb primează cu logo și inscripționarea modelului de culoare Blush Gold, precum culoarea terminalului pe care-l avem în teste, iar tot aici pe cutie mai găsim și logo-ul magazinului de aplicații Huawei, AppGallery și codurile de bare.

În cutie avem pe lângă cheița pentru SIM-uri, un cablu de date USB-C, alimentatorul Huawei SuperCharge, albe amândouă și bineînțeles smartphone-ul P smart 2021 cu folia aplicată pe el (ușor strâmb, în cazul nostru).

După cum se observă avem un pachet standard gata pregătit pentru cei tineri.

Aspect

Când te gândești la un produs dedicat publicului tânăr te gândești probabil la culori stridente și pline de viață, dar P smart 2021 a avut o altfel de abordare oferind gamei variantele de culori Crush Green, Blush Gold și Midnight Black, care oricum sunt destul de jucăușe în lumină.

Blush Gold aduce un pic de rafinament și finețe și aduce laolaltă o paletă de culori care combină argintiul cu auriul-arămiu destul de atrăgătoare vizual dar câți dintre cei tineri nu optează și pentru o husă? Dacă tot am discutat de varianta de culori a capacului spate să continuăm de acolo prin a vă spune că acolo, în partea stângă, sus, găsim și cele 4 camere și LED Flash-ul lângă care este inscripționat 48MP AI Quad Camera, în partea de jos având logo-ul Huawei cu argintiu.

Rama are colțuri rotunjite, pe latura de sus fiind prezent un microfon, iar pe cea opusă avem difuzorul, microfon, un jack pentru căști și portul USB-C de conectare și alimentare. Pe laturile lungi avem în stânga sertarul pentru SIM-uri și pe cea din dreapta butonul de Power în care este integrat și cititorul de amprente și butoanele de volum (+/-).

Deasupra display-ului avem un difuzor, iar sub el, pe centru este camera selfie.

P smart 2021 este un terminal atent lucrat și cu un design atrăgător prin forme și culorile jucăușe de pe capacul din spate.

Tehnic

Din punct de vedere tehnic ne așteptăm să aibă măcar o baterie și un display bun, dar și alte specificații menite să poată duce și utilizări multimedia ce puțin, să nu spunem și jocuri pentru că totuși vorbim de un segment dedicat tânăr.

Ei bine la capitolul display, P smart 2021 stă bine căci vorbim aici de o un LCD IPS de 6,67 inci care suportă rezoluția de 1080 x 2400 pixels având o densitate a acestora de 395 ppi așa că putem spune că cel puțin dimensiunea este bună pentru un câmp vizual extins.

P smart 2021 are dimensiunile de 165.65 x 76.88 x 9.26 mm și o greutate de 206 g, iar împreună cu dimensiunile ecranului putem spune că nu este tocmai un terminal mic, sau subțire, sau ușor.

Procesorul este un Krin 710A Octa-core (14 nm), GPU este Mali G51-MP4, are 4GB RAM și 128GB memorie internă de stocare cu posibilitatea de a o extinde prin card microSDXC, iar bateria este de 5.000 mAh cu suport pentru încărcare rapidă (22.5W).

La capitolul conectivitate avem pentru telefonie suport 2G/3G/4G LTE, dual Nano-SIM, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.1 și USB Type-C 2.0 pentru încărcare sau conectivitate, suport A-GPS, GLONASS, BDS și la senzori găsim Fingerprint, Accelerometru, Proximitate și Compas.

Camera seflie este de 8 Mp (f/2.0), iar cea principală (quad) 48 MP (wide), 8 MP (ultrawide), 2 MP (macro) și 2 MP (depth), cu posibilitatea de înregistrare la maxim 1080p @ 60fps (30fps cea selfie).

Sistemul de operare este Android 10 cu EMUI 10.1 (este disponibil upgrade la 10.1.1) și se utilizează pentru aplicații Huawei AppGallery alături de cele pre-instalate proprietare Huawei.

Dacă despre display am zis că se prestează acestui tip de device, bateria este și ea bună și avem partea și de componente capabile să ruleze aplicațiile necesare tinerilor noștri.

Testare

În primul rând Huawei P smart 2021 ținut în mână este destul de măricel, groșuț și grăsuț, dar și alunecos, dar asta nu înseamnă neapărat că este un lucru rău. Problema cu alunecatul se rezolvă cu o husă, aceasta contribuind și să protejeze camera atunci când smatphone-ul este utilizat pe o suprafață și nu ținut în mână, iar cei cu mânuțe mici și firave nu vor avea probabil ce să facă decât să se obișnuiască cu el.

Ca forme și ca aspect este totuși atrăgător, simplitatea sa fiind scoasă din monotonie de jocurile de lumini generate de capacul din spate, iar display-ul încăpător, chiar dacă nu are o performanță foarte mare este perfect pentru segmentul căruia îi este dedicat.

Bateria este bună și promite o utilizare medie care să depășească o zi, nefiind asta o problemă oricum căci încărcătorul SuperCharge o încarcă aproape complet în aproximativ o oră. În cazul utilizării P smart 2021 în scopuri multimedia, se va simți o ușoară diferențe comparabil cu acea utilizare medie de care spuneam și care constă în câteva ore de convorbiri, utilizare pe internet și în aplicații și câteva poze și o filmare două, înregistrate.

