Ascultă acest articol


Te joci, lucrezi la calculator/laptop, urmărești un film sau porți o video conferință – în toate aceste cazuri ai nevoie de o suprafață mare de activitate, iar acel obiect responsabil de astea este monitorul. Monitorul se leagă la device-ul de interes și redă vizual tot ce faci tu acolo. De-a lungul anilor acesta a evoluat foarte mult, în prezend putând să găsești pe piață modele cu tehnologii la care nici nu visam cu ani în urmă sau le admiram prin filme.

Cu boxe, cu ecran curbat, bezeless, cu cameră încorporată, pentru jocuri, pentru office, pentru entertainment – monitorul din ziua de astăzi le face pe toate să nu mai punem că cei de la Philips le-a pus chiar și o tehnologie de iluminare pe spate – Ambilight – care nu numai că face ca monitorul să pară mai mare, dar și înfumusețează imaginea prin paletele de culori aprinse și variate.

Rămânând la acest capitol, am avut în teste aproximativ două săptămâni, Philips 328E9FJAB, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet și montaj

Cutia în care vine Philips 328E-ul e voluminoasă, m-a uimit și pe mine, căci din ce văzusem pe net modelul este unul destul de slim, dar cu o diagonală mare ce-i drept, așadar îmi închipuiam că va veni într-o cutie mai mică. Există o explicație destul de logică pentru asta, ecranul fiind unul curbat este nevoie de ceva spațiu plus protecție ca transportul să nu afecteze monitorul. Așadar, pe ambalaj avem detaliile monitorului și imagini cu acesta, iar în interior găsim monitorul, un capăcel de plastic pentru picior, piciorul, ghid și cablul de alimentare și cel HDMI.

Piciorul trebuie montat pe spatele monitorului cu 4 șuruburi (deci ai nevoie de șurubeliniță), iar piciorul se prinde de stativul pentru birou cu un șurub cu ureche fără a fi nevoie de alt “tool”. Alimentare la priză și conectarea cablului HDMI la device-ul dorit (eu l-am montat atât la laptop cât și la PC de tip desktop pentru testare).

Aspect

După cum știm, la acest tip de produs, contează cel mai mult două elemente: aspectul și specificațiile tehnice. La primul capitol, Philips 328E te captează încă de când îl scoți din cutie. Are o curbură a ecranului deloc exagerată și este foarte subțire. Ecranul de 32′ (80 cm) este unul Quad HD Antireflex și este încadrat într-o ramă foarte subțire sub el având o bandă din plastic lucios – în stânga fiind scris numărul de serie, pe mijloc avem logo-ul Philips, iar în dreapta avem un mic LED (alb) de stare.

Pe laterale nu avem niciun buton, iar pe spatele din plastic lucios avem pe mijloc sigla Philips, iar locul unde a fost montat piciorul este astupat de o plăcuță din aceeași nuanță. În partea de jos avem joystick-ul de control, iar la panoul de conexiuni avem portul de conectare a cablului de alimentare, două porturi audio – ieșire căști și intrare auxiliară, portul D-Sub, cel HDMI și DisplayPort. În laterale avem cele două boxe, nu lipsește Kensington Lock-ul și se observă că are suport pentru montare pe perete VESA (100×100 mm).

Piciorul permite înclinare la -5/20 grade a monitorului și este realizat dintr-un plastic tare, argintiu, cel puțin pe partea exterioară. Culisarea monitorului pe acest picior se face ușor și am găsit rapid unghiul potrivit pentru utilizare pe birou.

Tehnic

Dacă la aspect, Philips 328E e destul de atragător (ca și amprentele pe plasticul negru, din păcate), la capitolul tehnic acesta iese în evidență cu display-ul LCD cu sistem W-LED cu o rezoluție suportată de 2560 x 1440 la 75 Hz, cu o densitate a pixelilor de 93 PPI și un timp de răspuns de 5 ms. Este capabil de redarea a 16.7 m culori și are un raport de contrast de 3000:1, iar cel de SmartContrast de 20.000.000:1. Are unghiuri mari de vizualizare (178 grade) și include un stabilizator de imagine și oferă suport FreeSync.

