Ascultă acest articol


“Experience the power of total control in your hand, no matter what game you play. Designed to provide you that edge you need in MOBA/MMO gameplay, the Razer Naga Trinity lets you configure your mouse for everything from weapons to build customizations so you’ll always be ahead of the competition.”

Power Overwhelming

Ce descriere “intensă” din partea Razer pentru mouse-ul de gaming Razer Naga Trinity! Personal m-a convins… cel puțin să-l primesc la testare pentru că este genul de mouse de gaming care-mi este personal pe plac, chiar dacă nu-s mare fan MOBA/MMO. Așadar, fără să zăbovim, haideți să vedem “ce poate”!

Pachet

Tipic produselor Razer, și Naga Trinity vine într-o cutie de carton cu culorile specifice logo-ului cu tri-șerpișori – negru și verde-neon, iar pe ea avem imagini cu produsul și accesoriile, denumirea modelului și sigla Razer Chroma – iluminarea RGB. Avem pe cutie și acel strap de agățare pentru poziționarea la raft sau de stocarea în colecția gamerului, iar pe partea din spate avem, de asemenea, o imagine cu mouse-ul și cele trei capace laterale interschimbabile plus informații despre produs, traduse în mai multe limbi, dar și trei dintre cele mai importate atuuri ale lui N.T.: 16.000 DPI 5G Optical Sensor, 3 Interchangeable Side Plates și Up to 19 Programmable Buttons.

Deschidem cutia și într-un cofraj de carton negru se află mouse-ul cu una dintre side plates montate și separat, celelalte două – ambalate într-un plastic tare cu capac, iar dedesubt avem ghidul de utilizare plus un mesaj de la Min Lian-Tan – Cofondator, CEO și Director de Creație al Razer.

Aspect

Aspectul cred că m-a atras cel mai mult pentru că, în primul rând are o gardă la sol ridicată – să vorbim în termeni automobilistici, adică este înalt și are o formă care vine foarte bine într-o palmă de jucător de mărime medie. Rotunjit, ca un săpun, dar mai gros, N.T., are în partea de sus rotița de scroll cu cauciuc cu granulații aplicat, lateralele fiind iluminate. Rotița se apasă respectiv se mișcă în laterale – acestea fiind de asemenea click-uri. Cele două butoane principale de click au o formă în așa fel încât degetele să stea comode, iar spre interiorul palmei, partea din spate are logo-ul Razer imprimat și iluminat și el RGB. Desupra butoanelor de click și a rotiței de scroll, avem alte două butoane menite să schimbe DPI-ul.

Firul (braided – înfășurat în material textil) are la capăt conector USB unde nu lipsește acel plastic interior de culoare verde-neon și pășim pe burta mașinuței, unde avem trei patine de silicon (două în partea din față și una mare în spate), zona senzorului și un buton pentru Profiluri. Pe laterala din dreapta avem o zonă cauciucată cu striații, iar pe cea din stânga avem zona de schimbare a side plate-urilor. Acolo se observă doi mici magneți, iar între ei zona de conectare electronică. Cele trei side-plates sunt cu două butoane și o zonă cauciucată cu striții, unul cu 7 butoane poziționate circulat și cu o zonă cauciucată cu striații în mijloc și una cu 12 butoane poziționate ca la telefoanele clasice cu butoane. Toate butoanele au cifrele iluminate RGB și se cuplează cu mouse-ul prin acel sistem de magneți.

Deși negru mat și confecționat dintr-un plastic tare, am văzut că nu lasă amprente, dar, pe talpă se strânge praf în jurul piciorușelor cauciucate și al senzorului. Foarte plăcut de ținut în mână!

Tehnic

Aspectul îmi place mult, pornind de la formă, înălțime și cum se simte în mână, însă totul ar fi în zadar dacă, d.p.d.v. tehnic nu se ridică la înălțimea “caroseriei”, nu?

N.T. are dimensiunile 119 mm x 74 mm x 43 mm și cântărește 120 de grame, are un design gândit pentru dreptaci și un senzor 5G optic cu o rezoluție de maxim 16.000 DPI.

Switch-urile sunt mecanice, are un pooling rate de 1000hz și o accelerație de 50G, iar cablul este lung de 2.1 m, protejat în material textil și conectarea se face la port USB.