Contează foarte mult și Android 10 și EMUI 10.1.1 despre care am mai spus în recenziile anterioare la terminale Huawei că s-a maturizat destul de mult și este simplu și rapid de utilizat și bine optimizat pentru baterie. Acesta vine o mână de aplicații proprietare Huawei, iar cei obișnuiți cu aplicațiile Google, vor găsi și ei aplicații asemănătoare în Huawei AppGalery care se dezvoltă și el în pași rapizi.

Aplicațiile de tip office respectiv cele de social media funcționează așa cum ar trebui să o facă pe astfel de configurație și este o plăcere să navighezi și pe net pe cei 6,67 inci ai săi, dar poate, de asemenea să ruleze și media HD/4K via YouTube, HBO GO, Netflix fără probleme, aici contând foarte mult și vitezele de transfer și capacitatea de utilizare a Wi-Fi-ului respectiv al internetului mobil. Aici am găsit o discrepanță interesantă la care recunosc că nu am insistat prea mult să găsesc o soluție/explicație. Nu știu de ce la testele cu Speed Net de viteză, am obținut rezultate mult mai mici decât ar fi trebui să fie în mod normal, existând totuși câteva explicații logice precum serverul încet/greșit ales de test de aplicație, sau probabil vreo sincronizare sau incompatibilitate cu router-ul deși conectarea s-a făcut rapid, acoperirea este foarte bună, iar aplicațiile online și stream-urile au mers fără probleme. Pentru net de la DIGI de 1G rezultatul la Speed Net a fost acesta:

Muzica se aude cam încet în difuzor, dar o pereche de căști via Bluetooth sau jack rezolvă problema cu brio, Spotify auzindu-se bine, clar și tare în acestea. Nu avem cum să nu testez și niște jocuri și joculețe, Asphalt 9: Legends și Euro Truck Evolution punând la încercare la maxim performanțele lui P smart 2021, dar de care a trecut cu bine singurul efect negativ fiind că s-a încălzit un pic partea de din spate a terminalului.

Convorbirile se aud bine, la fel și conferințele audio/video la care conexiunea s-a păstrat constantă și experiența de utilizare a fost plăcută, iar cititorul de amprentă din butonul de Power este destul de rapid și mi se pare o soluție alternativă foarte bună față de cel din display.

Câteva chestii mărunte pe care le-am semnalat și care mi s-au părut utile și drăguțe au fost shortcut-urile pentru captură de ecran, respectiv foto prin ciocănitul display-ului respectiv desenarea unui “S” pe display pentru o captură extinsă. Interesant însă mi s-a părut și AI-ul de la camera foto care este rapid și detectează, respectiv schimbă modul de fotografiere, dar și AI Lens, o altă alternativă adusă de Huawei pentru aplicația similară de Google. De fapt, se vede clar cum Huawei încearcă să creeze propriile alternative la aplicațiile populare Google și n-am nimic împotriva acestui lucru dacă ceea ce furnizează este funcțional și dă randament. Adaug aici și un plus pentru vibrații răspunsul acestora la diferite tipuri de activități fiind destul de plăcut.

Că tot am deschis discuția de cameră, aplicația foto nu este foarte complexă și-ți aduce la îndemână modurile cele mai populare de fotografiere putând să-ți alegi singur oricând pe care le vrei aproape. Performanțele camerelor și capabilitățile lor nu sunt tocmai de top având însă rezultate bune în cazul fotografiilor de tip Macro/Super Macro și cele cu efect Bookeh (Aperture) deși acestea ies cu o tendință ușor încețoșată a persoanei/obiectului fotografiat.

Pozele la lumină naturală, cu soare, ies foarte bine, cele panoramice și wide/ultra wide fiind cele mai clare cu culori aproape de realitate. Zoom-ul de 6x nu dă rezultate prea fericite și nici fotografia pe timp de noapte fie că utilizezi modul Night sau lași AI-ul să-și facă treaba, iar filmările maxime la 1080p @60fps duc lipsa unui stabilizator de imagine și nici imaginile nu sunt pe cât aș fi dorit să fie la o astfel de rezoluție. Bineînțeles, dacă se optează la modul Pro ai libertatea de a modifica liber ce parametri dorești ajungând la un rezultat bun. De asemenea, rezultatele modurilor Moving Picture și Light Painting mi s-au părut interesante și nici nu e complicat de lucrat cu ele. Am făcut așadar poze cu ziua, la apus și noaptea cu AI pe On, respectiv în modul Night folosind atât Wide și Ultrawide cât și zoom-ul la maxim. Câteva poze cu Aperture și Macro și SuperMacro am făcut, de asemenea, iar filmarea este la 1080p @60fps:

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

La sfârșitul zilei, Huawei P smart 2021 rămâne un companion ușor și plăcut de utilizat știind să se descurce cu mai mult decât simple aplicații de tip office, social media și browsing, iar bateria face față și ea cu brio la o zi cu utilizare peste medie.

Concluzie

Este sau nu, Huawei P smart 2021 smartphone-ul potrivit pentru tineri și elevi? Cu un display bun, performanțe medii și o baterie capabilă să țină o zi, care vine cu avantajul încărcării rapide, eu cred că P smart 2021 este ceea ce trebuie… pentru tinerii cu puțină forță-n brațe :-).

Elegant, cu un sistem de operare bine reglat, un display mare standard și o baterie încăpătoare cu încărcare rapidă, Huawei P smart 2021 merită să i se acorde atenție de către tinerii care-și doresc un companion pentru acasă la distracție, dar și pentru la școală, cu fără prea multe pretenții.

Huawei P smart 2021 se comercializează în România la un preț retail de aproximativ 1.000 lei, dar poate fi obținut la un preț mai mic cu abonament la diferiți operatori de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.