Boxele sunt în număr de două (stereo) cu o putere de 3W, iar întreg monitorul (cu tot cu suport) cântărește 6,78 kg și are dimensiunile 713 x 525 x 236  mm.

Teste

După cum am spus și mai sus, timp de aproximativ două săptămâni l-am utilizat atât pe laptop cât și pe PC prin HDMI și pot să spun că experiența de utilizare a fost una comodă. Poziționat pe birou, la o distanță de aproximativ jumătate de metru de mine, ecranul ușor curbat “îmbracă” aproape perfect câmpul vizual, cu condiția să stai pe centru. Spre deosebire de Philips 245C  nu am reușit să mă împac cu niciunul din preset-urile cu care vine monitorul și a trebuit să umblu manual la setări și să găsesc exact setările care-mi plac, în funcție de activitățile desfărșurate pe el.

Pentru că tot am discutat de preset-uri și OSD, acesta este destul de simplu cu setări rudimentare plus meniul rapid SmartImage – dedicat gaming-ului – din care poți comuta rapid, în funcție de ceea ce faci între preset-urile FPS, Racing, RTS, Gamer 1, Gamer 2 și LowBlue Mode. Utile și la îndemână.

Unghiul de vizualizare este destul de mare, iar funcția de Antireflex se asigură că lumina puternică nu te va deranja. Din nefericire plasticul negru, lucios, atrage amprente, dar având în vedere că pe față acesta este prezent doar în banda de sub display, nu este cazul să ne facem probleme, atâta timp cât în spatele monitorului e perete.

Piciorul e foarte stabil, iar reglarea unghiului monitorului se face ușor. Boxele se aud încet, dar pentru a vedea un clip ceva, rapid, sunt ok. Nu ar fi stricat măcar un USB 3.0 pe spate, iar la capitoul conectivitate, în afară de lipsa unui DVI în locul bătrânului VGA, nu am ce să reproșez.

În office și browsing experiența de utilizare este una foarte plăcută, dimensiunile ecranului spunându-și cuvântul, dar când ajungem la capitolul editare video sau de imagine, parcă se simte ușor curbura ecranului. Parcă elementele de lucru sunt deformate și poate interveni confuzia. Modul LowBlue și tehnologia FlickerFree ajută pentru perioadele lungi de lucru, chiar și după lăsarea nopții.

Filmele HD și YouTube se văd excelent pe Philips 328E, iar atâta timp cât reziști în scaun, cu privirea în centrul ecranului, la distanta în jur de jumătate de metru de acesta, experiența este una de top.

La capitolul jocuri, timpul de răspuns și rata de refresh sunt oarecum la limită, dar cu FreeSync-ul activat (pe o placă video NVIDIA) lucrurile se schimbă în bine.

Concluzie

Timpul petrecut cu Philips 328E a fost unul plăcut, diagonala mare oferindu-mi loc îndeajuns pentru toate activitățile profesionale și de entertainment singurul reproș fiind că, datorită curburii ecranului, trebuie ori ceva timp de acomodare în a-l folosi în aplicații de editare video/imagine (unde e nevoie de calibrare minuțioasă) ori pur și simplu nu se prestează pentru acest gen de activități. Unghiurile de vizualizare sunt mari, însă, faptul că ecranul este curbat te forțează cumva să stai exact pe mijloc pentru a maximiza experiența utilizării acestuia, iar dacă reușești, sesiunile de gaming sau de vizionare de filme devin excelente.

Dacă vrei să-l folosești la servici și ai biroul poziționat printre altele, într-un spațiu deschis (nu ai un perete în spatele monitorului) și dacă nu-l ți mereu curățat, amprentele și praful vor “da urât”.

În jocuri, setările rapide sunt utile, alături de FreeSync, dar nu te poți baza, însă, pe boxele încorporate.

Philips 328E9FJAB se găsește în România la un preț de aproximativ 1.300lei și pentru orice tip de activitate ți-l dorești, este bun la toate (cu foarte mici excepții).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.