Dispune de 19 butoane programabile întinse atât pe mouse cât și pe cele 3 side-plate-uri inteschimbabile și dispune de iluminare RGB cu suport Razer Chroma. Scroll-ul, sigla Razer și cifrele de pe butoanele de pe side-plate-uri sunt cele care dispun de această iluminare. Side-plate-urile se schimbă rapid și ușor și au un sistem magnetic, iar aplicația dedicată este Razer Synapse 3.

Testare

În mânăN.T. este potrivit palmei mele, degetele poziționându-se perfect acolo unde trebuie, iar acele zone cauciucate oferind un grip bun. De forma unui săpunel mai gros și cu o greutate mai măricică față de trendul zilelor noastre cu acei mouși light-weight cu capace perforate, se simte plăcut și tactil și îmi place că nu lasă amprente, însă, acele cauciucuri cu striații se umple ușor de praf, respectiv zonele dimprejurul patinelor siliconate de pe talpa mouse-ului, respectiv din jurul senzorului. Am mai avut experiențe în trecut cu astfel de zone cauciucate cu striații care au început să se dezlipească, e drept, după o utilizare intensă îndelungată, vinovat fiind lipiciul care a cedat temperaturilor mai mari, dar și intensității de utilizare.

 

Forma îl face confortabil de utilizat în sesiuni lungi de utilizare, fie în jocuri fie browsing sau alte utilizări, în cazul palmei mele degetele stând întinse, comod, fără a fi nevoie să faci eforturi precum, spre exemplu, la moușii de laptop – cei micuți, unde sunt ținuți și mișcați cu degetele, podul palmei neatingând mouse-ul.

Firul este rezistent și destul de lung cât să nu pună probleme, iar dacă îl folosești la laptop are un sistem de prindere cauciucat în care poți strânge cablul. Nici greutatea acestuia nu e deranjantă. Iluminarea se vede frumos, atât pe rotița de scroll cât și pe cifrele de pe side-plate-uri, însă atunci când folosești mouse-ul sigla Razer e “ascunsă” în palmă. Poți regla intensitatea iluminării, sunt și câteva jocuri de lumini și le poți sincroniza cu alte echipamente care au acest tip de suport.

Butoanele sunt foarte plăcut a apăsat, nu fac zgomot, au o cursă scurtă a apăsării, iar rotița de scroll se simte foarte plăcut la utilizare, funcția de click a sa, dar și cea de click-uri laterale chiar sunt utile, nu numai în jocuri și funcționează bine.

Aplicația Razer Synapse 3 e gândită de Razer să poată susține cât mai multe dintre produsele sale, nefiind nevoie să lanseze câte o aplicație dedicată fiecărui produs care iese pe piață, cum fac alți producători. Aplicația s-a dezvoltat mult și integrează atât suport pentru un fel de plugin-uri, are chiar și profiluri dedicate pentru anumite jocuri și știe să detecteze jocurile instalate permițându-ți să-ți faci tu singur profil pentru ele. Acolo sunt și setările amănunțite de funcționalitate (setare DPI, profiluri, Macro pentru fiecare buton, de pe fiecare side-plate în parte, etc), dar și Razer Chroma care-ți oferă posibilitatea de sincronizare cu alte componente și/sau accesorii care suportă această tehnologie. Există chiar și o opțiune pentru ce tipuri de mouse pad utilizați la mouse, pentru a se face o sincronizare dacă este cazul. Crearea de profiluri mi se pare cea mai avantajoasă și poți comuta rapid între ele prin apăsarea butonului de pe talpa mouse-ului.

Pe Windows 11 Pro nu e nevoie de nimic pentru instalare, N.T. fiind de tipul Plug & Play și se comportă foarte bine la navigare dar și în aplicații de tip Office, inclusiv în browsing și social media și cu ajutorul unui adaptor USB – USB-C (nu este inclus în pachet) am putut testa mouse-ul și pe tablete și mobile cu Android, unde s-a comportat ireproșabil.

