Ascultă acest articol


Ghost Giant este despre băiețelul Louis care trăiește la o fermă de floarea soarelui alături de mama lui, dar atunci când jocul începe, el este extrem de singur… până îl întâlnește pe Ghost Giant… ?”

Gen: Aventură, Puzzle, Familie

Lansare: aprilie 2019

Studio: Zoink Games

Distribuitor: Sony Interactive Entertainment

Platforme: PlayStation VR

Clasificare: A.P.

Sinopsis:

Tăiește un nou joc de aventură cu puzzle-uri din partea studioului care a realizat Fe și Flipping Death. În Ghost Giant, tu ești protectorului unui băiețel singuratic, Louis și ești invizibil pentru toată lumea, mai puțin pentru el. Mergi să explorezi lumea și să ajuți populația din Sancourt.

Ghost Giant este despre băiețelul Louis care trăiește la o fermă de floarea soarelui alături de mama lui, dar atunci când jocul începe, el este extrem de singur… până îl întâlnește pe Ghost Giant – un gigant pe care doar el îl poate vedea și care îl poate ajuta.

Privești pe ferestre, deschizi uși și găsești comori ascunse peste tot prin Sancourt care ascunde multe și are multe persoane de la care poți afla informații. Explorează orașul și ferma lui Louis pentru a rezolva puzzle-uri și pentru a-l ajuta pe el și pe locatari cu misiuni – fie ele mai mici sau mai mari.

Recenzie:

Dacă la suprafaţă Ghost Giant pare un joc de copii, colorat, şi unul din cele mai noi lansate pe PS VR, tot ce pot spune este că aparenţele înşală şi este mult mai mult, ajungând chiar şi la cei adulţi care sunt în căutarea unei poveşti care va stoarce o lacrimă din tine. Ghost Giant este semnat de ZOINK GAMES, studioul suedez din spatele a jocuri precum Adventure Time: Rock Bandits pe Android şi iOS sau Zombie Vikings, acest proiect fiind primul în VR de care se ocupa şi ca produs final este mult peste aşteptările mele şi se pare și ale tuturor care l-au încercat.

Jocul

Poate aduce aminte foarte mult de un fel de point and click adventure de pe vremuri dar mult mai interactiv, Ghost Giant spune povestea lui Louis, un băiat-pisică din a cărui lacrimi apari tu, gigantul fantomă. Pe parcursul jocului îi vei câştiga încredere lui Louis şi îl vei ajuta în diferitele lui sarcini în timp ce o poveste, care în principiu pare de desene animate pentru copii, se va transforma în ceva mult mai trist, mai sumbru și cum am zis la început, aparenţele înşală. Este o poveste care trage mai mult spre tristeţe şi nişte personaje care sunt mai mult decât ceva ce ar aduce aminte Animal Crossing. Cu peste 3 ore de joc, povestea este interesantă din toate punctele de vedere şi te va prinde de la bun început, iar cel mai probabil o vei termina dintr-o singură sesiune, chiar dacă VR-ul nu este indicat pentru atâta timp.

Gameplay-ul

În legătura directă cu ce am zis mai sus, VR-ul este indicat pentru a fii folosit cam 15-20 de minute în sesiune însă Ghost Giant este unul din genul acela de jocuri pe care poţi să îl joci stând jos şi este chiar indicat, făcând astfel experienţa mai puţin stresantă asupra fizicului sau a capului. Se joacă pe două manete Move, una pe fiecare mână, pe care avem următoarele funcţii, în afară de mişcarea mâinilor, întinsul degetului, apucatul cu două degete, rotaţie stânga şi rotaţie dreaptă, pauză şi înapoi în menu. Zic că jocul este indicat de jucat de jos pentru că în ciuda faptului că vei avea tendinţa să întorci capul să te uiţi după lucruri corpul se va mişca într-o parte sau în alta doar din butoane însă nu reprezintă nici un fel de problemă.

Fiind vorba de un joc de aventură, asemănător cu un point and click adventure, pe lângă poveste, mecanică principală a jocului sunt puzzle-urile, destul de simple, însă acestea mişcă povestea; vei avea de a face anumite lucruri pentru Louis, vei avea de căutat anumite lucruri în nivel iar cu mâinile vei putea ridica lucruri, clădiri, mişca obiecte toate acestea în timp ce îţi vei urma treaba pe care o ai de făcut pentru a termina un nivel. Oraşele sunt animate, cu alte personaje în jur, cu care vei putea interacţiona limitat și vei putea auzi ce vor pentru a duce la capăt alte sarcini care îl vor ajuta pe Louis să avanseze. Parte din joc mai sunt şi momentele în care nu faci efectiv nimic decât să urmăreşti dezvoltarea povestirii prin dialog şi alte acţiuni.

Grafică

Dacă la aspectul personajelor poate aduce aminte de Animal Crossing, cum am zis mai sus, la grafică, per total, jocul aminteşte mult mai mult de exclusivul Sony, Little Big Planet. Şi deşi este un joc care pare decupat din carton, culorile sunt plăcute, animaţiile sunt foarte bune şi atenţia la detalii este enormă. Pare a fi desenat totul la mână, există diferenţe de exemplu pe trotuar, ca şi cum cineva ar fi stat să pună fiecare dală. Nivelele sunt pline de detalii, mici detalii care fac lumea să pară vie şi nu doar un mediu static. Jocul, pentru a fi primul în VR făcut de acest studio, se ridică la nivelul unui triple A din era PS3, şi chiar dacă pare ceva negativ, când vine vorba de VR este o laudă, căci nu totul în VR se vede bine, însă Ghost Giant reuşeşte să impresioneze din punct de vedere estetic cât şi că joc.

Sunet

Două lucruri importante sunt legate de sunet, voice acting-ul şi muzica. Chiar dacă avem nişte sunete de ambianţă în momentele de “liniște” precum ciripitul păsărilor sau acel zgomot de apă curgătoare de râu, voice acting-ul şi muzica ies în evidenţă. Fiecare voce este potrivită pentru personajul pe care-l aduce la viaţă făcând experienţa vizuală şi auditivă una autentică, de poveste. Relaţia ta cu Louis este formată din ce îl auzi vorbind şi din ce îţi povesteşte, făcând legătura cu atât mai strânsă. Pe cealaltă parte, muzica face tot posibilul şi reuşeşte de nenumărate ori, să atingă coarda sensibilă. Chiar dacă în general este doar plăcută, în momentele cheie va juca un rol important pentru a-ţi da drumul, măcar puţin, la robinetul de lacrimi.

Minusuri

Nu este un joc cu minusuri grave, însă există câteva. Pe alocuri, în oraş de exemplu, conversaţiile tind să se suprapună, iar dacă eşti atent undeva s-ar putea să auzi pe altcineva vorbind peste. Nici pe partea cu controlul nu este tocmai intuitiv de multe ori manetele făcând nişte chestii ciudate cu mâinile până îşi revin sau alte mici glitch-uri cu obiectele în timp ce le ţi în mână. Nimic care să strice jocul sau experienţa. Simplitatea puzzle-urilor nu pot să spun că este un defect însă este de menţionat pentru cine caută ceva mai complex, dar jocul, şi puzzle-urile, funcţionează doar pentru a avansa cu aventura şi pentru a spune o poveste, mai în stilul jocurilor precum Firewatch. Jocul de asemenea ar cere o suprafaţă un pic mai mare pentru a te juca, deoarece tot ce pot spune este că m-am aflat ieşind din raza camerei cu mâinile.

Concluzia

Este un joc plăcut şi oarecum simplu, chiar dacă are lucruri de explorat prin nivel, lucruri ascunse, nu cred că oferă vreo anume rejucabilitate. Însă pentru cine caută o poveste, în afară de faptul că arată ca o poveste interactivă, este într-adevăr una foarte bună. Cu toată atenţia la detalii şi legătura pe care o vei forma cu Louis este unul din acele jocuri “simple” de neratat care trebuie să facă parte din colecţia de jocuri VR pe PS4, care mai este şi la un preţ decent.

Ghost Giant îl găsiți din aprilie în format retail pentru PlayStation VR și digital în PlayStation Store.

Mulțumim PlayStation România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.