Ca deobicei, am lăsat ce-i mai bun la sfârșit: JOCURILE! Ei bine, fani ai jocurilor MOBA/MMO vă garantez că veți avea tot ce vă doriți de la N.T.! Aici fac referire, da, la side-plate-urile cu 7 și 12 butoane, acel butonaș de Profile de pe talpă și acele click-uri ale scroll-ului. Pur și simplu sunt funcționale și ajută mult în acele tipuri de jocuri. Foarte mulțumiți vor fi însă și cei care preferă jocurile de strategie și RPG-urile, în primul rând, side-plate-ul cu 7 butoane fiind PERFECT pentru ele. Cu degetul mare poziționat pe zona cauciucată din centrul cercului de butoane, ai acces imediat la oricare dintre cele 7 butoane.

La teste am reușit să prindem cu N.T. Early și Open-Beta la Diablo IV (gameplay cu mouse-ul N.T. aici), și mi-a plăcut enorm cum s-a comportat mouse-ul în joc, iar la categoria RPG am mai testat și Grim Dawn, trecând apoi pe strategie la Warcraft 3 Reforged și Command & Conquer Red Alert unde a totul a funcționat de minune pe side-plate-ul cu 7 butoane, umblând puțin și la DPI. Se putea utiliza și cel de 12 butoane, putând să-ți pui tu ce macro vrei pe ele, dar mi s-au părut totuși prea multe.

În cazul FPS/Adventure/Third Person am pus la bătaie Death Stranding, Cyberpunk 2077, Dead Space Remake, Atomic Heart și The Last of Us Part I (gameplay cu mouse-ul N.T. aici), o parte dintre ele testându-le și pe NVIDIA Geforce NOW Ultimate, pentru că tot era la îndemână. Am testat atât side-plate-ul cu 2 cât și cel cu 7 butoane și cu o ajustare la DPI, am găsit exact setarea pe plac. Profile pentru fiecare categorie în parte și cu un simplu click pe talpă, comut și fuga la joacă! Așadar, pentru orice tip de utilizare de aplicații sau jocuri, ai side-plate-ul pe care-l dorești, bineînțeles, luând în calcul și performanțele lui N.T. (DPI, pooling rate, frecvența etc).

O mențiune am de spus, însă, cu referire la side-plate-ul cu 12 butoane, butoanele în sine nu au nici o zonă tactilă în relief pentru a putea detecta tactil butoanele. Adică, mai exact, acele punctulețe micuțe de plastic poziționate pe butoane, pentru a detecta tactil, unde te afli cu degetele/mâna. Le avem la tastaturile de gaming, și ne ajută să ne dăm seama ușor unde ne sunt degetele, fără a fi nevoie să privim tastatura. Nu e neapărat o inconveniență acest fapt, dar la testare mă tot uitam la ce butoane sunt (sunt totuși 12 butoane mici înghesuite). Evident, ca la orice device/accesoriu pe care-l utilizezi mult timp, la un moment dat te obișnuiești cu el și înveți astfel de lucruri.

Am încercat, de asemenea și acea opțiune de a alege ce mousepad utilizezi dar se pare că funcționează numai cu produse de brand Razer, logic de asemenea, fiind configurate special. Am trecut deci prin a testa pur și simplu N.T. pe 4 tipuri de suprafețe: direct pe birou, pe un mouse pad de gaming cu suprafață cu împretitură fină, maleabil, un mouse pad din plastic tare, cu o suprafață ușor catifelată și un mouse pad vechi, din acelea din plastic, generalist. Pe toate N.T. s-a comportat bine, fiind nevoie, bineînțeles de reglaje de DPI, dar nu am avut probleme să “alunece” aiurea sau să sacadeze.

N.T. are forma potrivită pentru un gamer dreptaci cu palmă medie care iubește genul MOBA/MMO, dar și celelalte genuri de jocuri. Greutatea ușor crescută și forma și aspectul ambele plăcute, ajutat de iluminarea RGB, toate sunt bonusuri notabile, iar dinamica de personalizare mulțumită celor trei side-plate-uri adiționale și aplicația dedicată Synapse 3, întregesc capabilitățile mouse-ului N.T.

Concluzie

Naga Trinity a reușit să-mi depășească așteptările și aduce mai mult decât cele 3 atuuri menționate pe cutie, completând cu o formă și un design perfect pentru un gamer dreptaci, o iluminare frumoasă și o rotiță de scroll cu funcții multiple, multe butoane – toate programabile și stabilitate pe orice tip de suprafață pentru utilizare.

Razer Naga Trinity se comercializează în România la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.